Stran 1 od 7
Wasabi hren - Eutrema japonicum/"Wasabia japonica"
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Po Mar 23, 2015 8:11 pm
Napisal/-a magnolija
Je mogoče že kdo poizkusil z gojenjem wasabi hrena?_________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
Objavljeno: Po Mar 23, 2015 11:04 pm
Napisal/-a orhy
Pozdravljena magnolija!
Kje pa si ga nabavila ? Ga imajo mogoče v Elcklerku ?_________________
Objavljeno: To Mar 24, 2015 10:58 am
Napisal/-a magnolija
O, Orhy zdravo.
Znanka ima priliko dobiti sadike, računam, da dve tudi sama posadim. Napotke za vzgojo imam, ne poznam pa nikogar, ki bi zadevo že vzgajal in bi izmenjevala izkušnje._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
Objavljeno: To Mar 24, 2015 11:16 am
Napisal/-a juglans
magnolija je napisal/a: |
Je mogoče že kdo poizkusil z gojenjem wasabi hrena? |
Prvič slišim zanj.
Če veš kaj več o njemu, bi bila dobrodošla kakšna dodatna besedica.
(kaj, kje, kako, s čim, ...)
Objavljeno: To Mar 24, 2015 1:34 pm
Napisal/-a Peter
Meni je všeč. Ni pikantnost kot čili, pekoč občutek gre v usta, nos, kot pri hrenu. Je pa drugačen okus.
Jaz sem ga prvič poskusil pred leti, ko se je prodajal en čips z okusom wasabija, ga pa ne najdem več. Ko je pred kratkim imel lidl eno akcijo z azisko hrano, se je dobilo indijske oreščke in kiki-riki z okusom wasabija.
Se pa v v vseh večjih marketih dobi kakšen izdelek s tem okusom. Posamezno, kot koren pa ga še nisem zasledil.
Tu je en napotek o gojenju v angleščini:
http://www.wikihow.com/Grow-Wasabi
Objavljeno: To Mar 24, 2015 2:10 pm
Napisal/-a juglans
Peter hvala. Zanimivo.
Me zanima kako bo uspeval.
Objavljeno: To Mar 24, 2015 2:14 pm
Napisal/-a figula
Peter je napisal/a: |
lidl eno akcijo z azisko hrano, se je dobilo indijske oreščke in kiki-riki z okusom wasabija.
|
haha, jaz sem kupila te oreščke in so mi bili dobri in se sploh nisem ukvarjala z wasabijem
hvala, da zdaj vem
Objavljeno: To Mar 24, 2015 2:19 pm
Napisal/-a magnolija
Tole je prevod iz angleščine.
Wasabia Japonoica ima poleti rada oblačno in hladno vreme. Dobro uspela rastlina bo razprostirala svoje srčaste liste 60cm visoko in meter široko v senčnih legah. Te listi bojo pozimi odmrli, saj energija rastline potuje nazaj dol v koreniko, ki se bo tvorila na dnu stebla. Te korenike so pravzaprav otekla stebla, ne korenine in shranjujejo hranilne sestavine, ki pomagajo rastlini skozi zimo in se ji pomagajo obnoviti spomladi. Wasabi preživi temperature do -5°C. Da ga zaščitimo pred posebej mrzlimi zimami in nočmi je dobro da krono(verjetno mislijo vrh) rastline pokrijemo s slamo ali flisom. Pri vzgoji wasabija je potrebno veliko potrpežljivosti, saj je za obiranje zrelih korenik potrebno 2 leti. Listi in stebla so užitna in jih lahko v manjših količinah obiramo skozi pomlad in poletje. Uporabimo jih lahko za začinjanje solate. Marc in aprila Wasabi tvori šop delikatno odišavljenih belih cvetov. Cvetove lahko jemo surove ali ocvrte v (tempura) testu. Več korenik teže 100g ali več vam bo priskrbelo bogato žetev za sezono. Trenutni angleški rekord za eno koreniko je 337g in če kdo to preseže naj slika J
KJE SADITI WASABI
Ko dobite wasabi rastlino jo je dobro posaditi v 9cm lonček s kompostom, da ustvari močno koreninsko strukturo. Presadimo jo 4-5 tednov kasneje. Gojenje v lončkih je možno dokler je zemlja vlažna in rastlini dovajamo hranilne snovi v obliki komposta ali rastlinske hrane za splošno uporabo. Za to priporočamo MINIMALNO 9l lonček.
Če sadimo zunaj mora biti zemlja rodovitna in dobro pretočna. Wasabi ima rad veliko vode ampak ne mara stati v lužici za dlje časa. Če imate ribnik ali potok bo wasabi dobro uspeval ob njegovem robu, dokler je v senci. Posadite ga tako, da krona rastline ni prekrita z zemljo ampak je rahlo nad zemljo, tako da lahko novi listi nemoteno poženejo.
Wasabi je rastlina prilagojena senčnim rečnim območjem v japonskih gorah in preživi z zelo malo svetlobe, zato ga je pred poletnim soncem nujno obvarovati z močno senco. Dobra mesta zanj so pod visečimi vejami, za visokimi grmi ali na senčni strani ograje/zidu.
Wasabi ne mara prevelikih temperaturnih nihanj. Najbolj mu odgovarja med 7- 21°C in pH zemlje 6-7. V zemlji pustite nekaj celih wasabi rastlin, ki bojo prispevala nova semena za naslednjo generacijo. Ko začne iz semen poganjati nova rastlina, presadite rastlinice približno 30cm narazen da imajo dovolj prostora za rast. Semena lahko posadite tudi sami. Imejte jih na vlažnem in posadite v roku 48 ur. Noč predno jih posadite jih dajte v skledo in jih prekrijte z destilirano vodo. V njej naj se čez noč namakajo. Namakanje bo zmehčalo lupino in bo wasabi lažje vzklil. Kalčke narahlo pritisnite v zemljo z 2-5cm razmika. Vsak dan popršite zemljo in kalčke s svežo, hladno vodo ki simulira wasabiju naravne vodne vire (brežine rek, jezerc, ribnikov, slapov). Wasabi mora vedno biti moker (vlažen) ampak ne namočen. Ravno zaradi stalne vlage je na začetku bolj nagnjen k raznoraznim plesnim in boleznim. Če to opazite ga odstranite, da se bolezni ne razširijo na druge rastline. Zaradi veliko vlage okoli wasabija tudi raste več plevela, ki ga je treba redno odstranjevati, da ima wasabi dovolj prostora za rast.
SKRB ZA RASTLINO
Ko wasabi uspe ni prav zahtevna rastlina in če je zdrava jo mrčes in bolezni načeloma ne napadejo. Občasno lahko dobi uši ali malo plesni ampak to redko napade več kot le nekaj listov. Ohranjajte zemljo vlažno in jo hranite s kompostom, gnojem ali splošno rastlinsko hrano. Če senca poleti ni zadostna in opazite liste, da rumenijo je treba ustvariti dodatno senco (posadite višjo rastlino na sončni strani, postavite senčno blago čez,…). Listi pozimi odmrejo ampak se spomladi zopet zarastejo nazaj, če krono rastline pozimi zavarujemo s slamo ali flisom. Žetev je možna po približno 2 letih, ko so korenike jasno vidne ob dnu stebla in takrat dozorijo v poln okus. Takrat izpulite celotno rastlino in odlomite korenike od preostanka rastline. Korenike očistite zemlje in jih naribajte. Korenike lahko hranite v hladilniku dlje časa če jih ohranjate vlažne v posodi z vodo ali zavite v vlažno krpo.
SLIKE ZA POGLEDAT:
http://www.thewasabicompany.co.uk/wasabi-preparation
http://www.wikihow.com/Grow-Wasabi_________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
Objavljeno: To Mar 24, 2015 8:34 pm
Napisal/-a metuljc
<če smerm popraviti, njeno znanstveno ime je Eutrema japonicum, sodi v družino križnic, kot naš hren. Wiki kar nekja pove o njem, v angleščini, seveda.