Stran 1 od 6
Sladkorna pesa
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Če Maj 28, 2015 12:32 pm
Napisal/-a figula
Nimamo svoje teme za sladkorno peso, pa bi tule povprašala:
moja pesa gre v drugo leto ... in zelo sili v cvet (ki ga zraven še napadajo uši )
Če naj bi letos debelila gomolj - je bolje, da ji ne pustim cveteti, ane?
Objavljeno: Če Maj 28, 2015 12:48 pm
Napisal/-a Ivčk
Par jih pusti, da ti zacvetijo, boš do svojega semena prišla!
Ostalim pa le poreži poganjke, da bo gomolj bolj zadebeljen.
Moja pesa, ki jo puščam v cvet, da spet pridem do semen (rabim jih ogromno, ker jo sejem in uporabljam namesto blitve), ima gomolj, večji od moje glave!
Raste pa na kompostu, zato sklepam, da ima rada veliko hranil. Bom probala fotko gomolja najti, zdaj je namreč zasipan s svežim materialom za kompostiranje, gor ima pa nešteto cvetnih poganjkov, zato se ga sploh ne vidi...
Našla eno in edino fotko, ki pa žal sploh ne pokaže realne velikosti gomolja, saj je slikano z druge strani (prekrit s škarpo) in kaže le vrh gomolja in niti polovico širine (širši je namreč v ozadju, za roko), ampak za predstavo je:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Če Maj 28, 2015 3:49 pm
Napisal/-a rukola
Čakej,... Imam nekaj letošnjih sadik sladkorne pese. A letos še ne bo sladkorja ?
Imam eno lansko peso, za seme, ima pa več poganjkov. A počakam in ene par najlepših poganjkov pustim v cvet, ostale pa porežem in naredim prilogo kuhanemu krompirju, enako kot blitvo?
Seme in gomolj sem dobil od Vodenke.
Objavljeno: Pe Maj 29, 2015 11:34 am
Napisal/-a Ivčk
Rukola, zdaj, ko je sladkorna pesa šla v cvet, listi niso več tako nežni in okusni, raje vse poganjke pusti za seme.
Drugače pa so listi vsaj meni boljši kot listi blitve...
Tudi iz enoletnega gomolja lahko delaš sladkorni sirup, vendar bodo gomolji majhni, zato jih boš rabil res veliko.
Bolje je, da jih pustiš prezimiti, spomladi se hitro odebelijo, pobereš jih pa preden poženejo v cvet. Kakšna je kvaliteta gomolja, ko gre v cvet, mi ni znano..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: To Jun 30, 2015 1:38 pm
Napisal/-a vodenka
Res je listi sladkorne pese so zelo odlični ker nemaram blitve mojega prelisičim s sladkornimi listi kar je volk sit in koza cela ,rukola se priporočam za nekaj semenk_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Objavljeno: To Jun 30, 2015 1:46 pm
Napisal/-a metuljc
Uf, tole pa prvič slišim, o listih namesto blitve. Bi tudi mene zanimala semena.
Objavljeno: To Jun 30, 2015 4:30 pm
Napisal/-a Ivčk
Semen bo več ko dovolj, ko na moji velikanki dozorijo, jih bom z veseljem razdelila (do avgustovske Paradajzmanije bi morala biti nared). Toliko jih sama res ne bom rabila.
Bom šla poslikat, vam bo takoj jasno, koliko jih bo...
Metuljc, listi so božanski, tudi meni veliko bolj okusni kot blitvini, saj nimajo tiste 'zemljaste' težke note, ki jo blitva včasih ima..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: To Jun 30, 2015 5:52 pm
Napisal/-a vodenka
Ivčk se priporočam k res drugo leto ne bo pri hiši blitve žal so te listi od pese res božanski_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.