Bezgov FPJ za šebeso (Mil)
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
(Prenos iz arhiva)
mil je napisal/a: |
"Moja" šabesa pa je narejena tako: Cvetove bezga in tretjino njihove teže sladkorja dobro zmečkamo, natlačimo v primerno posodo in pokrijemo s papirnato brisačko. Pustimo en teden fermentirati. (naredimo torej FPJ ) Po enem tednu precedimo in shranimo. Za daljše shranjevanje dodamo sladkor. (lahko 1:1) Ko želimo napitek: Prekuhamo primerno količino vode in jo ohladimo. ( lahko tudi ne prekuhavamo, po želji....) Vanjo stisnemo sok pomaranč in dodamo na tanke rezine narezane bio limone z olupki vred za aromo. (koliko sadežev bomo porabili je odvisno od zaželjene količine narejenega napitka.) Pustimo namakati 3 ure, precedimo in dodamo prej dobljen precejen ferment (lahko 1 : 10 ali po občutku, glede na željo po sladkosti). Napitek primerno ohladimo in ponudimo. (po želji skrajšaj postopek...HA,HA) Je preverjeno boljše od navadne šabese, ima res izrazit okus in vonj po bezgovih cvetovih. Pa lep pozdrav in na zdravje, Mil |