Čili - koristni (in škodljivi) učinki na zdravje
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
(Prenos iz arhiva)
Plamenka je napisal/a: |
V roke mi je prišla knjiga Ščepec rešitve - zamolčane zdravilne moči začimb (Lončar, Topolovec, Kočevar Fetah, Bačac). V njej je poleg ostalih začimb opisan tudi čili, njegovi zdravilni učinki, omenjeno pa je tudi, da se z redno uporabo čilija sčasoma v telesu razvije toleranca na njegov pekoči okus, od tam pa do pretirane uporabe in odvisnosti ni daleč. Piše, da v zmernih količinah čili pomaga pri ranah na želodcu in dvanajstniku in da ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo alkohol, Aspirin, preveč želodčne kisline. Pri uživanju večjih količin pa lahko poškoduje prebavila in ovira resorbcijo hranil v kri. 6mg na dan menda pospešuje izgorevanje maščob in prispeva k zmanjšanju telesne teže, pri 30 gramih na dan pa tega delovanja ni več. Ker ima čili številne prednosti pred papriko in poprom, priporočajo čim pogosteje poper v kuhinji zamenjati s čilijem, a v 5x manjši količini. Pred delom s čilijem se priporoča rokavice ali pa si roke namažemo z oljem. To je prvič, ko sem zasledila nekaj o škodljivih učinkih pri pretirani uporabi čilija. Kakšna naj bi bila še varna količina čilija na dan, pa nisem zasledila, čeprav me zanima. Večino študij glede koristnih učinkov so delali z okoli 2,5-3g čilija na dan. |
mfranc je napisal/a: | ||
Maksimalne količine bi še mene zanimale - da slučajno ne pretiravam . Verjetno pa je predmet pažnje Capsaicin? LP |
Spiridon je napisal/a: | ||
Požreti čilijev v vrednosti 30 gramov capsaicina (čistega) - ta film bi pa rad videl! LP |
Trocki je napisal/a: |
Po moje je mišljeno 30 mg. |
Bicikel je napisal/a: | ||
Ta podatek je kar tako. Ali gre za svež ali posušen čili in seveda kakšne jakosti. Tako imamo eno merco in dve neznanki. |
Plamenka je napisal/a: |
Bolj ko gledam, bolj se mi zdijo podatki pomanjkljivi. Kot jaz razumem, je pri 30g mišljen čili, ne vem pa ali v prahu ali svež, ne pa čisti kapsaicin. Res pa včasih piše čili, včasih kapsaicin. Opisan je primer, da je 11 prostovoljcev dobivalo 1,4-4,2 mg izvlečka kapsaicina iz čilija in tu so dokazali, da nizki odmerki kapsaicina spodbujajo izločanje gastrina, prebavnega hormona, visoki pa zavirajo. Naprej je pa omenjeno, da se večina študij vrti okoli 2,5 -3g zaužitega čilija na dan. Pa še ta podatek, da imajo zelo pekoče sorte čilija 2-3% kapsaicina. O tem, koliko čilija je še varno pojesti, da ni stranskih učinkov, ne piše nič, bi bilo pa dobro vedeti. Če je koga zavedel moj odgovor MFrancu glede kapsaicina, sem pritrdila zato, ker so v nadaljevanju omenjeni tudi saponini v čiliju, ki delujejo protiglivično. To, kar sem prej opisala, pa povzroča kapsaicin. |
Zelenc je napisal/a: |
Eh, poješ pač toliko, kolikor ti paše. Oziroma toliko, kot imaš na voljo... |
mfranc je napisal/a: | ||
Pravzaprav se iz tega zornega kota še nismo pogovarjali o čiliju. Pa bi bilo res fino malo več vedeti tudi o ev. limitih. Bo treba malo pobrskati splet. LP |
Spiridon je napisal/a: |
Jaz se kakšnega "predoziranja" prav nič ne bojim, ker sem preslab konzument capsaicina. Čeprav čilije v takšni ali drugačni obliki (sveže, vložene, grobo mlete, fino mlete, v medu itd.) uživam vsakodnevno, da sedaj kakšnih težav z zdravjem ali počutjem še nisem zaznal. Razen nekoliko pospešene prebave seveda. Ljudje smo pač različni, naši organizmi in presnova se razlikujejo od osebe do osebe, zato mi neko določanje še varnih limitov deluje... Ne vem no... LP |