Stran 1 od 2
Green Envy
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Po Jul 13, 2015 11:52 am
Napisal/-a labia
Ta izjemen malo večji češnjev paradižnik, zelene barve sem dobil v pokušino in se nisem mogel upreti, da nebi delil svojih vtisov.
Gre torej za zelen češnjevec, ki bogato rodi, plodovi so velikosti do 5cm in okroglo-podolgovati.
Ramena so po barvi temnejše zelena ( kljub temu niso trda ampak enako mehka kot spodnja polovica) spodnja polovica ploda pa je svetlejše zelene barve, ki se ob dozorelosti barva proti rumenkasti.
Značilnost te sorte je, da je kožica v bistvu skoraj prozorna in se vidi v notranjost ploda, kot neka marmoriranost na prvi pogled, ko gledamo v notranjost.
Druga značilnost je, da je izjemno sladek, praktično z minimalno kisline, ki se kaže kot svežina v sladkobi.
Gel je seveda zelen z nekoliko manjšimi semeni rumene barve. Količina semen je normalna, prej bi rekel nekaj manjša, se pa bolj držijo meje med prekatoma.
Original naj bi izviral od tukaj:
http://www.burpee.com/vegetables/tomatoes/tomato-green-envy-prod001780.html
Še dve fotki, da ga bolje predstavim:
In druga, kjer je plod prerezan in sta vidna dva prekata:
Objavljeno: Po Jul 13, 2015 12:12 pm
Napisal/-a labia
Hja, sem poskusil precej paradžnikov in ta je res zelo sladek. Kot sem že omenil, da zaznaš kislino se moraš prav potruditi. Ker je tak posebnež sem se odločil za objavo, čeprav ga sam nisem vzgojil. Dobil sem nekaj plodov in seveda bom seme shranil, nekaj ga bo tudi za druge. Spomni me jeseni na ZS, ko se bom ukvarjal s pošiljanjem.
Mene je očarala v bistvu delna prozornost ploda, kar še nisem videl, poleg izjemne sladkobe. Vem, da so nekaterim in tudi otrokom bolj všeč paradižniki z manj kisline. In ta je tak.
Nekaj komentarjev je tudi na Burpee-jevi strani, ki govorijo sami zase:
....Oh boy--what a great tomato!...........Green Envy is a winner!...........Excellent tasting....Sweet!...........
in tem mnenjem se pridružujem tudi sam.
Objavljeno: Po Jul 13, 2015 12:29 pm
Napisal/-a figula
hvala, oprosti, nisem bila pozorna, da nimaš sam rastline
Te pocukam jeseni, če boš kaj viška "pridelal" iz plodov, sicer pa naslednje leto iz tvojih rastlin
(meni je prvi dozorel Tigarella, po včerajšnji degustaciji tudi precej sladek. Če bo tako še naprej in ga nimaš, ponudim menjavo za tega zelenčka )
Objavljeno: Sr Jul 27, 2016 1:02 pm
Napisal/-a labia
figula, orhy, letos imam eno rastlino za pokušino in seme seveda bo. Le spomnita me prek ZS v začetku leta, ko bo čas za za setev.
Objavljeno: Sr Jul 27, 2016 1:23 pm
Napisal/-a figula
Labia, hvala, sem nabavila iz Anglije. Je tvoj že začel zoreti?
Midva sva včeraj utrgala prva dva. Nisem še navajena na ugotavljanje zrelosti zelenih paradižnikov, zato jih potipam, če so že kaj mehki.
Objavljeno: Sr Jul 27, 2016 1:54 pm
Napisal/-a labia
heh, je začel, ni pa še čisto pravi. Kolikor sem ugotovil mora postati vsaj spodnji del rahlo prozoren, kot, da se vidi v notranjost in postane bolj svetlo zelene prozorne barve.
Lahko pa se tudi ocenjuje po barvi ramen pri peclju, ko ni več tako izrazito zelena, oziroma se zelena barva prične spreminjati iz močne v manj zeleno.
Seveda pa tudi metoda z otipavanjem je OK. Tu skoraj ne moreš faliti.
Ja, z zelenimi je res treba malo vaje in poznavanja.
Recimo pri Malahitki je treba biti pozoren, ko začne zelena prehajati v rumenkasto. Takrat je ravno prav. Ko pa je prepozno pa je rumenkast plod po vsej površini in v bistvu rumena prične postajati močnejša, morda je še kanček oranžne barve zraven. Takrat postane kašasta in ni za v solato. Tudi presladek plod je takrat.
Cherokee Green pa se trga, ko je precej rumen, bistveno bolj kot Malakhitovaya Shkatulka.
Summertime green pa je treba utrgati pri še bolj zeleni barvi, brez , da bi čakali, da se prične pojavljati rumenkasta. Še bolj pri zeleni barvi pa se trga Evergreen.
Prej, ko utrgaš več je kisline in manj sladkobe in seveda bolj kompakten je plod.
Hja, večkrat poskusiš in kmalu ugotoviš, kaj ti paše.