Pregreta smetana

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Pregreta smetana

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17585
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kopirano od tule

cinija1: 22 avgust 2015

Shrani.si

Na prvi sliki se vidi, kako pregrevam mleko za pregreto smetano. Dodam jo skuti za štruklje v juhci. Metulj je imela na paradajzmaniji čudovit kruh premazan s tako pregreto smetano. Prvič jedla takšen kruh, pa imam že kar nekaj let, pa ne da bi se človek hvalil s tem.
lp cinija

muha: 22 avgust 2015

Kako ti delaš pregreto smetano? Koliko litrov mleka je v pekaču?
Jaz poznam samo tisto, ko mleko skuhaš, ohladiš in potem čez en dan posnameš smetanast pokrov.

metuljc: 22 avgust 2015

lahko jaz razložim?

V latvico ali posodo, ki prenese peko v pečici, zliješ, recimo, 2 l mleka. Pustiš nekaj ur, da se smetana dvigne (v hladnem delu leta lahko čez noč), postaviš v pečico in skuhaš/spečeš, na kake 180, recimo, da površina mleka postane rjava, rumena, pa ne vsa. Pustiš, da se ohladi in odrežeš po robu ter smetano potopiš, lepo previdno, da še vsa plava, le mleko jo mora zaliti. Pustiš stati in ko se nabere (odvisno od kvalitete, mastnosti mleka) za prst ali manj smetane, pobereš to smetano. Lahko pustiš, da se smetana dvigne še 1x.
Mleko, ki ostane, je rumenkasto, rjavkasto, sladkasto. Lahko spijete takega ali pa ga skisaš in narediš krasno skuto.
Nekako takle rezultat je idealen. http://img.rtvslo.si/_up/drown/photos/2014/11/14/153552_wp_20141020_009.jpg Wink
Pri nas je taka smetana tradicionalna in v naših krajih jo imajo v mnogih gostilnah vključeno v jedi, zadnje čase, seveda.
http://sproject.org/disi-po-pregregti-smetani/
Gospa na fotkah je mojstrica, moram reči, njena pregreta smetana je čudovita, nagrajena na Ptuju že večkrat.
Pri nas so tradicionalni tudi štruklji s pregreto smetano, skuhani v mleku ali mešanici mleka in vode, slano, seveda.

cinija1: 22. avgust 2015

Hvala Metuljc za vso razlago in kar si pripela bom vse prebrala. Ko sem bila mala in sem bila v tisstih hribih, ni bilo ne elektrike, ne šporherta. Bila ja samo krušna peč. Tam se je peklo vse, tam se je kuhalo vse. V takih latvicah so stara mama pregrevali mleko.
S to smetano niso delali samo štrukljev in pehtranove potice. Zabelili so ajdove žgance, pa stročji fižo, pa tenstane gobice na tej smetani, uh njami.

Muha imela sem 4 litre domačega mleka. Metuljc nekaj mi je danes šinilo v glavo, kako bi jaz to smetano lažje pobrala, da se mi ne bi nič pomešala z mlekom.
Vzela sem tisto palčko za sok, ki je na pregib. Krajši konec sem dala v pleh pod smetano, na daljšem sem na cug potegnila mleko in podstavila lonec. Fenomenalno. Samo smetana je ostala v plehu. Gledala sem, da sem pravočasno nehala, da ne bi tista podsmetana začela teč. Tolikokrat sem to delala, pa nikdar mi še ni to kanilo na um. Ko bom šla v trgovino s takim materialom bom kupila tako prozorno cevčico.

Malo sem se razpričala na dolgo, pa upam, da ne zamerite, kdor me bo bral
lp cinija

muha: 22 avgust 2015

metuljc in cinija1, hvala.
Mogoče bom ob priliki riskirala nekaj litrov mleka za to smetano. Seveda ga bom morala potem porabiti za palačinke, ker bo za ostale gotovo "čudne barve in okusa" Rolling Eyes .

metuljc: 22 avgust 2015

O, cinija, genialno to z natego s samico, še boljše in lažje bo s cevko, ja.......................... Exclamation je je

Ja, muha, palačinke bodo OK. A skute ne marajo, potem v palačinkah, lepo prepečenih, pa malo te smetane noter?
O, pa mlečni močnik je na tem mleku super okusa, recimo.

cinija1: 22 avgust 2015

Muha jaz sem skuhala puding. Dve plastenki sem dala v zamrzovalnik, malo ga je v hladilniku in 2 dcl sem ga eksala.
Jaz sem včasih najlaže golfala s čokoladnim pudingom. Enkrat sem naredila mlečno župo s farfeljci - močnik in me vprašajo, zakaj je take barve. Sem rekla, da sem dala malo čokoladnega praha noter, da ne bo tako kot zmeraj. Čokoladni prah, če je le bil pri hiši, so ga z žličko jedli.
So rekli, da ga raje kar tako pojedo, naj ne dajem več noter. V palačinkah niso nič opazili, niti v šmornu ne. Vse se je porabilo. Ja, štruklji so jim bili pa dobri. Zanimivo, kaj
lp cinija
Nazadnje urejal/a muha 23 Avg 2015 17:45; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Pri nas rečejo podobno pripravljeni smetani topljena smetana. Pripravljali pa smo jo na štedilniku na drva, kjer se je počasi "bolj pri strani", tudi po ves dan "topila". Naslednji dan, ko je bilo hladno pa je mama pobrala dol tisto debelo "pokrovačo" Very Happy_________________
Slika
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Muha, naslov je napačen. Gre za PREGRETO smetano. Prosim, popravi.

Ne, orhy, topljena smetana ni enaka, verjemi, na štedilniku se ne more lepo obarvati na rjavo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17585
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Popravljeno.

Orhy, enako smo smetano "topili" v mojem rojstnem domu. In tako, kot pravi metuljc, smetana ni porjavela, mleko pa tudi ne in ni spremenilo okusa.
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Kolikor se jaz spominjam, smetana res ni porjavela, ker se ni pripravljala v "roru"/pečici, tudi barve mleko ni tako bistveno spremenilo - no, nekaj že ampak,
je bilo pa veliko bolj skoncentrirano, ker je preko dneva med "topljenjem" tekočina izparevala.
Danes bi najbrž ta "ostanek" poimenovali kondenzirano mleko. Wink_________________
Slika
živa
Prispevkov: 2516
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

O, tole smetano sem tudi jaz doma delala, v Novem mestu. Pomolzla, v "rangli" pustila čez noč ali od jutra do večera, da se je na vrhu nabrala, potem pa počasi ob robu štedilnika na drva kuhala, pa je vseeno postala svetlo rjava, mleko pa res barve kakava.
Jaz jo še sedaj delam, ker delam štruklje, za nadev stopljeno smetano, ker je odtajana (ker jo pobiram sproti v posodo in shranjujem v zamrzovalniku) in mora biti ravno prav stopljena za mazanje. Posujem še obilo cimeta, zavijem in dam kuhat. Božanski štruklji! Moški del družine mora imeti še orehe v štrukljih.
Na Gorenjskem te smetane ne poznajo. Očitno jo druge pokrajine, ne samo Dolenjska. Uporabljam jo tudi za mazanje testa za zavitke (če je imam dovolj).
Prodajajo je ne nikjer. Na žalost._________________Lp, Živa
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

živa je napisal/a:
Prodajajo je ne nikjer. Na žalost.

Ne bo držalo. Vsaj za en vir izjemno kvalitetne vem. Kmetija Korbar, Močilno, Radeče. Prodaja na tržnicah Hrastnik, Radeče. Sevnica, morda še kje.
Marjeta
Prispevkov: 295
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Če jo boste delali, ne pozabit, da mleko ne sme biti homogenizirano.
(Jaz namreč sem. palec dol)
živa
Prispevkov: 2516
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ta smetana se dela vedno iz "normalnega mleka". Ta pojem je zame surovo mleko od domačina, ki ima krave, ki živijo normalno kravje življenje prežvekovalca sena, ki ni shranjeno v balah ali v drugi obliki, pač pa samo posušeno in v kozolcu. Če so poleti na prostem, so pa že v živih nebesih.

Naša telesa niso smetnjaki. Če jih bomo cenili, bomo jedli kakovostno hrano, za vir katere se bomo pa morali malo spotiti, da jo dobimo. Ampak taka hrana te nasiti in je ne rabiš veliko.

Naša zelenjava (forumašev) je živa hrana, ravno tako sadje. Meso, mlevski izdelki in mleko se pa tudi najdejo pri pridelovalcih nemasovnih količin.

Ampak čez smetano na kruhu, posuto s sladkorjem, je pa ni, kajne? Very Happy Embarassed_________________Lp, Živa
Odgovori