Rabarbarina pita
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Rabarbarina pita
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 367
- Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am
Original recept za testo:
30g sladkor -----> (37-40g)
200g maslo -----> (250g)
300g moka -----> (380g)
1 jajce
1/2 pecilni prašek
1 vanili sladkor
naribana limonina lupina
Nadev:
npr. rabarbara (za pekač 35*25 sem imel 850g olupljenih stebel štirih rabarbar, katere sem letos vzgojil iz semen
)
mleti sladkor
---------------------------------------------------------------------------------
TESTO
Sam sem sladkor, maslo in moko povečal za 1/4, na 380g moke ker sem imel samo eno maslo 250g, želel pa sem več testa.
Zmešaš, pregneteš in daš počivat v hladilnik za pol ure.
Razvaljaš tako da daš testo na folijo za zavijanje živil, čez spet folijo za zavijanje živil in razvaljaš testo.
Testo preneseš v pekač tako da ga zrolaš na zgornjo folijo in potem razrolaš na pekaču. Lahko pa ga samo s prsti raztegneš po pekaču (bo verjetno malo debelejše).
NADEV
Rabarbare olupiš in narežeš na 4-5 cm kose ter jo podušiš.
Ker je že pozno poletje nekateri opozarjajo, da je oksalna kislina sedaj tudi v steblu. Ker je oksalna kislina topna v vodi
- ravno iz listov z namakanjem v vodi dobimo oksalno kislino za zalivanje proti čebulni, porovi, ... muhi, sem rabarbaro prevrel v precej vode.
Rabarbara razpade v vlakna, precediš in precedek zavržeš, kar ostane na cedilu pa je tako "razpadlo" da enostavno namažeš na testo.
Nasvalkaš trakove in jih položiš po nadevu v obliki mreže.
Vse posuješ s sladkorjem v prahu (lahko dodaš tudi vanili sladkor) in daš peč kot je običajno za pite. 180 oC dokler testo ne dobi lepo barvo.
30g sladkor -----> (37-40g)
200g maslo -----> (250g)
300g moka -----> (380g)
1 jajce
1/2 pecilni prašek
1 vanili sladkor
naribana limonina lupina
Nadev:
npr. rabarbara (za pekač 35*25 sem imel 850g olupljenih stebel štirih rabarbar, katere sem letos vzgojil iz semen

mleti sladkor
---------------------------------------------------------------------------------
TESTO
Sam sem sladkor, maslo in moko povečal za 1/4, na 380g moke ker sem imel samo eno maslo 250g, želel pa sem več testa.
Zmešaš, pregneteš in daš počivat v hladilnik za pol ure.
Razvaljaš tako da daš testo na folijo za zavijanje živil, čez spet folijo za zavijanje živil in razvaljaš testo.
Testo preneseš v pekač tako da ga zrolaš na zgornjo folijo in potem razrolaš na pekaču. Lahko pa ga samo s prsti raztegneš po pekaču (bo verjetno malo debelejše).
NADEV
Rabarbare olupiš in narežeš na 4-5 cm kose ter jo podušiš.
Ker je že pozno poletje nekateri opozarjajo, da je oksalna kislina sedaj tudi v steblu. Ker je oksalna kislina topna v vodi

Rabarbara razpade v vlakna, precediš in precedek zavržeš, kar ostane na cedilu pa je tako "razpadlo" da enostavno namažeš na testo.
Nasvalkaš trakove in jih položiš po nadevu v obliki mreže.
Vse posuješ s sladkorjem v prahu (lahko dodaš tudi vanili sladkor) in daš peč kot je običajno za pite. 180 oC dokler testo ne dobi lepo barvo.