Stran 1 od 7
Dimljenje čilija
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Če Okt 08, 2015 11:28 pm
Napisal/-a mfranc
Dimljenje čilija
Obral sem še tretjo rundo z mojega Habanero red. Nekih trideset jih je, sedaj gre sezona res k kraju; ostalo je še nekaj rdečih in zelenih,
ki bodo mogoče dozoreli, odvisno od vremena letos. Torej, za sproti.
Za konec sezone sem naredil prvo, probno dimljenje čilija, za to jih je čisto zadosti.
Čez komot ga ni , nabavil sem že lani tale "Fish smoker", https://www.youtube.com/watch?v=wJlpsInYWoQ
in že vidim, da količinsko za naše malo gospodijstvo čisto zadošča. In kar se rib tiče in tudi čilijev.
Pa tudi kvaliteta dimljenja je na nivoju; smo že dimili nekaj sort rib in tudi znalci/sladokusci niso imeli nič pripomb!
Sam sem imel malo pomislekov, ker se za kurjavo uporablja gorilni špirit; no praksa je pokazala, da je špirit OK zadeva.
V vsak gorilec se natoči od 25 do največ 50 ml špirita, torej 1 liter zadošča za 10 - 15 dimljenj, ali pa samo peke, seveda.
Na dno pečice sem dal debelo pest lesnih drobcev, žaganja, ki pridejo skupaj s pečico. Neki specialni les, valjda .
Ta les da zelo močno aromo; če se mi za čili izkaže, da bi bil lahko še bolj dimljen, dam prihodnjič še več lesa.
Mimogrede, čililjubci za dimljenje prisegajo na les jablane! Če bo kdo obrezoval/odrezoval kakšne debele veje, se toplo priporočam ....
Za piko na i, se vrže še ščepec suhih brinovih jagod, ki dodajo lepo aromo.
Problem, ki ga moram še odpraviti, je preredek raster poličk iz nerjaveče žice, če bi bil gostejši, bi Habanero že pred peko prepolovil.
Cele paprike se tako hudičevo nerade sušijo, pa tudi dimljenje z obeh strani bi bilo bolj učinkovito!
Takole izgledajo dimljeni, imajo zelo močno aromo, dimil sem zunaj hiše, pa vendar bo notranjost dišala še dva dni
Približno eno tretjino sem prihranil za jutri. Napravil bom prvič varianto Harisse, kjer bom uporabil samo papriko, čilije in sladko, ter začimbe!
Dve tretjine sem že razpolovil in se že suši v el. sušilcu.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Okt 09, 2015 8:26 am
Napisal/-a seba993
Nekaj takega si moram tudi jas omislit.
Kar se pa tiče dimljenja mi pri mesu prakticiramo bukev. Za jablane pa greš lahko do lokalnega pridelovalca jabolk in se tam zmeniš če ti odstopi kakšno suho drevo. Jih je vsako leto nekaj._________________LP seba993
Objavljeno: Pe Okt 09, 2015 3:52 pm
Napisal/-a Bicikel
Debelejših vej jablan bo pri meni zagotovo nekaj spomladi. Spomni me enkrat marca ali kdaj se že obrezuje. Verjetno se mi tudi kje še valjajo od letos, samo seveda nimam označeno.
Objavljeno: Pe Okt 09, 2015 3:53 pm
Napisal/-a metuljc
In po kateri poti boš iz vej dobil žaganje, mfranc?
Objavljeno: Pe Okt 09, 2015 6:22 pm
Napisal/-a seba993
vejetno bo najlažje če nese nekom ki imam mlin za sekance in te uporablja.
pa zanima me kje se da pri nas dobit tale "Fish smoker" ali pa kaj podobnega tem?_________________LP seba993
Objavljeno: Pe Okt 09, 2015 6:24 pm
Napisal/-a metuljc
Vsaj lani so jo imeli tukaj.
Misliš, da so sekanci OK? Po moje bi znali biti pregrobi. Ampak, samo ugibam.
Objavljeno: Pe Okt 09, 2015 7:11 pm
Napisal/-a mfranc
Ja, debelina sekancev je še vedno OK! Tako da planiram kakšno vejo obdelati kar doma, z drobilnikom lesnih odpadkov. Saj se ne rabi tako velikih količin.
Za les jablane pogledam tudi v soseščini, čeprav tule razen poedinih jablan okrog hiš ni nobenega nasada. Če ne najdem drugje, se pa slišiva, Bicikel
Tule https://youtu.be/evHJQRrdpO4?t=183 se lepo vidi uporabna debelina "drv" , pa tudi zavijanje v alu folijo ni od muh, da se zmanjša onesnaževanje.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Okt 09, 2015 7:43 pm
Napisal/-a metuljc
Je skorja na vejah v napoto ali ne?
Objavljeno: Pe Okt 09, 2015 8:48 pm
Napisal/-a seba993
Sj so različne mašine za sekance ki delajo različne sekance (doužina).
če misliš z tistih hoby drobilcom met ti priporočam da melješ friške drobne poganke. Da nebo slučajno nož kam odleto._________________LP seba993