Stran 1 od 2
Marmelade
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: So Okt 10, 2015 2:57 pm
Napisal/-a pep
Kuha kdo marmelado iz divjih sadežev, npr iz jerebike. Zmešal sem pol jerebike in pol jabolk, ni slaba vendar greni. Ima kdo izkušnje, nasveti dobrodošli.
Objavljeno: So Okt 10, 2015 3:27 pm
Napisal/-a figula
Pep, nimam izkušenj, sem pa pravkar prebrala nasvet, da je treba pred kuhanjem marmelade iz jerebike poskusiti sadeže .... in uporabiti samo tiste, ki manj grenijo.
Zelo grenke niso primerne: The very bitter ones are not good for making marmelade.
Objavljeno: Ne Okt 11, 2015 12:15 am
Napisal/-a metuljc
Jerebiko mora najprej dobiti mraz (lahko zamrzovalniški), postane manj grenka. In s časom marmelada tudi manj greni.
Objavljeno: Ne Okt 11, 2015 6:23 pm
Napisal/-a pep
To sem že vedel, pa pozabil. Danes sem skuhal dva dni zamrznjeno jerebiko z dodatkom oranžne buče in čilija. Presenetljivo dobra je, seveda stvar okusa.
Objavljeno: To Avg 02, 2016 1:42 am
Napisal/-a Oldi
Menda je ringlojeva marmelada izjemno okusna, samo jo je zamudno pripraviti, 2 problema sta, koščice in sama voda. Pri koščicah jih menda na pol zmrzneš, prerežeš in gredo z lahkoto stran. Glede vode pa s kuho lahko odnehamo že ko je še zelo redka, pa bo hladna gosta.
Če jo bo kdo kuhal in zamrzoval, naj poroča, pojma nimam, kako se jih na pol zamrzne, splih če jih imaš celo košaro.
Tole pišem na osnovi slišanega in prebranega, sam imam izkušnje z grozdjem, ni se hotela zgostiti in smo jo prenehali kuhati, sedaj je pa tako ghosta, da je ne moremo mazati
Objavljeno: To Avg 02, 2016 10:10 am
Napisal/-a Tiana
Oldi je napisal/a: |
Pri koščicah jih menda na pol zmrzneš, prerežeš in gredo z lahkoto stran. |
Nekaj podobnega delam jaz pri višnjah. Obrane višnje dam v zamrzovalnik, za ozimnico. Ko pa jih rabim, jih vzamem iz zamrzovalnika in jih pustim nekaj časa, da se malenkost odtalijo. Poskusit je treba, kdaj se jih najbolje razkoščiči, če so še preveč zmrznjene jih je težko (gre pa), ko se pa preveč odtalijo gre pa težje in je vse skupaj že samo pacanje. Pri višnjah to delam samo s prsti, nož ni potreben. Malo poskušanja na začetku je treba, ampak ko ugotovimo, kdaj so ravno prav odtaljene nimamo nič pacanja v smislu, da okrog šprica sok sadja.
Pa še to, ko jih damo odtalit je najbolje na kak pladenj, da se vse enakomerno odtalijo. V kakšni skledi imamo hitro nekaj popolnoma zamrznjenih, druge pa že čisto odtaljene.
(sedaj bi morala pa samo še nekaj ringloja najti nekje...)
Objavljeno: To Avg 02, 2016 10:37 am
Napisal/-a metuljc
Oldi, odvisno od sorte in zrelosti. Lahko se meso trdno drži peške, lahko pa se ne. Pri zelo drobnih je zamudno, pri malo debelejših niti ne. Za kake 3 litre marmelade sem v eni uri z nožkom z žagico izkoščičila in razrezala plodov nekje 5 litrov. Odrezala sem delček, pa še enega, od ostalega sem iztisnila koščico v drugo skledo. Koščice sem posladkala in dobro premešala, pokrila in pustila čez noč, posebej sem posladkorila ostali del. meso je čez noč odstopilo od koščic in sem le skozi žično cedilo precedila tekočino, dodala ostalemu in prekuhala. Običajno, odvisno od kisline, ki jo imam sadje, dodam limonin sok, ni pa nujno. Pokuhano kašo v široki kozici še malo pokuham, dodam nekaj želirnega sladkorja in spravim v kozarce.
Če ti ni do olupkov, lahko kar cele sadeže pokuhaš s sladkorjem in nekaj vode, spiraš skozi cedilo, ki ne prepušča koščic. Morda je izplen malo slabši, a če so drevesa zelo obložena, to najbrž ni problem.
Pravkar imam po opisanem postopku (prvem) v delu marmelado iz temno rdečih, če kar debelih, ki gredo, če so ne preveč zrele in še trdnega mesa, še kar od koščic, ko se zmehčajo, pa ne več.
Objavljeno: To Avg 02, 2016 1:10 pm
Napisal/-a cinija1
Kot si ti Metuljc opisala v drugem delu, tako sem nekdaj jaz delala. Sem imela kar lepo drevo s temno rdečimi listi in tudi takimi plodovi.
Mi je ta način manj časa vzel, pa še olupov ni bilo. Meni osebno je to bolj komot.
Sedaj bi pa delala kakor koli samo, da bi imela iz česa. Sedaj bi bolj delala sokove.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...