Stran 1 od 6

Sodin pripravek

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Če Jun 13, 2013 4:20 pm
Napisal/-a MARTINKA
Tole sem našla na prejšnjem forumu in skopirala. Upam, da ni kaj narobe.

Bio sodin fungicid (Ivčk)

Za ta vsesplošni fungicid potrebujemo;
- 5 litrov vode
- 1 jušno žlico sode bikarbone (ne polna žlica, temveč zravnana)
- 2 in pol jušne žlice kateregakoli rastlinskega olja.

Zgoraj našteto dobro premešamo, nato v to mešanico dodamo še pol jušne žlice naribanega navadnega otroškga mila (to je tisto brez dodatkov, ki se dobi v lekarni ali drogeriji). Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v škropilko. Škropivo je pripravljeno.

Med škropljenjem redno stresamo škropilko, da se sestavine med seboj ne bi ločile. Rastlino temeljito poškropimo z zgornje in spodnje strani listov, poškropimo pa tudi tla pod (okuženo) rastlino. Postopek ponavljamo na vsakih teden dni.

Ta fungicid uporabljamo za zatiranje antraknoze (Collectotrichum spp.), zgodnje oblike paradižnikove plesni (Alternaria solani), paradižnikove plesni (Phytophthora infestans) in pegavosti (Septoria lycopersici in Pseudocercospora fuligena Syn. Cercospora fuligena) ter tudi sive plesni - pepelovke (Leveillula taurica/Oidiopsis taurica).

Priporočena koncentracija je 0,5 %, kar pomeni ena 20g vrečka sode bikarbone na 4 litre vode. Listni ožig nastane pri 2 % koncentraciji.))

Seveda je to škropivo tudi za preventivo in ravno zato ga priporočam predvsem za kurativo, ker preverjeno deluje na obolele rastline, preventivno pa deluje tudi čaj z mlekom.

Pepe:
"Priporočena koncentracija je 0,5 %, kar pomeni ena 20g vrečka sode bikarbone na 4 litre vode. Listni ožig nastane pri 2 % koncentraciji."

S čajnim škropivom je preventivno najbolje škropiti 1x na teden, ne glede na to ali gre za deževno ali sušno obdobje. Če se obeta daljše deževno obdobje, pa je bolje škropiti z biosodinim škropivom preventivno proti okužbam, tudi če je zunaj hladno, saj veliko bolezni paradižnika namreč razvije tudi, ko je hladnješe. Dovolj je, da ujamemo kaki dve urucu suhega vremena.

Da bi bila preventiva učinkovita, škropljenja ponavljamo v rednih presledkih

Če gre za naravno škropivo, kot je tisto sodino, ni problema glede koncenteracije, pač, kolikor prime, prime. Samo rastline moramo dobro otresti pred škropljenjem in pustiti, da se vsaj malo posušijo.

Škropivo lahko uporabimo tudi na drugih rastlinah.

Objavljeno: Če Jun 13, 2013 7:47 pm
Napisal/-a Ivčk
Martinka, hvala ti, da si tole skopirala, sem ravno želela storiti enako in si mi prihranila iskanje Very Happy

Objavljeno: Pe Jun 14, 2013 11:09 am
Napisal/-a MARTINKA
Ste letos že kaj špricali s tem pripravkom? Jaz bom danes zvečer prvič letos. Moji paradajzki se kar lepo držijo, kljub dolgotrajni moči.

Objavljeno: Pe Jun 14, 2013 3:29 pm
Napisal/-a Irenca
Jaz sem že špricala par dni nazaj. Špricala sem v bistvu preventivno, kar vse počez (paradižnik, papriko, bučke, jajčevce) Laughing
Škoditi jim ne more Wink

Objavljeno: So Apr 26, 2014 2:14 pm
Napisal/-a bobolino
ker nimam doma tega otroškega mila, ali se lahko doda kako drugo trdo milo oziroma detergent za pomivanje posode?

Se hladno zmeša ali kaj pogreje? Nisem še delala tega pripravka, in nisem sigurna._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: So Apr 26, 2014 2:30 pm
Napisal/-a orhy
bobolino lahko je detergent za pomivanje posode in nič se ne pogreje.

Če sem ti povedala, kaj narobe, me bo Ivčk popravila pa mislim, da je kar prav tako. Very Happy Ga grem tudi jaz zdajle pripravljat. pozdrav_________________

Objavljeno: So Apr 26, 2014 3:10 pm
Napisal/-a Ivčk
Seveda gre lahko katerokli milo, tudi tekoče ali detergent za pranje posode.

Sama sodo raztopim v litru nekoliko tople vode, ki ji kasneje dodam tudi olje, to se zelo lepo zmeša, potem dodam še milo in preostalo vodo, nakar vse dobro premešam in škropim..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Ne Apr 27, 2014 1:29 am
Napisal/-a slavc
Še najlepše se zmeša v mešalcu.
Vzameš liter tople vode, dodaš vse sestavine, zavrtiš, da dobiš "mleko", vliješ v 5 litrsko škropilnico, v katero si natočil 3-4 litre vode, in špricaš.

Objavljeno: Ne Apr 27, 2014 9:27 am
Napisal/-a Ivčk
Slavc, tole pa res enostavno zveni, super ideja! Kak je pa potem mešalec, ga je težko očistiti? Laughing_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A