Protivetrna zaščita v sadovnjaku

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Protivetrna zaščita v sadovnjaku

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Pozdravljeni,
zanima me, če je smiselno pri nas zasajati okoli nasada protivetrno zaščito?
Nasad imam na takem ravnem terenu, kjer je kar močan veter, še posebno pozimi in sem premišljeval da bi okoli nasadil zaščito v obliki cipres._________________Iščem zanimive sadne vrste...
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Pri tem je treba gledati tudi na senčenje. Da vam ciporese nebodo preveč senčile sadovnjaka._________________LP seba993Nazadnje urejal/a seba993 25 Nov 2015 23:45; skupaj popravljeno 1 krat
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

Daniel R je napisal/a:
Pozdravljeni,
zanima me, če je smiselno pri nas zasajati okoli nasada protivetrno zaščito?
Nasad imam na takem ravnem terenu, kjer je kar močan veter, še posebno pozimi in sem premišljeval da bi okoli nasadil zaščito v obliki cipres.

Odvisno od lokacije parcele. Če se nahaja nekje na obalnem področju, je morda smiselno posaditi Cipressino. To je oljka, katero zaradi zbite rasti pogosto uporabljajo za vetrozaščitne pasove v oljčnikih.
Daniel R

Ne, lokacija je v okolici Ljubljane._________________Iščem zanimive sadne vrste...
zuf
Kraj: Kališovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

Cipres jaz ne bi dajal, sploh če je prostor manjši... si odlično izborijo svoj prostor in zavirajo rast drugih rastlin.
Mnogo je drugih rastlin, ki nudijo več kot le vetrno zaščito.

Kako velik je prostor?
Kako širok in visok pas za vetrno zaščito si lahko privoščiš?

Na ravnem je vedno dobro delati zaščite. Tam kjer lahko sonce "počiva" v zaveterju, sadje veliko bolje dela!

Na misel mi pridejo jelša, vrba, oljčica, bezeg, glog, češmin... je pa seveda odvisno od prostora.

glej tole: https://drive.google.com/open?id=0BzUk-SJL2qpLT0dnVEctbjZDTWM
Daniel R

Parcela je dolžine 50m in širine 30m. Za protivetrni pas pa bi žrtvoval največ 4m širine. Samo pri meni je problem veter pozimi, ko pa mi listopadne vrste nebi nudile zaščite-to je tudi razlog zakaj se nagibam k cipresam._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Računaj, da kakršnakoli protivetrna zaščita zmanjša uporabno kvadraturo na tistem delu, kjer je zasajena - senca, izčrpavanje tal. Zimzelena iglasta drevesa pa sploh, par metrov od njih ne raste nič. Sama zase vem iz izkušenj, da bi raje tvegala negativne posledice občasnega vetra, kot celoletno senco, ki se v zimskih mesecih močno podaljša. V neposredni bližini glavnega vrtička imam sosedovo živo mejo iz smrek, ki je dosegla višino slabih 4 metrov. Vsako leto manj uspem pridelati na vrtu. Tele dni in tja do sredine marca je vrt čez ves dan skoraj v celoti v senci. Od poznojesenskih in zgodnjespomladanskih vrtnin se lahko kar poslovim.

Je pa seveda drugače, če boš imel protivrtrno zaščito na severni strani, pri meni je na južni. In če boš sadil višja drevesa.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Malo za hec in malo zares - obstajajo prezimni evkaliptusi. Ena prednost je, da recimo iz semena zelo hitro zrastejo Smile
http://www.jungleseeds.co.uk/contents/en-uk/d3.html#p351
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

No, cipres ti tako ali tako ne bo treba saditi, saj tamle ob Savi zagotovo ne bodo rastle.
Odgovori