Stran 1 od 2

Piškotno testo s kislo smetano

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: So Nov 28, 2015 2:51 am
Napisal/-a Sanjarka Ana
Nič posebnega in nič novega. Najbolj znani prav gotovo marmeladni žepki. Ampak lenoba, pa tudi možnost raznolikosti pri tem testu ne pozna meja.
Osnovni recept:
500 g moke(običajno mešam ostro in klasično belo)
250 g masla, 2 žlici sladkorja
1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor
250 g kisle smetane
ščepec soli

Dodatki:
marmelade, sladkorji, soli, cimet, voda ... tudi semena (a danes ne).

Jaz običajno izpustim vanilijev sladkor in sladkobnost korigiram sproti. Kakor mi kdaj sede.
klasični žepki ... pa sladke in slane paličice.
obročki potopljeni v sladko limonino vodo in pri ponovnem valjanju dodatek cimeta in rjavega sladkorja. krogci polnjeni z premazom masla, pomaranče in sladkorja ....
ali pa mini prestice v sladkornem posipu.

Ps.: frišno, pečeno danes.

Objavljeno: So Nov 28, 2015 7:26 am
Napisal/-a orhy
Umm, kako fino, dišeče, hrustljavo, okusno....... prav do semle je zadišalo. Very Happy_________________

Objavljeno: So Nov 28, 2015 9:28 am
Napisal/-a metuljc
Pri nas se je včasih uporabilo salo (trebušna maščoba prašiča, zmleta, scvrena z mlekom), ti so bili še posebej dobri.

Objavljeno: So Nov 28, 2015 10:37 am
Napisal/-a cinija1
Metuljc mi smo rekli tej maščobi domača margarina. Pred cca 25. leti sem še jo delala, potem pa ne več. Sedaj pečem bolj priložnostno, za praznike in rojstne dneve. Takoj, ko bomo zakorakali v december, začnem peči na veliko. Za sinov rojstni dan cca 5kg raznega peciva, pa za praznike, pa za darilca.
Do 15. decembra moram končati s peko, razen potico in kruh še spečem za božič. To pa zato, ker sredi decembra hodimo gasilci s koledarji po vsak svojem terenu, voščimo vesele praznike in se lepo zahvalimo za prispevek.

Sanjarka Ana, ti bi si pa morala spremenit ime. Mislim, da bi morala biti Turbo Ana heheh heheh heheh
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: So Nov 28, 2015 10:45 am
Napisal/-a voda
oh tudi jaz se spomnim piškotov iz masti (smo rekli) ti pa so bili krhki in so se prav topili v ustih. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: So Nov 28, 2015 3:08 pm
Napisal/-a orhy
Pri nas smo jih imenovali "salovci" _________________

Objavljeno: Ne Nov 29, 2015 10:04 pm
Napisal/-a cinija1
src=Shrani.si"http://shrani.si/t/3T/sg/2B8cp7T/001.jpg" style="border: 0px;" Shrani.sialt="Shrani.si"/> To so žepki, ampak mi je marmelada na nekaterih šla ven. Potem sem pa delala kar take kekse na modelček.
Shrani.si Medenjaki iz ene kile moke. Tale runda mi ni ravno ratala. Rada bi jih okrasila z eno belo zadevo. Limona in sladkor. Lani sem probala, pa ni bilo ok. Kako ve naredite?
Hvala in lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: Ne Nov 29, 2015 10:06 pm
Napisal/-a nxyz
Par žlic stepenega beljaka in noter zmešam sladkor v prahu in po kapljicah dodajam limonin sok.

Objavljeno: Ne Nov 29, 2015 10:54 pm
Napisal/-a forest727
Sladkor v prahu in stepen beljak. Brez limone. Smile

So mi pa medenjaki nasljubše pecivo meni.. Smile