Stran 1 od 2

Pastinak - Pastinaca sativa

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Pe Jan 01, 2016 8:28 pm
Napisal/-a voda
Ponavadi je to eden debelejši, rahlo rumen koren (pri meni so vsi dosti "prstasti"), liste ima podobne zeleni a veliko večje. Okus kot vonj ima koren po zeleni, a zelo neženo. Koren uporabljam v pireju, pri pečenju ob ostali zelenjavi oz ob mesu, v mineštrah itd. Surov je tudi zelo okusen. Letos sem ga zrezala na majhne koščke in dala sušit ob ostalih korenikah za domačo vegeto. Francozi ga imajo zelo radi. lpvoda


Objavljeno: Pe Jan 01, 2016 8:47 pm
Napisal/-a notranjka
Meni pa lani ni tako lep uspel.
Je pa sezono prej.
Uporabljam ga v juhah in tudi za domačo "vegeto".
Imam pa svoje seme in letos ga bom tudi sejala._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/

Objavljeno: So Jan 02, 2016 10:20 am
Napisal/-a muha
Kot razumem, nosi tisti, ki prosto raste po nekaterih travnikih, isto ime. Je kdo že nabiral in uporabljal divje rastočega?

Objavljeno: So Jan 02, 2016 10:29 am
Napisal/-a metuljc
Bi rekla, da se ne splača, ker so korenike tanke in vlaknate. In pripomniti velja, da vsebujejo nadzemni deli fototoksične furokumarine, ki pod vplivom svetlobe (in, če je koža ali rastlina mokra) sprožijo na koži reakcije, podobne opeklinam. Lahko, pri občutljivih ljudeh, precej hude. Je pa gojena varianta selekcionirana iz te, travniške, ki jo pri nas poznamo kot rastlino, cvetočo v otavi. Kmetje so jo običajno iz sušeče se otave odstranjevali, ker se je počasi sušila in ker ni primerna za hrano živali.
Letos mi je prijateljica podarila nekaj korenov, ki sem jih narezala in posušila, zdaj rezine dodajam juham. Za kaj več ga žal ni bilo.
Morda še to, je ena od rastlinskih vrst, ki imajo le kratek čas kaliva semena.

Objavljeno: So Jan 02, 2016 11:53 am
Napisal/-a muha
metuljc, hvala. Tale razlaga me je prepričala, da ga bom raje sejala, kot brskala za njim po travnikih.

Objavljeno: Pe Jan 22, 2016 11:50 am
Napisal/-a živa
jaz sem ga lani sejala zeloooo redko. izredno sem bila zadovoljna s pridelkom, ki je bil debel gomolj, brez stranskih izrastkov. Baje je najboljši, ko ga dobi zima, torej izkop spomladi naslednje leto, kdor si to lahko privošči.
Uporaba enaka, kot pišete druge._________________Lp, Živa

Objavljeno: Če Jan 28, 2016 4:21 am
Napisal/-a Špela
Pri nas ga obožujemo! Sejem ga zgodaj, ker celo večnost hodi ven, pobiram pa pozno, da ga dobi slana. Je pa res - 2 leti stara semena ne pridejo ven, zato morajo biti sveža.

Objavljeno: Ne Feb 04, 2018 10:58 am
Napisal/-a figula
Šment, tile koreni so pa čisto izadli iz mojega radarja Shocked . Takoj jih uvrstim na plan sejanja Smile.

Da ne iščem vsega po spletu - kakšna je najboljša nega te zelenjave oziroma kdaj ga je najbolje sejati?

Objavljeno: Ne Feb 04, 2018 1:15 pm
Napisal/-a voda
na prosto v Istri ga sejem marca in traja da se prikaže. predlagam ti, bolj sigurno je in hitreje, če rastlinice vzgojiš in potem enako kot peteršilj ali zeleno razsadiš na 30 cm-sko razdaljo, ali tu pa tam po vrtu, ker ima liste dolge oz velike tudi do 40 cm. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)