Stran 1 od 2
Skutini žličniki
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Če Feb 25, 2016 8:01 pm
Napisal/-a cinija1
Pozdravljeni
Po dolgem času sem napravila te žličnike z veliko peteršilja. Imeli smo jih kot samostojno jed z solato.
Pa lp vsem
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 11:54 am
Napisal/-a greeny
Kaj pa recept?! Zelo dobro zgleda, jaz bi tudi!
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 12:26 pm
Napisal/-a lpmami
ja, Cinija1, lepe slikce, samo - od slikc še ne bom sita Prav nasprotno, prav sline se mi pocedijo. Zaupaj nam še recept, prosim._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 12:35 pm
Napisal/-a voda
greeny, ne samo da dobro izgleda, žličniki so zelo dobri v juhi ali tako kot jih je naredila Cinija samostojno za kakšno polivovko ali umak od pečenke, ali kar tako.
Jaz jih naredim tako, da v gosto palačinkasto maso, kjer je jajce, moka, sol poper, nekaj velikih žlic skute, žlica olja, peteršilj ali nariban orešček ali kaj podobnega dodam še malo pecilnega. z vrelo žlico, (katero sem nekaj sek prej imela v vreli vodi) zajamem maso in žličnik z žlico potopim v vrelo posoljeno vodo. knedl se lepo odlepi. ko priplavajo na površje, kuham še cca 2min in so pripravljeni za krožnik. pvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 12:48 pm
Napisal/-a metuljc
Tudi brez skute so taki, pri nas imenovani potem vodni žličniki, dobri. Gosta masa iz moke, vode, malo soli in morda malo muškatnega oreščka. Pustimo stati nekja minut. Masa je tako gosta, da jo z žlico zajamemo, pa ne pade z nje, če žlico obrnemo. In potem skuhamo v vodi, kot je zapisala voda . Zabeljeni, lahko z maslom in parmezanom, so super ob solati, nezabeljeni ob boranji, pa še kje. Mmmmmmm, ste mi lušte naredili.
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 3:40 pm
Napisal/-a cinija1
Res je kot pravite. Dobri so tudi brez skute.
Če mi verjamete ali ne, pri nas jih jemo v povprečju 1x tedensko (ko jih naredim za kosilo, je obvezno še kaj za večerjo). Ja ti vodeni žličniki so zakon. Na suho jih sicer ne delam, ni pa čorbe take ali drugačne brez vodenih žličnikov. Za ta namen naredim malček bolj mehko, da se malo razlezejo, ko jih dam v enolončnice, obare...
Recept za skutine žličnike pa je:
0,50 kg skute
3 jajca
3/4 lončka kisle smetane
sol
8-10 žlic pšeničnega zdroba.
Po želji peteršilj vmešan v testo, lahko rdečo svežo nasekljano papriko
Počiva naj pol ure.
Čeprav sem jih že velikokrat naredila, še vedno dam v malo posodo za probo skuhat en žličnik, da vidim ali je pretrdo ali premehko. Biti morajo rahli.
Vse to pa je posledica, ker se ne držim recepta, ampak bolj od oka.
pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 3:50 pm
Napisal/-a muha
Komaj sem čakala, da vidim, kaj daš noter poleg skute in vidim, da tudi ti pšenični zdrob.
Meni so se že samo z zdrobom ( zdrob + dobro stepeno jajce) včasih naredili bolj trdi, kaj šele, da bi dajala notri moko. V gospodinjstvu imam namreč osebico, ki jo že malček bolj trd žličnik hudo moti, raje bi tiste iz vrečke . Pa sem, tako kot voda, začela v gres dodajati za noževo konico pecilnega praška - od tedaj so tudi doma narejeni dobri .
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 4:20 pm
Napisal/-a cinija1
Ženske se pa res znajdemo, da ostane koza cela in pa seveda volk sit
No ko smo ravno pri kuhariji, naj povem, da me malo moti, da v toliko kuharskih oddajah kuhajo neke jedi, ki vsebujejo kaj vem kaj vse. Veliko stvari prvič slišim. Pogrešam pa kuhanje enostavnih jedi, zdravih, preprosto obdelanih in nenazadnje tudi cenovno ugodnih.
Ker si mi vzgajamo zdravo zelenjavo in se veliko o tem pogovarjamo, bi bilo fajn, če bi večkrat napisali kako pripravika kakšno enostavno jed.
Bodite fajn
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 5:00 pm
Napisal/-a malcek
Spomnim se da jih je babica delala iz ostre moke (nekje med zdrobom in gladko). Meni so bili tisti najboljši, je pa res da nimam rad rahlih žličnikov.
Me je pa spomin odnesel nazaj in sem si začuda namesto žličnikov zaroštanga močnika zaželel. Pa krompirja v oblicah. Z malo surovega masla.
Na zdaj se mi pa sline cedijo.