Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Calibrachoa - milijon zvončki

crtj-admin
Site Admin

Calibrachoa - milijon zvončki

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

v Hoferju sem kupil "milijon zvončkov" Calibrachoa.
Kako se kaj ta reč razraste ? Korita imam širine 30, da gresta 2 na okensko polico širine 60. Koliko sadik dam v 1 korito ? Po moje 2 ? 3 bi že bila gužva, 1 je premalo ?
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bo ena na korito kar zadosti. Nimajo pa ti "milijon zvončki" čisto nič s kronicami, velikimi zvončki v temi. So kvečejmu sorodniki petunij.
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

slabo kaže tem zvončkom, nasajenim na prosto; nekdo žre liste. Eno rastlino so že požrli do stebla. So to gosenice ali polži ?

Odgovor Napisal/-a Matic »

Jaz sem si prvič v vseh letih vrtnarjenja omislil nekaj rož. Kar pomeni da sem nekaj posod, ki so jih vsa leta častno zasedali paradižniki, namenil "drugim obešankam". Če obstaja bog paradajza, se mi najbrž slabo piše.
V vrtnariji so tile zvončki izgledali krasno, spomnil sem se tudi prizorov iz Avstrije, kjer kraljujejo na številnih balkonih.

Impulzivna odločitev, ko pridem domov in se poglobim pa ugotovim da gre za bojdo eno najzahtevnejših balkonskih rastlin. Posebna zemlja, vaba za uši, gniloba korenin, zalivanje more imeti točen urnik, dovzetnost za plesen,... ni da ni.
In že danes ob presajanju na listih opazim - uši. Rolling Eyes
Bom pohitel s slikami "before", trenutno so res še magnet - tudi za oči, ne le uši.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Javrgar: lahko, da so polži. Opaziš kaj iztrebkov in polžje sline naokoli? Milijon zvončki so mišljeni bolj za korita, kot za saditev na prosto.

Matic: to so rožice za tiste, ki jih imajo čas nenehno negovati, jih božati in jim prepevati. Wink Ob taki negi so čudoviti, ob pomanjkanju časa in posledičnem zanemarjanju pa nikakršni.
Matic

muha je napisal/a:
Matic: to so rožice za tiste, ki jih imajo čas nenehno negovati, jih božati in jim prepevati. Wink Ob taki negi so čudoviti, ob pomanjkanju časa in posledičnem zanemarjanju pa nikakršni.

Hočeš rečt da so paradajz med rožami? Very Happy
Sem nabavil vse kar je bojda potrebno za njihovo vzgojo, samo še pol ure dnevno si moram odtrgat za konstruktivno debato z njimi. Smile
Matic

Še vedno se vsako leto trudim z njimi; od 'rožic' imamo samo zvončke. Pa kakšno sončnico.
Čas od jeseni pa do nove sezone je očitno ravno prav dolg, da varno potlačim kako zahtevni so in se vsakič znova sprašujem, če sem se s tem ukvarjal tudi lani. Smile
S tem pa mislim v glavnem na uši. Že v vrtnariji imajo kakšno uško na sebi. Ni važno kje jih kupiš - uši so zraven. Letos so mi jih v vrtnariji pri Krškem prijazno pošpricali z nečim, ko sem to opazil. Logično vprašanje je, zakaj jih potem sploh kupiti. No, poglejte sliko pa se uprite. Cool
V prejšnjih letih sem uši odlično reševal s Celaflor palčkami. Vtaknil v zemljo, delovalo je torej sistemsko - celo poletje je bil mir pred ušmi. No, palčk že nekaj let ni več za dobiti, neke pametne alternative pa nisem ujel.
So nekajkrat dražja pršila, ki pa imajo časovno bolj omejeno delovanje, pa še sperejo se z dežjem. Na nekaj dni sem probal z Neem-om, pa s sodo. Malo ustavi (že zato, ker jih ob intenzivnem curku spere z rastline), definitivno pa ni primerljivo s palčkami.

Če pozna kdo kakšno fajn zadevo za uši na rastlinah (verjetno omenjate v kakšni sosednji temi) bom vesel predloga. ;)

20240611-201133

20240611-172426
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

He he, nemarnice frdamane kajne. Very Happy

Morebiti ...

Celaflor palčke - aktivna substanca: acetamiprid
Strike insekticid - aktivna substanca: acetamiprid

Iz prakse povem, da je učinkovit (raztopina) tudi po parih mesecih, čeravno je to povsem v nasprotju s strokovnimi navodili (porabiti najkasneje v 24h) še bolj pa nevarno, če so pri hiši otroci oz. nasploh osebe brez "razsodnosti" česa se ne sme.
Tako da maksimalno odgovorno na ta način!!!

Drugače mi je za uši zelo lepo deloval tudi naslednji pristop:
- vroča voda
- 2% delež parafinskega olja
- kaplja ali dve čistila za posodo

--> dobro premešaš in rastlino, sploh pa uši temeljito omočiš.

Opisno bi omenil, da tovrstni pripravek deluje dotikalno in vsaj v mojih izkušnjah kar temeljito. (tudi jajčeca)
Ni pa to ultimativno strupena kemikalija, ki "poradira" vse živo iz rastline .... kar vsaj zame predstavlja tudi plus, saj to lahko počneš brez zoprne zaščite sebe in okolice.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans: kako se rastlina sprijazni z vročo vodo? Ali pa je vroča le ob pripravi škropiva in jo do uporabe ohladiš do mlačne?
Odgovori