Čemaž tako in drugače

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Čemaž tako in drugače

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

ČEMAŽEV PESTO:
V multipraktik do vrha naložimo čemaževe liste, dodamo žličko soli in 2 dl oljčnega olja. Zmiksamo in naložimo v kozarčke. Pazimo, da v kozarčku ni mehurčkov. Na vrh dolijemo olje, da se dobro zapre.
Tako shranjen pripravek zdrži do naslednje sezone, če ga prej ne pojeste.

UPORABA PESTA:

* Namesto česna v solatah ali pri ribah namesto tržaške omake

* Za namaz 4 žlice čemaževega pesta zmešamo z 250 g pretlačene skute.

* Špageti - v višji kozici pogrejemo 3 žlice pesta, dodamo kozarček vloženih artičok in dodamo pravkar skuhane špagete. Premešamo, serviramo na krožnik, potresemo s parmezanom in pinjolami.
turururu
Prispevkov: 134
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a turururu »

Hvala Martinka, da si spomnila na čemaž, jaz sem čisto pozabila Evil or Very Mad . Takoj jutri grem v akcijo.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

hvala martinka, smo ugibali, če je v njem majoneza,.....pa vidim, da je res preprost in super namaz.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zadnjič sem v dar dobila kozarček čemaževega pesta v katerem so poleg naštetega še zdrobljeni orehi, lešniki in pinjole. Ne vem pa, kako je z obstojnostjo ...

Ja tudi jaz bom letos nabirala že pošteno odrasel čemaž. Mislim, da pride nabiranje na vrsto naslednji teden (glede na stvari, ki jih moram postoriti prej in so bolj nujne)._________________naredimo svet lepši
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

brbr je napisal/a:
Zadnjič sem v dar dobila kozarček čemaževega pesta v katerem so poleg naštetega še zdrobljeni orehi, lešniki in pinjole. Ne vem pa, kako je z obstojnostjo ...


Lahko tudi zmlete sončnice. Čisto na koncu primešamo še malo sveže naribanega parmezana (ne tistega, ki se že nariban kupi v vrečki - je velika razlika v okusu).
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9664
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi jaz vedno dodam sončnično seme. Z obstojnostjo ne vem, kako je, ker takoj porabimo. Very Happy
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Za shranjevanje jaz dodam čimbolj drobno narezanemu čemažu, le sol in oljčno olje. Sem ga tudi že miksala, ampak za daljše shranjevanje nam je bolj všeč drobno narezan (kakor komu ugaja), je pa z rezanjem malo več dela.
Čemaž v kozarčku čimbolj potlačim in na vrh dodam še žlico, ali dve oljčnega olja zaradi boljše obstojnosti in shranim v hladilnik.
Tako pripravljenega rabim za juhe, omake, frtaljo....

Za namaz pa mu dodam nekaj skute, trdo kuhano jajce, sol, kislo smetano, sladko papriko (popra ne dodajam, ker ga ne marajo)malenkost majoneze in vse skupaj zmiksam.

Za pesto pa ga zmiksam z dodatkom oljčnega olja, pinjol, ali mandljev, soli in parmezana.

Lepo se ohrani tudi v skrinji, ampak jaz ga pripravim za skrinjo v listih, da ne izgubi preveč eteričnega olja._________________
Slika
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, tudi mi raje kot, da bi vnaprej delali pesto, zamrznemo cele liste (tako bazilike, kot čemaža) in ju potem pripravimo tik pred uporabo - sproti. Se nam zdi, da je okus boljši, bolj svež, skratka bliže sveže nabranim. Edino kar me pri zamrzovanju moti je, da se porablja energija (želim kar v največji meri prispevati k ohranjanju naše Zemljice). Pravijo pa tudi, da z zmrzovanjem izničimo sončno energijo shranjeno v listih. Tako je shranek osiromašen za vitalne energije... Zaradi obeh naštetih razlogov se trudim kar največ shrankov pripraviti s pomočjo pasterizacije, sušenja, soljenja in sladkorjenja.

Ali vi tako pripravljen pesto hranite v hladilniku? Jaz sem lansko leto pripravila nekaj kozarčkov česnovih listov v ol.olju. Hranim jih v shrambi in so še vedno v redu. Sem se pa pogovarjala s prijateljem, ki je naredil čemažev pesto (dodal je tudi orehe, pinjole), pa so mu vsi kozarčki zavreli...._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

V kozarčkih hranim samo pripravljeno s soljo in oljčnim oljem.
Pesto z orehi, mandlji, ali pinjolami in parmezanom pripravljam sproti iz shrankov v kozarčkih, ki jim dodam le sol in oljčno olje.

Sušila pa nisem čemaža še nikoli, ker s sušenjem zgubi preveč eteričnega olja.
V shrambi nisem še nikoli hranila tega, nekako si ne upam, čeprav sem že večkrat brala, da ljudje tako shranjujejo - "neveren Tomaž" Embarassed

To pa bi verjela, da ni obstojno, če mu že takoj dodaš oreščke, parmezan in .... shraniš.

Ker je čemaž sorodnik česna, sem pred leti, enkrat samkrat namočila v kozarcu od 70 ml samo cvetje čemaža, ga zalila z dobrim domačim šnopcom in ga imela kake 3 tedne na soncu na oknu.
Če je bil kakšen učinek ne vem, ker sem ga podarila starejšemu gospodu, ki je imel težave s srcem, arterisklerozo... ... starostne težave
lp_________________
Slika
Odgovori