Stran 1 od 1

Gomasio

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Sr Maj 25, 2016 9:27 am
Napisal/-a Sanjarka Ana
Gre za mešanico sezamovih semen ter soli, ki jo uporabljamo za soljenje različnih jedi (juhe, solate, zelenjavo, slano pecivo ali namazi, pri peki kruha ...)



Pri nas ga delamo že dolgo. Običajno iz belega sezama.
Tokrat pa malo drugače.
V levi posodici iz črnega sezama in v desni mešanica sezamov z dodatkom črne kumine (s pridihom po popru, pikantnosti).

Recept:
Potrebujemo sezam, grobo morsko sol in terilnik.
Količine prilagodimo svojim potrebam.
Od razmerja 15:1 v prid sezama do nekje 12:1 spet v prid sezama(s tem povečujemo slanost).

Prvo v ponvi na hitro prepražimo sol in jo stresemo v terilnik.
V isti ponvi med stresanjem ponve prepražimo še sezam.
Nekje toliko časa, da zadiši oz semena postanejo hrustljava.
Le paziti moramo, da jih ne zažgemo.
Jaz potem to trem v terilniku. Manjše količine, ker običajno delamo na zalogo.
S krožnimi gibi in nekaj pritiska. Ne stremo popolnoma v prah.
Mešanico zaprem v steklene kozarčke. Hranimo ga lahko tudi pol leta in Nikoli ga ne smemo hraniti v hladilniku.

Gomasio ni priročen samo za soljenje, začinjanje.
Ker je bazičen ugodno vpliva na prebavo, pomaga pri pekoči zgagi , je pomočnik pri zakisanosti organizma, izboljšuje krvno sliko in tako naprej.