Stran 1 od 3
Sirupi
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Pe Jun 03, 2016 6:34 pm
Napisal/-a voda
skozi balkonska vrata se je znova prikazalo močno sonce. od zunaj dobesedno kuha in nedaleč stran je videti temen, težak oblak. dežni krešendo se bo ponovil. kakor hoče. še eden recept za sirupe in se z vremenom ne bom več parirala. torej sirupi katere delaš "na hladno"- brez kuhanja.
lahko uporabiš, cvetove bezga in akacije (cca 20-30 kom), ter cca 25 cm vejice s cvetovi (ali brez njih) mete, melise, žajbelja in podobnih mirodij (od 15-25 vejic). melisa pomirja skoraj te uspava in zato v katerikoli obliki jo piješ zvečer.
postopek je pri vseh mirodijah enak. najboljše jih je nabirati dopoldne ko ni več rose in ko so na stebelcih cvetovi. jaz sm nekatere sirupe naredila tudi brez cvetov in so dobri a imajo blažji okus.
za en sirup : v 3 litre vode potopiš nabrano, dodaš rezine ene limone (jaz jih celo malo stisnem) in namakaš 24 ur (ne več, ker lahko pride do vretja). namočeno po 24-tih urah precediš skozi gazo in dodaš 2,5kg do 3kg sladkorja. mešaš dokler se sladkor ne raztopi in zliješ v čiste flaše, ter shraniš v shrambo na hladno mesto. dobiš do 5 litrov sirupa (odvisno od količine sladkorja in medenosti cvetov). sirup je sladek, saj se meša z vodo in v vročih dneh bodo taki osvežilni napitki zadovoljili marsikoga. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Ne Jun 05, 2016 3:27 pm
Napisal/-a Ivčk
Pa tak sirup ne zavre (glede na to, da ni nič toplotno obdelan)?
Ker jaz delam po enakem receptu, le da potem precejeno tekočino skupaj s sladkorjem zavrem in še vrelo natočim v steklenice.
Vakuum lepo potegne pokrovčke na notri in sirup ostane dober zelo dolgo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Ne Jun 05, 2016 4:09 pm
Napisal/-a cinija1
Jaz delam isto kot Voda, samo da dam bezga (če delam samo bezgovega) kar nekaj več. Sedaj delam eno rundo na dve leti. Ko so bili pa otroci majhni sem pa naredila tega sirupa iz 4 ali 5 rund.
Nikoli se mi ni pokvaril. Vsaj do sedaj ne, ne vem pa kaj še bo. Letos ga nisem delala, ker ga imam še od lani, sinova pa sta rekla, da jima letos ni potrebno dajat. Že vedo.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Ne Jun 05, 2016 4:11 pm
Napisal/-a voda
Ivčk, enako kot pri Ciniji se ne zgodi popolnoma nič. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Ne Jun 05, 2016 4:11 pm
Napisal/-a metuljc
Če je v tekočini zadosti sladkorja in še kislina, se ni bati, da bi se sirup pokvaril. Tudi pri nas ga delamo tako.
Objavljeno: Ne Jun 05, 2016 10:12 pm
Napisal/-a Ivčk
Ok, hvala vsem, bom še sama probala brez kuhanja, da vsaj nekaj več koristnih zadev obdržim v sirupu..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Po Jun 06, 2016 2:43 pm
Napisal/-a figula
Ne vem če že kje piše .... en predlog sestavin za izdelavo sirupov so jagode in rabarbara. Noro pašejo skupaj!
V parnem sokovniku sem jih sočila z nekaj vejicami melise in malo sladkorja.
V soku se najprej začutijo jagode, na koncu rabarbara. Zelo dobro
Objavljeno: Po Jun 06, 2016 2:56 pm
Napisal/-a brbr
Tudi jaz delam bezgov sirup po tem receptu (10velikih cvetov, 1lvode, 1kg sladkorja, limonin sok - po okusu). Sta mi pa lani dve steklenici (od 6) zavreli. Tako jih imam letos zaenkrat še postavljene na pultu in jih dnevno opazujem. Od polnjenja je minilo dober teden in zaenkrat še ne vidim kakšnih sumljivih mehurčkov...
Figula, tole mora biti pa dobro. Škoda, da sem vso rabarbaro že porabila. Si bom zapomnila za naslednje leto._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Jun 07, 2016 12:55 pm
Napisal/-a Ivčk
Meni pa je uspel noro dober zeliščno-sadni sirup, vsi ki so ga poskusili, so bili več kot navdušeni.
V bistvu je narejen po istem receptu kot zgoraj opisan bezgov sirup, le da so namesto bezga notri druge zadeve in sicer:
-velik šop maroške mete
-velik šop melise
-trije poganjki (vršički) žajblja
-pest žajbljevih cvetov
-pest sivkinih socvetij (cvetki so sicer bili še zaprti, a dišali so že zelo lepo)
-pest listov ameriškega slamnika
-pest gozdnih jagod
-dve pesti vrtnih jagod
-dve bio limoni z lupino
Vse našteto sem natrgala ali razrezala na manjše dele in prelila s tremi litri vode ter pustila stati 24 ur, nakar sem tekočino precedila (in z rokami močno stisnila vso tekočino iz rastlinsko/sadne mase) skozi gazo.
Tekočini sem dodala tri kiograme sladkorja in vse skupaj zavrela ter mešala dokler se sladkor ni popolnoma raztopil in je tekočina postala bistra.
Še vrelo sem prelila v steklenice in zaprla.
Ven sem dobila točno 5 litrov sirupa lepe rožnate barve, ki čudovito diši in ima zelo raznolik in spreminjajoč se osvežujoč okus.
Vsakič, ko si natočim nov kozarec, okusim drugo noto, enkrat žajbelj, drugič meto, tretjič sivko, mmmm...._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A