Stran 1 od 1
Šipkova marmelada, kot jo naredi Voda
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Sr Dec 07, 2016 5:20 pm
Napisal/-a metuljc
Takole je napisala Voda v eni drugi temi, pa sem jo postavila še sem, da se nam ne izgubi:
Zadeva je popolnoma enostavna: v lonec z zrelimi plodovi daš zelo malo vode mogoče 1-2 dcl (odvisno od količine plodov). kuhaš na lahkem ognju, mešaš, da se ne prime. z mečkalom za krompir poštafaš po plodovih. ko vidiš, da so dovolj mehki jih skozi cedilo za juho (zelo gosta mrežica) s veliko zajemalko pasiraš tako, da zajeto močno pritiskaš (pasiraš) ob mrežico . cedi se gosta rdeča pasta katero prekriješ z sladkorjem (cca 1 kg šipka 60 do 70 dkg sladkorja-jaz stresam sladkor od oka, a obvezno cca 70 dkg-merila starih receptov). pustiš pokrito čez noč. drugi dan (kadarkoli) zmešaš i znova daš na ogenj. na lagani vatri in s stalnim mešanjem pride gosta okusna marmelada. kuhaš lahko uro in pol. proti koncu daš kapljico marmelade na krožniček in ko se ta čez 30 sek ne cedi, če obrneš krožniček, je gotovo.
redka bo, če niso plodovi dovolj zreli - tudi dlačice se zelo občutijo
redka bo, če ni dovolj sladkorja - tudi dlačice so bolj občutijo
redka bo če se ni dovolj kuhala - tudi dlačice so bolj občutijo
kuhano obvezno pasirati - (v cedilu pri pasiranju ostanejo skoraj popolnoma suhe peškice in nekaj kožice debele kot pergament)
prepovedano miksati
kot pri ostalih marmeladah, če je sadež zrel lahko dodaš manj sladkorja (pri šipku to ne veljaa) in čas kuhanja je krajši
po vsem tem na kaj sem opozorila so brbončice pri degustaciji zelo zadovoljne. lpvoda
DODATEK:
še en način priprave:
na 2 litre očiščene mase se doda 1.10 kg sladkorja, in strok vanilije.
skuhamo šipek, pasiramo, stehtamo pasirano maso, pripravimo primerno količnino sladkorja. pasirano maso kuhamo brez sladkorja z vanilijo, da se zgosti. šele potem dodamo sladkor in kuhamo pri močnem mešanju še 15 min.
želim, da vam šipkova marm. uspe ne glede kateri recept uporabljate.lpvoda