"Špinača" iz nadomestnih rastlin

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

"Špinača" iz nadomestnih rastlin

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Danes bomo že tretjič to pomlad jedli "špinačo", čeprav gojene na mojem vrtu ni.

Sestavine: -regačica, 1/4, blitva 1/4, vrtna loboda 1/4 čemaž 1/4. Priprava po receptu za špinačo Felicite Kalinšek.

Vse zelene dele poparimo, odcedimo (odcejeno vodo spravim za zalivanje vrta) , nasekljamo.
V posodi na malo stopljenega masla na hitro popražimo žlico ostre moke, zalijemo z mlekom in vodo razmerje 50:50, prevremo, začinimo s česnom in poprom, soljo, pokuhamo, dodamo zelenjavo in še enkrat prevremo. Po želji lahko dodatno sesekljamo s paličnim mešalnikom .

Po enakem receptu pripravljam tudi same koprive in samo regačico. Naslednjič bom poskusila še mešanico koprive: regačica:čemaž.

Ravno danes sem debatirala z gospo, zaradi katere sem sploh poskusila skuhati prilogo iz regačice (za tiste, ki špinače in kopriv zaradi putike ne smejo uživati). Oba s sinom sta ugotovila, da je ne samo užitna ampak prav okusna. Z dodatki zelišč po lastnem okusu.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Me čaka borba z regačico med fižolom in krompirjem, bom pa mlade liste pobrala, dodala čemaž in še kaj in pokusila. In še malo mletega muškata sodi zraven.
Sicer pa, poleti, ko ni bilo špinače in ustreznih nadomestkov, se je včasih porabila solata, njeni temni, zunanji listi, pa kak list krmne pese (pri nas se ji reče runkl) tudi.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Malo lanske blitve, malo divjih rastlin, koprive, kislica krebuljica, plučnik, konjska kislica, pa nekaj zraven je super. Narava nam toliko nudi, pa ne znamo izkoristit.
notranjka
Prispevkov: 1478
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Regačica je moja nočna mora v cvetličnem delu vrta in pa med jagodami Rolling Eyes Rolling Eyes .Iz same trme in jeze jo do zdaj nisem uporabljala v kulinariki.
Ali jo mogoče kdo nabira tudi za čaj?

V Švici pa "za špinačo" pripravijo tudi velike liste regrada .Liste blanširajo,dodajo česen in nekaj smetani podobnega.
Zraven postrežejo polento in pa nekakšne ribe v svetli omaki .Žal ne obvladam toliko jezika da bi kaj več kot "ribe" razumela._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

notranjka je napisal/a:

Ali jo mogoče kdo nabira tudi za čaj?

.


Nisem je še, letos jo pa bom.
Ups Embarassed , Tule pišejo, da se uporablja sveža . No, ampak nekaj učinkovin bo gotovo ostalo tudi v posušeni.
notranjka
Prispevkov: 1478
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Hvala Muha.Bom nabrala kakšno košaro._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Odgovori