Stran 1 od 1

Kaj s peno od marmelade?

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Ne Jun 04, 2017 1:31 am
Napisal/-a Peter
Pozdravljeni.
Ravno končali z nalaganjem jagodne marmelade v kozarčke.
Pri kuhanju nam je nastajalo precej pene, ki smo jo sproti pobirali v drugo posodo.
Zanima me kaj vi naredite s to peno? Po okusu je odlična in se mi zdi škoda z njo na kompost.

Objavljeno: Ne Jun 04, 2017 9:15 am
Napisal/-a metuljc
Jaz je niti ne pobiram z marmelade, saj se s časom povre in je ni več.
Sicer se pa večina, če jo pobiraš, utekočini in pač porabiš bodisi kot sok ali posebej, če je imaš veliko, skuhaš kak kozarček želeja.

Objavljeno: Ne Jun 04, 2017 1:37 pm
Napisal/-a Peter
Sem mislil, da je kaj narobe s peno, ker pišejo po receptih, da jo zavržejo.

Objavljeno: Ne Jun 04, 2017 1:55 pm
Napisal/-a figula
Nekje sem prebrala razlago, da naj bi pena pripomogla k nestabilnosti shranka. Mogoče zaradi ujetih zračnih mehurčkov. Ma, neka logika je.

Se jo vseeno da porabit ločeno. Kot piše metuljc, lahko jo tudi spijemo.

Objavljeno: Ne Jun 04, 2017 3:50 pm
Napisal/-a lpmami
Peter je napisal/a:
Sem mislil, da je kaj narobe s peno, ker pišejo po receptih, da jo zavržejo.
Mislim, da je bil sladkor manj prečiščen in se je s peno dvignila tudi "umazanija", zato navodilo, da se zavrže._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Ne Jun 04, 2017 5:16 pm
Napisal/-a mrmracka
Jaz dam vse skupaj s peno vred v kozarčke, pa se mi marmelada nikoli ne pokvari.
Vedno delam z želirnim sladkorjem._________________mrmracka

Objavljeno: Po Jul 10, 2017 4:33 pm
Napisal/-a voda
pena je v resnici sadna kiselina katera se pri obdelavi sadeža zgodi. da se jo zavrže mislim, da ni prav, ker so jo lahko porabi za polivko čez sladoled kolač ipd. jaz jo pobiram in dam v višji kozarec (tudi dodajm od drugih sadežev kiselino in jo konzumiramo v različni obliki). v hladilniku lahko počaka tudi celo leto. če jo pustiš pri kuhi marmelade se ta mora dalj časa kuhati, da se kiselina izgubi, ker se drugače marmelada lahko pokvari. lpvoda

PS: ni potreben želirni sladkor za marmelade, seveda je hitreje pripravljena a ni po receptih našh mam i babic, kjer so marmelade nekaj štele._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)