Stran 1 od 3
Shranjevanje paradižnika za zimo v pepelu
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Sr Jun 07, 2017 8:16 am
Napisal/-a muha
Bodika se je potrudila in mi prinesla v branje članek iz revije - Pomagaj si sam ( št.25,2017 datum 29,5,2017)
V tem članku avtorica Mateja A. Hrastar povzema lastne izkušnje s poskusnim shranjevanjem paradižnika v lesnem pepelu.
Tak način naj bi bil splošno uveljavljen v srednjem veku in še prej in deloma kasneje, vse do pojava hladilnikov. Tako se je shranjevalo tudi mesnine, sire in še kaj. Avtorica je recept preverila sama, sicer na trgovinskih eko-paradižnikih. Po štirih mesecih so se paradižniki nekoliko skrčili, ne pa nagubali in imeli normalno dober okus. Velja poskusiti, jaz bom prav gotovo. Samo ne vem, če letos. Lanskega pepela nimam več, če bo jesen ustrezna za paradižnike, pa tudi ne bo treba kuriti kamina .
Navodilo:
- vzamemo izključno lesni pepel od bukovih, brezovih drv ali drv sadnih dreves (nikakor tistega od lesnih odpadkov).
- ga presejemo, da izločimo večje drobce
- posujemo 5 cm na debelo na dno posode
- nanj postavimo paradižnike (po moje jih ne škodi oprati, jih je pa treba potem osušiti) s "pecljem" (delom, kjer je pecelj bil) navzdol
- dobro prekrijemo s pepelom
- nadaljujemo, dokler imamo še kaj paradižnika in pepela.
V reviji je tudi mnenje strokovnjakinje o takem načinu konzerviranja in še marsikaj. Upam, da se še najde na policah.Nazadnje urejal/a muha 16 Sep 2017 18:26; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Sr Jun 07, 2017 9:43 am
Napisal/-a mravlja
Tudi na nasem koncu so tako hranili hrano. Za paradiznik se nisem slisal, za klobase in salame pa vem. Sem jih imel priliko poizkusiti in so bile zelo dobre,
smo jih zmazali . Dodal bi le, da se je (na nasem koncu) tako hranilo mesnine le v krusni peci ( hlad! ) v bukovem pepelu - in preko poletja.
Objavljeno: Sr Jun 07, 2017 10:03 am
Napisal/-a metuljc
Tudi jaz se spomnim takega načina, kot ga opisuje mravlja.
Objavljeno: Sr Jun 07, 2017 11:40 am
Napisal/-a brbr
Tole je pa zlata vredno in bom gotovo poskusila. Sem spomladi nafehtala kar nekaj lesnega pepela. Ga bom shranila. Muha, ače ti ga bo jeseni manjkalo, ti ga bom dala jaz..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: So Sep 16, 2017 11:29 am
Napisal/-a muha
Letos je idealno leto za prvi poskus.
Paradižniki so zdravi, mraza pa dovolj, da smo že pričeli kuriti v kaminu in proizvajati pepel. Tvegala bom nekaj najlepših plodov v upanju, da bodo zdravi in okusni počakali do novega leta. V članku piše, naj bi jih po priporočilu mednarodne zdravstvene organizacije tako shranjevali do 3 mesecev. Če bodo čez 3 mesece še v redu, bom na svojo odgovornost čas še malo raztegnila .
Objavljeno: So Sep 16, 2017 11:56 am
Napisal/-a lpmami
Hm, tole je pa zanimiv način shranjevanja. Pepel še imam, samo kaj, ko moje blede paradižnike pere dež dan na dan, drugih pa nimam _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Sep 16, 2017 1:05 pm
Napisal/-a muha
lpmami: razmišljala sem, da bi najbrž lahko dala v pepel tudi nekaj napol zelenih paradižnkov, domnevam, da bi lepo dozoreli. Se pravi takih, ki že kažejo malo barve ali je vsaj opaziti "zvezdne žarke" svetlejše barve, ki potekajo od muhe navzven (info. Ivčk) . Jasno, da bom preverila.
Objavljeno: So Sep 16, 2017 1:09 pm
Napisal/-a lpmami
Ja, Muha, to bi pa lahko tudi jaz preverila _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Sep 16, 2017 2:55 pm
Napisal/-a muha
Ja, in potem sledi slika košarice domačih paradižnikov na novoletni mizi, a ne? Pa, saj nama ne bodo verjeli. Rekli bodo, da sva fotografilari kakije