Stran 1 od 1

adzuki in zeleni mungo

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Ne Okt 29, 2017 6:30 pm
Napisal/-a ciklama
V reviji Zarja sem prebrala o fižolu adzuki in zeleni mungo ki naj bi bila lažje prebavljiva. Zato se obračam na vas če je komu poznana ta stročnica in če kdo ve kje bi jo lahko dobila za sejat oz. sadit.

Objavljeno: Ne Okt 29, 2017 8:02 pm
Napisal/-a figula
Adzuki imajo običajno v večjih vrečkah na policah s semeni, namenjenimi za kalčke.
Mislim, da sem jih nazadnje videla v Merkurju. Če bom kaj okoli hodila, lahko pogledam in ti jih kupim.

Objavljeno: Ne Okt 29, 2017 9:23 pm
Napisal/-a metuljc
Mungo se tudi dobi, drobna zelena zrna s črno-belim trebuščkom.
Takle je.

Objavljeno: Ne Okt 29, 2017 11:18 pm
Napisal/-a juglans
... drugače pa sta ti dve stročnici zelo toploljubni vrsti s precej dobro toleranco na poletno vročino, seveda, če so rastline dovolj doraščene.
Torej. Težava so pomladanske hladne noči, sploh pa deževni dnevi, ko so temperature še dodatno nižje in rastline dobesedno zvije. V takšnih primerih potem traja, da se nasad opomore, med tem pa je tu že poletje in težava skromne listne mase in šibkega koreninskega sistema. Semenski rezultat je v nadaljevanju temu primeren, .... na podlago že itak izredno drobčkenih fižolčkov in ne preveč doooolgih strokov. Vse skupaj je kar izziv.

Če že, potem ju sej razmeroma pozno, ko so noči že "tople". Pa na gredo z najboljšo zemljo, da potem do poletja hitro nadoknadijo "zamujeno".

Toliko se za enkrat spomnim iz preteklega poizkušanja. Wink

Objavljeno: Pe Nov 10, 2017 1:31 pm
Napisal/-a miha
kako leto dve nazaj smo sejali adzuki.
ni bilo nobenih težav. je pa pozno dozorel.
ni bil semenski, ampak kar nekaj iz živilske trgovine

Japonci, ga kar dosti uporabljajo, posebej za sladice

Objavljeno: Če Nov 16, 2017 6:48 pm
Napisal/-a malcek
Fižol mung se da kupit v Ljubljani v Kalčku (BTC). V rinfuzi namenjeno za prehrano.

Jaz sem ga tam kupoval, ker sem iz njega kalil kalčke. Mi je tudi šef povedal, da jih nek slovenski gojitelj prav pri njem kupuje. So pa to tisti ta veliki kalčki, ki se jih dobi za solato v kitajskih restavracijah.

Klijejo res dobro, kako pa raste ko je večji od 10cm pa ne vem. Jih vedno prej pojem. Razz

Objavljeno: To Maj 28, 2024 2:24 pm
Napisal/-a sončece
Je kdo ze kdaj sadil mungo? Letos sem ga prvic, pa da vidimo kaj bo._________________Smeh je sončni žarek duše.