Stran 1 od 3
Čips - kodrasti lisnati ohrovt
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: So Nov 11, 2017 7:56 pm
Napisal/-a voda
čistim in suhim listom lisnatega skodranega ohrovta posmukaš zelene dele, pokapljaš z olivcem, premešaš in daš na peki papir v pečico na 200 stop za cca 5 min. spremljaš da ne zagorijo, malo premešaš morajo biti šuškavi in se topijo v ustih. daš ven malo posoliš in je tukaj ohrovtov čips. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: So Nov 11, 2017 10:42 pm
Napisal/-a metuljc
V prejšnji oddaji Na vrtu je prikazano, kako se ga naredi. Tukaj.
Objavljeno: Ne Nov 12, 2017 10:46 pm
Napisal/-a kate
Ok, mene zanima nekaj v zvezi z listnatim ohrovtom/ zeljem (Brassica napus): ali se ga je surovega, poparjenega, kuhanega,.. al kako to gre? Razmišljam, da bi ga prihodno sezono sejala, ampak nisem prepričana, kako se ga uporablja. Skratka, preden se odločim, bi rada presodila, če ga bom sploh nucala. Nimam pa prostora (oziroma želje so prevelike), da bi ga imela kar tako malo, ker pač (itak se mi vsako leto zgodi kak neuspel eksperiment, to gre v zakup).
Če ima kdo izkušnje, bi bila hvaležna.
Objavljeno: Po Nov 13, 2017 12:43 pm
Napisal/-a voda
kate živ, to je izredno kvalitetna rastlina za uživanje, enako kot drugi ohrovti, in se zaradi "tega in onega" priporoča uživati vsaj 2x na teden. lisnatega imaš več vrst: širokolisnat, kodrolisnat, in toskanski ozek in rdečkast oz temnejši. če si posadiš nekaj rastlin (npr 6 nekam uz rob) imaš celo jesen, zimo in globoko na pomlad (ali celo več) vitaminčke. če se ne motim je dvoletnica kot blitva. odtrgane liste narežeš ali vzameš samo mehke dele in jih lahko skuhaš z kromirjem in česnom na olju (enako kot blitvo). lahko daš v zelenjavne juhe, lahko obarene v solato, lahko jih popečeš ma olčju, lahko na fritalju itd. dobre so tudi zaradi tega, ker nimajo tako močan okus kot klasičen ohrovt. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Po Nov 13, 2017 1:30 pm
Napisal/-a pika
Je dvoletnica, ampak drugo leto je od listov bolj malo, ker več dela na cvetenju in semenih.
Imam ga že tretje leto, nisem ga pa nikoli kaj veliko uporabljala, ker mi je preveč žilav.
Veliko raje imam navadni glavati ohrovt, ga pač poblanširam in dam v skrinjo za zimo.
Vsi ohrovti (vključno z okrasnim zeljem, ki je tudi ohrovt), se uporabljajo enako, ima podoben okus.
Objavljeno: Po Nov 13, 2017 1:31 pm
Napisal/-a brbr
Jaz zelo rada dodajam ohrovte (vse sorte) surove, na tenko narezane (kot sladko zelje za solato), zimskim solatam - radič, endivija. Spomladi, ko iz zalistkov poženejo poganjki, ki so lepo hrustljavi, pa jih uporabim kar cele na sendviču ali v solati. No, seveda ohorovte jemo tudi kuhane...
Ohrovt v drugi sezoni življenja požene v cvet. če ga pustimo, da odcveti (cvetje je slastna paša za čebele) in naredi seme (z njim se zelo radi sladkajo zelenčki), potem ponovno požene slastne poganjke še enkrat. Tako ga lahko obtrgujemo skozi vse leto. Pri meni je rastla ena rastlina toskanskega ohrovta 3 sezone. Potem pa jo je vzela premrzla zima._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Nov 13, 2017 1:45 pm
Napisal/-a lpmami
Brbr, a ti tole misliš brstični ohrovt ali glavnati?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Po Nov 13, 2017 2:46 pm
Napisal/-a brbr
V solate dodajam predvsem toskakskega in kodrolistnatega, glavnatega ponavadi kuham.
Na enak način pa so uporabni in okusni tudi listi drugih kapusnic - brstični ohrovt, brokoli, raštika, verjetno tudi cvetača, a te še nisem probala._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Nov 13, 2017 3:10 pm
Napisal/-a voda
sedaj sem se vrnila iz vrta in so moji lisnati specijalni, take zagotovo nimate. izgledajo kot čipka saj jih je zgodaj zjutraj dotolkla toča-grašica. a zagotovo se bodo obrasli. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)