Stran 1 od 1
Najboljših 5 sort čilijev za leto 2017
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Če Jan 04, 2018 2:13 am
Napisal/-a mravlja
Sam sem si v preteklem letu lepo "pokvaril" letino čilijev, za letos pa si iščem svojo mini "sortno listo" in me zanima, kakšni čiliji so vam bili všeč, zakaj in katere sorte so vam v preteklem letu najbolje uspevale.
Se že veselim ... !
Objavljeno: Če Jan 04, 2018 10:42 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Hmmm... Zaenkrat sta (vsaj meni) top-choice Habanero Chocolate in Purple Prince. Prvi se dimljen odlično obnese v omaki, drugi pa je zelo hvaležna sorta, polno obrodi in tudi precej zgodaj (z njim delam prvo omako sezone) - za ljubitelje manj pekočih čilijev. Ostale sorte so bolj ali manj eksperimentiranje. Tako sem se letos odločil, da od "nuklearcev" obdržim 1 grm Caroline Reaper (žleht ko pes, ampak se fantastično obnese kot dodatek k drugim čilijem za omako (npr. že omenjeni PP) ali kot začimba v posušenem&zmletem stanju). Lani sem imel še 7 pot Apocalypse in Morugo Scorpion, katerih grme sem razdal, semen pa pomoje letos ne bom kalil.
Pink Tiger je zanimiva sorta že zaradi izgleda (prav noben sadež ni po obliki in vzorcu enak drugemu), po pekočnosti močnejši od PP-ja. Poleg vseh naštetih imam še dve rdeči sorti (klasična oblika, ena bolj podolgovata, druga neke srednje dolžine), katerih imen žal ne vem (dobil od sodelavca), sta pa obe sorti izjemno okusni in primerni za vlaganje (vsaj jaz se poslužujem tega).
No, letošnji eksperimenti pa vsebujejo Habanero Submarine & Umbrella (oboje od Sea Spring Seeds) ter Thunder Mountain Longhorn & Bloody Black Puma (oboje Čiličen). Poleg tega kanim zopet "na noge postaviti" Jalapenota, Bishop's crown in Habanero red (vse te že imel dve leti nazaj, lani ne). Toliko z moje strani... _________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Če Jan 04, 2018 2:48 pm
Napisal/-a mravlja
Kot že rečeno, lanska sezona mi je več ali manj šla v franže, ampak mogoče vseeno lahko zapišem:
- habanero red je nekaj rodil tudi lani - recimo, da sem bil z njim zadovoljen,
- habanero chocolate ni uspel še nobeno leto (več let zapored) in razmišljam, v čem sta si lahko tako različna,
- cayenne je rodil v redu,
- makedonska resasta tudi,
- najboljše so pa ženi uspeli nekakšni "zvončki", jih tudi prezimi in so dobri za vlaganje.
Prav danes si je iz preostalih napravila čilijev "posip" - iz približno polovice kajenskih in polovice makedonskih resastih (ostalih je bilo bolj za vzorec). Lahko rečem, da kar dobro "zažge" in mi je boljši od lanskega z več habanera.
O ostalih pa danes ne bom...
Objavljeno: Pe Jan 05, 2018 12:16 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Za H. Chocolate mi je pa čudno, da ti ni ratal oz. kaj si narobe delal - jaz ga nisem obravnaval v vati (beri: običajno sejanje/vlaženje zemlje do končnega presajanja na vrt oz. eno sadiko v lonec). Se mi pa zdi, da je dokaj pozna sorta - vsaj meni je pozno dozorel. Je pa res, da sem lani precej pozno začel sezono (letos je to danes) _________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Pe Jan 05, 2018 1:26 am
Napisal/-a mravlja
Ho, Žlehtnoba, hiter štart. Obilo uspeha želim.
Objavljeno: Pe Jan 05, 2018 8:53 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Heheh, hvala!
Takole nekak zgleda letošnji inkubator
(par lončkov še manjka)
_________________go with your instinct to live as you want