Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kakijev kis
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Kakijev kis
(Prenos iz arhiva)
Oddeljeno iz teme Sušenje kakijev
adm. TwityPity
Letos iz njih delam kis. Z dodatkom nekaj jabolk fermentira "k pr norcih"
adm. TwityPity
juglans je napisal/a: |
... aja, lupine. |
Letos iz njih delam kis. Z dodatkom nekaj jabolk fermentira "k pr norcih"
figula, kako napreduje tvoj kis?
Si namočila sveže ali suhe lupine?
Jaz sem tudi pospravljal "ostanke" od sušenja kakija, suhe lupine namreč...Še vedno vsebujejo toliko grenčice da niso ravno poslastica.
27.1 sem v kozarec dal 100g suhih lupin, in zalil z 2 litri prekuhane sladke vode (100g sladkorja na 2l vode), pokril s servetom in postavil na sobno temperaturo.
Po 3 dneh se je začelo peniti, takrat je bil okus še sladkast, sedaj pa že dobiva okus po kakiju in kisu. Ampak do prave kislosti bo verjetno še trajalo nekaj mesecev..
Si namočila sveže ali suhe lupine?
Jaz sem tudi pospravljal "ostanke" od sušenja kakija, suhe lupine namreč...Še vedno vsebujejo toliko grenčice da niso ravno poslastica.
27.1 sem v kozarec dal 100g suhih lupin, in zalil z 2 litri prekuhane sladke vode (100g sladkorja na 2l vode), pokril s servetom in postavil na sobno temperaturo.
Po 3 dneh se je začelo peniti, takrat je bil okus še sladkast, sedaj pa že dobiva okus po kakiju in kisu. Ampak do prave kislosti bo verjetno še trajalo nekaj mesecev..
Dala sem sveže lupine.
Odlično je uspel ta kis . Sem kar presenečena. V cca 3 mesecih je že v redu, kisel da streseš z glavo, ko gre navzdol .
V enem kozarcu se je naredila zelo lepa, skoraj cm debela kisova mama, v drugem kozarcu pa bolj suhcena.
Kis je lepe rumenkaste barve, lahko kasneje prilepim slikico.
Razmišljam, da je k hitri dozorelosti prispeval dodatek nekaj koščkov praženega hrastovega lubja. Možno, da je to vpliv taninov v njem ....
Me veseli, da si se lotil kisa kar s suhimi lupinami - bravo
Odlično je uspel ta kis . Sem kar presenečena. V cca 3 mesecih je že v redu, kisel da streseš z glavo, ko gre navzdol .
V enem kozarcu se je naredila zelo lepa, skoraj cm debela kisova mama, v drugem kozarcu pa bolj suhcena.
Kis je lepe rumenkaste barve, lahko kasneje prilepim slikico.
Razmišljam, da je k hitri dozorelosti prispeval dodatek nekaj koščkov praženega hrastovega lubja. Možno, da je to vpliv taninov v njem ....
Me veseli, da si se lotil kisa kar s suhimi lupinami - bravo
Torej si uporabila sveže lupine še trpkih kakijev ali že omedenih?
Me veseli da ti je uspelo, sicer pa če je premočan, ga pa lahko redčiš, vsaj tako delamo mi pri jabolčnem kisu. Po navodilih babice naj bi se kis redčilo prvi petek po mlaju, s tolikšno količino prekuhane, rahlo sladkane vode, kolikor kisa si pač odvzel.
Meni so svetovali naj dodam kisovo gobo oz. klobuk iz jabolčnika, ampak bom kar počakal da naredi svoj klobuk, mu nočem "kvariti" arome z jabolki
Saj če nebi lupine vsebovale še toliko tanina oz. trpkosti, bi se jih verjetno že nekako "predelalo"... Tako pa še vseeno zagrenijo.. In so šle za kis, po tvoji zaslugi
No, jaz sem ga danes še malo razredčil, prelil vse skupaj v večjo posodo, in dodal še 5litrov prekuhane, sladkane vode.
Me veseli da ti je uspelo, sicer pa če je premočan, ga pa lahko redčiš, vsaj tako delamo mi pri jabolčnem kisu. Po navodilih babice naj bi se kis redčilo prvi petek po mlaju, s tolikšno količino prekuhane, rahlo sladkane vode, kolikor kisa si pač odvzel.
Meni so svetovali naj dodam kisovo gobo oz. klobuk iz jabolčnika, ampak bom kar počakal da naredi svoj klobuk, mu nočem "kvariti" arome z jabolki
Saj če nebi lupine vsebovale še toliko tanina oz. trpkosti, bi se jih verjetno že nekako "predelalo"... Tako pa še vseeno zagrenijo.. In so šle za kis, po tvoji zaslugi
No, jaz sem ga danes še malo razredčil, prelil vse skupaj v večjo posodo, in dodal še 5litrov prekuhane, sladkane vode.
Kakiji so bili nezreli. Kot je pisal bataggelli, nezreli kakiji med sušenjem zorijo in res je tako (komaj sem ubranila nekaj kosov pred domačimi kradljivimi sračkami )
Nekaj lupin sem tudi jaz posušila - ampak niso trpke. So tako sladkaste, da jih zmlete v prah uporabljam v posipu za ingverjeve bombončke.
Mrožek ima rad močen kis, zato ga ne bom redčila, vseeno hvala za navodila. Lahko še pridejo prav.
Sama za pitje malo razredčim z vodo in je OK.
Držim pesti, da ti kis lepo naredi!!
Nekaj lupin sem tudi jaz posušila - ampak niso trpke. So tako sladkaste, da jih zmlete v prah uporabljam v posipu za ingverjeve bombončke.
Mrožek ima rad močen kis, zato ga ne bom redčila, vseeno hvala za navodila. Lahko še pridejo prav.
Sama za pitje malo razredčim z vodo in je OK.
Držim pesti, da ti kis lepo naredi!!
Mogoče zato, ker si ti uporabil suhe olupke, pa ni bilo prisotnih veliko živih bakterij?
Sem res vesela, da si se lotil kisa s suho snovjo .... to je sedaj še ena dodatna možnost. Ker v zadnjem času pojeva precej avokada, se poigravam z idejo, da iz njegovih naribanih in posušenih pešk poskusim pričarati kis
Sem res vesela, da si se lotil kisa s suho snovjo .... to je sedaj še ena dodatna možnost. Ker v zadnjem času pojeva precej avokada, se poigravam z idejo, da iz njegovih naribanih in posušenih pešk poskusim pričarati kis