Stran 1 od 3

Kakijev kis

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Po Nov 27, 2017 5:01 pm
Napisal/-a figula
Oddeljeno iz teme Sušenje kakijev

adm. TwityPity



juglans je napisal/a:
... aja, lupine.


Letos iz njih delam kis. Z dodatkom nekaj jabolk fermentira "k pr norcih" Smile

Objavljeno: Pe Feb 02, 2018 12:59 am
Napisal/-a TwityPity
figula, kako napreduje tvoj kis?
Si namočila sveže ali suhe lupine?

Jaz sem tudi pospravljal "ostanke" od sušenja kakija, suhe lupine namreč...Še vedno vsebujejo toliko grenčice da niso ravno poslastica.

27.1 sem v kozarec dal 100g suhih lupin, in zalil z 2 litri prekuhane sladke vode (100g sladkorja na 2l vode), pokril s servetom in postavil na sobno temperaturo.
Po 3 dneh se je začelo peniti, takrat je bil okus še sladkast, sedaj pa že dobiva okus po kakiju in kisu. Ampak do prave kislosti bo verjetno še trajalo nekaj mesecev..

Objavljeno: Pe Feb 02, 2018 9:38 am
Napisal/-a figula
Dala sem sveže lupine.

Odlično je uspel ta kis Smile. Sem kar presenečena. V cca 3 mesecih je že v redu, kisel da streseš z glavo, ko gre navzdol Smile.

V enem kozarcu se je naredila zelo lepa, skoraj cm debela kisova mama, v drugem kozarcu pa bolj suhcena.
Kis je lepe rumenkaste barve, lahko kasneje prilepim slikico.

Razmišljam, da je k hitri dozorelosti prispeval dodatek nekaj koščkov praženega hrastovega lubja. Možno, da je to vpliv taninov v njem ....

Me veseli, da si se lotil kisa kar s suhimi lupinami - bravo palec gor

Objavljeno: Pe Feb 02, 2018 3:29 pm
Napisal/-a TwityPity
Torej si uporabila sveže lupine še trpkih kakijev ali že omedenih?

Me veseli da ti je uspelo, sicer pa če je premočan, ga pa lahko redčiš, vsaj tako delamo mi pri jabolčnem kisu. Po navodilih babice naj bi se kis redčilo prvi petek po mlaju, s tolikšno količino prekuhane, rahlo sladkane vode, kolikor kisa si pač odvzel.

Meni so svetovali naj dodam kisovo gobo oz. klobuk iz jabolčnika, ampak bom kar počakal da naredi svoj klobuk, mu nočem "kvariti" arome z jabolki Smile

Saj če nebi lupine vsebovale še toliko tanina oz. trpkosti, bi se jih verjetno že nekako "predelalo"... Tako pa še vseeno zagrenijo.. In so šle za kis, po tvoji zaslugi Very Happy

No, jaz sem ga danes še malo razredčil, prelil vse skupaj v večjo posodo, in dodal še 5litrov prekuhane, sladkane vode.

Objavljeno: Pe Feb 02, 2018 7:10 pm
Napisal/-a figula
Kakiji so bili nezreli. Kot je pisal bataggelli, nezreli kakiji med sušenjem zorijo in res je tako (komaj sem ubranila nekaj kosov pred domačimi kradljivimi sračkami Smile)

Nekaj lupin sem tudi jaz posušila - ampak niso trpke. So tako sladkaste, da jih zmlete v prah uporabljam v posipu za ingverjeve bombončke.

Mrožek ima rad močen kis, zato ga ne bom redčila, vseeno hvala za navodila. Lahko še pridejo prav.
Sama za pitje malo razredčim z vodo in je OK.

Držim pesti, da ti kis lepo naredi!!

Objavljeno: So Feb 03, 2018 1:49 pm
Napisal/-a figula
Če se vrnemo na kaki kis, takole so se polnile steklenice lepe rumene barve Smile

Objavljeno: Ne Feb 25, 2018 3:57 pm
Napisal/-a TwityPity
figula, pa še zelo lepe barve je!

Moj je sedaj po dobrih 3 tednih že rahlo kisel, klobuka pa še ni opaziti.

Objavljeno: Ne Feb 25, 2018 4:39 pm
Napisal/-a figula
Mogoče zato, ker si ti uporabil suhe olupke, pa ni bilo prisotnih veliko živih bakterij?

Sem res vesela, da si se lotil kisa s suho snovjo .... to je sedaj še ena dodatna možnost. Ker v zadnjem času pojeva precej avokada, se poigravam z idejo, da iz njegovih naribanih in posušenih pešk poskusim pričarati kis Idea

Objavljeno: Ne Feb 25, 2018 4:59 pm
Napisal/-a voda
koliko teh lupin svežih kakijev daš v recimo 2 litra sladkane vode? lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)