Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Doma narejen "putr" - maslo

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Doma narejen "putr" - maslo

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljene

Danes sem pobrala smetano s kuhanega mleka. Sinoči sem ga skuhala in ga dala na hladno.
Smetane je bilo 3 dcl. Vmes je bila tudi kakšna žlica mleka, ker pač se ne da tako natanćno pobrati samo smetane.

Stečala sem to smetano in dobila 139 g putra.
Drugič bom delala naslednji dan, ko bo stala smetana v posodi v hladilniku in bom z žlico malo odgrnila smetano in se bo tako mleko lažje odlilo in tudi lažje se bo delalo Gre za žlico ali dve mleka.

Ker pa nisem naredila zajtrka, sva imela zajtrk in malico kar skupaj. Naredila sem mlečno juho s farfeljci (obrušenje).




Pa lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mmmmmmmmmmmmmmmmm, za oboje.

Ja, te dni moram naredi mlečni močnim (kot mu rečemo ni) z marelicami. To je še posebej dobro, veš.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Cinija1, a to je potem kuhano maslo?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne, ni, kuhano maslo je to, čemur danes fino rečejo ghee. Dolgo časa kuhano maslo, da ostane res samo maščoba, odlijemo od tropinic. Dolg rok trajanja, tudi izven hladilnika.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pa res ne vem, kako bi se lahko dobilo surovo maslo, če je "pobrala smetano s kuhanega mleka"? Ali se tej specialiteti reče še kako drugače kot "doma narejen putr"?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Meni je pa všeč ta močnik z narezanimi suhimi češplji. Jih bo treba kupit.

Ker ne vem kako bi se mu reklo, sem ga poimenovala, kot sem ga.
Nekaj sem ga dodala k rižu, ki bo danes za kosilo. Pa skoldelica graha je not padla.


lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Lpmami, pri nas tej smetani, ki jo poberemo iz kuhanega mleka, rečemo škrljupci. Na mleku se naredi škrljup. Zgoščena kuhana sladka smetana. Puter ali surovo maslo se dela iz smetane, ki jo poberemo iz nekuhanega mleka, katerega pustimo stati do en dan na sobni temp. Ghee ali pri nas smo mu rekli kuhano maslo, pa se dela iz surovega masla s počasnim kuhanjem._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi to, kar je delala cinija1, imenujemo surovo maslo, da ga ne zamenjujejo s kuhanim - kot pravi metuljc, moderno imenovanim ghee, po slovensko pa kuhano maslo.

Maslo iz nekuhane smetane je dalj obstojno, je pa smetano ročno težko učinkovito pobrati. Moja teta je imela posebno napravo, posnemalnik smetane, skozi katero smo vsak dan spustili vse namolženo mleko. To smetano smo ves teden shranjevali na hladnem in temnem, vmes se je malo zakisala, kar je za trajnost masla samo dobro. Njen "puter" je šel pri strankah za med.

Maslo iz kuhane smetane (dela se oba na enak način s stepanjem) je manj obstojno, a za mene neprimerljivo okusnejše. Tako maslo zadrži okus tam ene tri/štiri dni, potem prične greniti, zato ga je smisleno skuhati in porabiti za peko.

cinija1: jaz kuhano mleko vedno pustim čez noč v hladilniku, da se naredi iz smetane čvrst pokrov in da potegne iz mleka čimveč maščobe. Iz koliko mleka si dobila tole količino?

Mleka iz smetane pred stepanjem nič ne odlivaj, boš dobila pinjenec. Zame je ta iz kuhane smetane s koščkom kruha posebna poslastica, le vedno ga pride premalo Rolling Eyes
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

pri nas v I. rečemo škorup. odlično ga je bilo pobrat in dati na rezino kruha in malo cukra posipati._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori