Stran 1 od 3
Oddaja: Moj pogled na znanost: dr. Samo KREFT
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: So Mar 03, 2018 10:12 pm
Napisal/-a metuljc
Objavljeno: So Mar 03, 2018 10:54 pm
Napisal/-a muha
Vredno ogleda!
Zanimivo, da je novi trend uporabe šentjanževke kot antidepresiv . In da uživanje zelenih in cvetočih delov ajde lahko povzročij preobčutljivost na sonce, če sem prav slišala. In da se pri ameriškem slamniku v glavnem uporablja cvet in zelene dele, manj pa korenine. Doslej sem mislila ravno obratno. In še in še zanimivih ugotovitev!
Objavljeno: Ne Mar 04, 2018 11:43 am
Napisal/-a stara postaja
Čisto po naključju sem včeraj naletela na to oddajo in res je zanimivo!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Objavljeno: Ne Mar 04, 2018 12:43 pm
Napisal/-a metuljc
Ja, prav si razumela, muha. Ajda, pa tudi šentjanževka povzročata preobčutljivost na sonce.
Samo pa pogosto nastopa tudi v oddaji Dobro jutro na SLO1, vredno najti v arhivu. Ko se povežeta znanost in izkušnje naših prednikov, pa zdrava pamet, so take informacije iz prve roke zlata vredne.
Mimogrede, oče Ivan Kreft je zaslužen, da se pri nas spet vzgaja tatarska ajda in da je Rangusov mlin (seveda so zaslužni tudi njegovi lastniki) edini v Evropi, ki zna pripraviti drobna semena tatarske ajde tako, da odstrani semensko lupino.
Ja, Slovenci smo eni od redkih, ki imamo ajdo kot pomemben del naše kulinarične preteklosti in tudi sedanjosti. Še knjiga, vredna branja in uporabe. Ajda/BUchwheat
Podobni knjigi sta še Proso/Millet in pa Ječmen/Barley.
Tradicija in sedanjost, prepleteni z znanstvenimi izsledki in številni recepti.
Ja, pa smo pri naši, domači, superhrani.
Objavljeno: Ne Mar 04, 2018 1:07 pm
Napisal/-a mravlja
metuljc je napisal/a: |
Ja, prav si razumela, muha. Ajda, pa tudi šentjanževka povzročata preobčutljivost na sonce. ... |
Metuljc, ajda... v kakšni obliki? Zelena ali zrnje tudi?
Objavljeno: Ne Mar 04, 2018 1:42 pm
Napisal/-a Danilo
Muha,
kar sem doslej prebral o Ameriškem slamniku , so zdravilne učinkovine v vseh njegovih delih. Da se korenine uporabljajo manj, je najbrž bolj posledica praktičnosti. Nadzemni del odrežeš (požanješ) in že lahko obdelaš. Izkopati, očistiti in obdelati korenine pa je s stališča ekonomike že bolj zahtevno. Za nas ljubitelje brez urne postavke pa je korenina po moje enako uporabna.
Lep pozdrav
Objavljeno: Ne Mar 04, 2018 2:32 pm
Napisal/-a metuljc
Mravlja, si pogledal oddajo? Tam je odgovor.
Ja, Danilo, se kar strinjam, ampak, zakaj ne bi uporabljali nadzemnih delov, če sta 2 žetvi letno? In seveda, v butične namene lahko tudi korenike. Je kar dela z eno ogromno njivo (pleveli,...), da bi gojil nekaj let in šele potem dobil korenike za predelavo.
Objavljeno: Ne Mar 04, 2018 3:47 pm
Napisal/-a Tonček
Najbrž je že kje omenjeno, da je voluhar velik ljubitelj podzemnih delov am. slamnika.
Objavljeno: Ne Mar 04, 2018 9:47 pm
Napisal/-a Venusta
V nekaterih državah naj bi depresijo najprej zdravili s šentjanževko, šele nato posežejo po sintetiki.
Je pa res potrebna previdnost ob jemanju šentjanževke, sploh v kombinaciji s tabletami, ker šentjanževka izniči oz. zmanjša delovanje nekaterih.