Stran 1 od 2
NAVADNA KISLICA - RUMEX ACETOSA
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: So Mar 31, 2018 12:41 am
Napisal/-a kate
Zanima me, ali lahko pri nabiranju in uživanju te rastline kako mimo udarim? Npr., da jo zamenjam za kako drugo divjerastočo rastlino, ki ni užitna. Oz., da je ta rastlina užitna le pogojno.
Hvala za pomoč in nasvet!
Objavljeno: So Mar 31, 2018 10:47 am
Napisal/-a metuljc
Kate, na tako vprašanje je zelo težko, pravzaprav nemogoče, odgovoriti. Odgovor je odvisen od tega, kako dobro spraševalec pozna rastline.
Moj odgovor na prvo žogo bi bil, da ni nevarno, ampak, odkar mi je pred leti muha (ja, naša muha) odprla oči v tem smislu, da vsi ljudje ne vidijo razlik med rastlinami tako, kot jih, recimo, vidim jaz. Takrat je tekla beseda o čemažu, čmeriki, laškem kačniku, šmarnici in še kateri rastlini.
Meni se je zdelo nemogoče, da bi te rastline zamešali med sabo. In, hm, ja, ko sem si jih dobro ogledala, nekako z očmi nepoznavalca, sem spremenila mnenje. Nepoznavalci jih lahko zamenjajo, sploh, če so na istem rastišču.
Tako da, nekako takole: zdaj kislica hitro raste, šopki pecljatih listov izstopajo iz okolice, rahlo so kiselkasti.
Bo treba enkrat na teren skupaj, pa ti pokažem. Tako bi bilo še najlažje.
Objavljeno: So Mar 31, 2018 11:02 am
Napisal/-a juglans
Glede zamenjave nisem merodajen, saj rastline opazujem z vesemi čutili in nisem primerljiv z nekom, ki se osredotoča na vizualen aspekt zaznavanja okolice - rastlin. O tem bo več povedal nekdo, ki je "dober" preko oči.
Opozoril bi morda le na dejstvo, da vsebuje precej oksalne kisline in ta je lahko v nekaterih primerih tudi destruktivna za organizem. Tu je mišljeno predvsem pri stanjih težav s prebavili in nasploh presnovnimi motnjami, verjetno pa presežek o.k. ni koristen tudi za kosti,morda tudi zobe, ... ne vem.
Jaz je ne uporabljam, ker mi kislo nasplošno ne prija, nekaterim pa. Vseeno pa nebi z njo pretiraval. (verjetno je za pretiravanje mišljeno v stilu vsakodnevne kisličine solate in ne nekaj listkov skupaj z ostalim zelenjem)
Moje mnenje.
Objavljeno: So Mar 31, 2018 11:23 am
Napisal/-a metuljc
Ja, kislica in špinača sta si sorodni in največ oksalne kisline je v pecljih, teh se lahko izognemo. Vsekakor pa je juglansovo opozorilo na mestu.
Objavljeno: So Mar 31, 2018 12:36 pm
Napisal/-a kate
Ooo, hvala. Sama menim, da imam kar dobro oko (vedno mi vsi povedo, da opazim vse detajle - pa naj bo to dobro ali slabo). Samo izkušenj nimam. Sem mestna srajca, ki ni imela priložnosti, da bi s kakšnim sorodnikom nabirala divjerastoče rastline in se tako naučila. Vendar jih kar prepoznavam (samo nisem prepričana vase, ker nimam od kje biti). Zato sem bila vesela, ko se je pojavila (in zamrla) forumska pobuda, da skupaj naredimo kak poučen izlet. Ampak, bom počasi prišla do znanja.
Tudi meni ni jasno, kako ljudje lahko zamenjajo čemaž za šmarnico, ampak očitno se lahko zgodi.
Na spletu sem našla recept za moldavski kruh/ pogačo, polnjen z navadno kislico, Allium fistulosum in kopercom. Pa sem se spomnila, da stalno videvam tole navadno kislico na travniku (in v vrtu, kjer mi gre na živce) in, da bi jo uporabila (namesto, da se jezim). Morda tudi kot dodatek vodi (voda z okusom, kot npr. melisa, bazilika, meta ipd.).
Hvala za opozorilo glede o. kisline - sem tudi sama pomislila na to. Vem za njeno prisotnost v rabarbari (mljask!), ne pa tudi špinači.
Objavljeno: So Mar 31, 2018 1:03 pm
Napisal/-a figula
kate, lahko ti kislica neha iti na živce tudi zato, ker je njena korenina pomembna sestavina pomembnega čaja. Išči: essiac tea.
Objavljeno: So Mar 31, 2018 4:01 pm
Napisal/-a mil
Pozdrav
Figula, če slučajno utegneš, napiši kaj o tem čaju.
Hvala
Lepo bodimo, Mil
Objavljeno: So Mar 31, 2018 8:35 pm
Napisal/-a mil
Še enkrat pozdrav
Figula, sem o tem čaju prebrala kar nekaj strani. Zelo interesantno. Si ti ta čaj kaj uporabljala? Si ga morda celo sama sestavila?
Ker me že mesec in pol muči nevzdržen kašelj in me pošteno bolijo rebra...
( morda "mišice" na njih, rentgen ni pokazal nič posebnega.... zdravnica pa me samo naroča na kontrolo)
pač razmišljam, kaj še lahko naredim...
Lepo bodimo, Mil
Objavljeno: So Mar 31, 2018 9:48 pm
Napisal/-a figula
Mil, nisem uporabljala. Pred precej časa sem imela idejo pridobit sestavine, pa so jo povozili drugi pripravki.
Meni za dražeč kašelj najbolj pomaga namočena korenina sleza.