Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kapusov belin gosenice

crtj-admin
Site Admin

Kapusov belin gosenice

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

A je to normalno, da je moja kapucinka naseljena in obilno objedena od teh gosenic? Najprej sem jih pobirala iz brokolija, zdaj pa gomazijo po kapucinki Evil or Very Mad . Saj kapucinka menda ni kapusnica, a ne? Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Tudi paradižnik ni kapusnica, pa jih je gor vse polno! Evil or Very Mad_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

nekako bi imela za povedati, da kapucinka ne podi, ampak sprejme nebodigatreba živalce in te se ne pasejo naprej. enako kot kamilica. raste v namenu da se na njej zbirajo uši a ne da jih preganja. namreč do tega sem prišla ob spremljanju rastočih zdravilnih rastlin. pa še kakšna druga reč in te katere "zbirajo" nevšečne zalege ne puliti iz vrta ven, ker se bodo škodljivci razpasli na vzgojeno kulturo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tako je, Voda, in velikokrat ravno rastline, ki jih imamo za plevel gostijo živalice, ki jih mi ne maramo. Te potem pustijo naše žlahtne scrkljance pri miru.
Na njivi raste en "plevel", ki močno privablja uši. Zato je tam tudi veliko pikapolonic. Letos raste med fižolom in krompirjem. Odstranim ga samo toliko, da ne moti rasti "kulturnikov". Ravno zadnjič pa sem ugotovila, da bo idealna opora fižolu Črna želva in Tigrovo oko, ki tu pa tam kažeta željo po ovijanju (po izkušnjah se povzpneta tja do metra višine)_________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ojoj, a tudi na paradižnik grejo??

Jaz bom kapucinko seveda pustila, je ne bom pulila ven, ampak gosenice pobirati z nje je pa najbrž potrebno, ne? Da ne rata spet metulj, jajčeca, gosenica ... Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Ko je že govora o tem kaj vse se najde kjer nebi smelo biti:
prejšnje leto sem imel posajene pritlikave paradižnike, ki zrastejo do 30cm. In na njih je bilo polno odraslih koloradskih hroščev. Na sortah, ki zrastejo višje je bil tu in tam kak hrošč, na pritlikavih pa do 10 komadov, kjer so žrli paradižnike. Tudi pepinote so zelo radi napadali, požrli so in liste in plodove._________________Iščem zanimive sadne vrste...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, se spomniš kaj je rekel Mali princ? Nekaj temu podobnega: "Če hočem občudovati metulje, se moram sprijazniti z naluknjanimi listi vrtnice". Skratka, kakšno gosenico pa le pusti, da ne bodo ti lepi beli metulji izumrli. Čudna je ta reč: jaz vzgajam sadike do presaditve na vrt v cvetličnih koritih na balkonu. Tu so teli belinčki redni gostje in gosenice znajo do dobra obgristi liste kapusnic, pa tudi radičev, solat... Ko pa jih presadim na vrt, z gosenicami ni več nobenih težav Confused

Danijel R , ali je v bližini rastel krompir, da so zašli še na paradižnik?_________________naredimo svet lepši
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Na gredi, kjer so bili pritlikavi paradižniki je bil prejšnje leto krompir. Pepino pa je rasel na novi dvignjeni gredi._________________Iščem zanimive sadne vrste...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Daniel R je napisal/a:
Ko je že govora o tem kaj vse se najde kjer nebi smelo biti:
prejšnje leto sem imel posajene pritlikave paradižnike, ki zrastejo do 30cm. In na njih je bilo polno odraslih koloradskih hroščev. Na sortah, ki zrastejo višje je bil tu in tam kak hrošč, na pritlikavih pa do 10 komadov, kjer so žrli paradižnike. Tudi pepinote so zelo radi napadali, požrli so in liste in plodove.

Normalno, vsi so iz družine razhudnikovk, ki jih koloradski hrošči ljubijo/marajo, pač po lestvici: ene bolj, druge manj, odvisno pač, kakšen nabor vrst hranilnih rastlin je na voljo.
Odgovori