Stran 1 od 15
Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Po Jul 16, 2018 12:17 pm
Napisal/-a copatka
Ob iskanju informacij o fermentiranju različne zelenjave sem tu in tam na Gartlcu našla kakšen stavek o tem. Figula mi je predlagala, da začnem novo temo - voila!
Za fermentirano zelenjavo me je navdušila ena restavracija, kjer jo servirajo dnevno, nekakšna slovenska verzija kimčija - več kot odlično!
Še največ izkušenj ima očitno Juglans (http://forum.gartlc.si/gartlc-about1903-0-asc-15.html), zgleda, da se s tem ukvarja tudi Aye-Aye (http://forum.gartlc.si/gartlc-about4229.html).
Super bi bilo, če bi tudi drugi delili svoje izkušnje .
Moj prvi poizkus (poleg zelja v kozarcih, ki ga pripravljam že dve sezoni) je tole, kako bo ratalo in kako dolgo bo zdržalo, pa še ne vem .
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Po Jul 16, 2018 1:42 pm
Napisal/-a figula
Bravo, copatka, odlično izgleda!
Je tole lakto fermentacija, ko imaš zaprto s pokrovčki?
Pisano, njami, dobra papica za mikrobioto. Hecno je tole s fermenirano hrano - tudi če ti gre najprej steška po goltancu (primer moj mrožek) postane sčasoma dnevna doza vsaj nekaj viličk želja in potreba.
Objavljeno: Po Jul 16, 2018 11:07 pm
Napisal/-a copatka
Figula, ja, je lakto fermentacija, čeprav so pokrovčki trenutno gor samo provizorično. Zdaj so se mehurčki v glavnem nehali in jih bom privila do konca. Tako ponavadi naredim s kislim zeljem in se mi kar obnese.
V bistvu pa ne vem, kdaj tole do konca fermentira. Za zelje pravijo, da po treh tednih. En kozarec bom odnesla v klet in ga pustila pri miru, enega bom pa najbrž imela v hladilniku in sproti malo poizkušala . Predvsem upam, da se kaj ne pokvari ...
Če bo s tema kozarcema vse v redu, bom z veseljem eksperimentirala tudi v bodoče.
Kaj in kako pa ti fermentiraš?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Po Jul 16, 2018 11:11 pm
Napisal/-a metuljc
V OK berem, da je pri založbi PIPIN pravkar izšla knjiga Fermentirajmo!. In v reviji, ki je priloga NeDelu sta 2 članka na temo fermentiranja. Priporočam.
Objavljeno: To Jul 17, 2018 1:31 am
Napisal/-a figula
Copatka, fermentacija v bistvu nima roka trajanja - kar poglej japonski miso. Lahko šteje več let. Starejši kot je, boljši je . Samo pomisli koliko rodov bakterij vsebuje
Okušanje bo kar zaleglo. Ko se ti bo zdelo dobro, lahko začneš jest. Če boš imela več kozarcev, te bodo zlahka počakali v hladilniku. Vseeno jih "imej na očeh", da bodo lepo počasi naprej fermentirali.
V bistvu delam kot ti. Samo da je pri meni "divja" fermentacija = kozarec pokrit s krpico. Dostikrat malo nosim kozarce naokoli, da nalovim različne mikroorganizme.
Isto skušam napolniti kozarce z različnimi sestavinami, predvsem gomolji in korenovkami. Da lahko hranim različne bakterije. Dodatki so tudi različni: od posušenih rezin pomaranč, limon, potem ingver, kurkuma, brinove jagode, poper, koriander semena .....
In ja, tudi pokvarilo se mi je že. Ne gre drugače.
Sem pa že nekajkrat z ingverjevo kulturo fermentirala čaj, da je nastala soda. Zelo dobro. Malo ublaži tudi najbolj grenka zelišča in zdravilne rastline kot je na primer deljenolistna srčnica.
Objavljeno: To Jul 17, 2018 2:04 am
Napisal/-a copatka
Hvala, Metuljc, sem jo takoj rezervirala v knjižnici.
Marička, Figula, ti si pa že prava profesionalka! Jaz sem še totalni neznalček . Ampak me za zelenjavo res zanima, ker mi vsako jesen zmanjka prostora v zmrzovalni skrinji. Mogoče te bom še kdaj vprašala za kakšen nasvet - saj lahko, a ne?
Ravnokar sem šla prvič probat svoje čudo, ki je zdaj staro ene tri ali štiri dni - prav super je! Ni pa še skoraj nič kislo, verjetno s časom postane bolj?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: To Jul 17, 2018 2:33 am
Napisal/-a Dobra misel
Figula, Copatka, prosim za nasvet, kako naj se tega loti začetnik.
Hvala in naj dobro fermentira.
Objavljeno: To Jul 17, 2018 9:53 am
Napisal/-a lpmami
Nekajkrat sem na obisku pri naši pokojni članici Sanjarki Ani zobala fermentirane koščke različne zelenjave - nekaj hrustljavega in rahlo kislega. Poglej še po njenih zapisih, kaj je pisala o tem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Jul 17, 2018 10:07 am
Napisal/-a metuljc