Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2018
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Česen 2018
(Prenos iz arhiva)
Česen 2017
Česen 2016
Česen 2015
Česen 2014
Česen s prispevki 2013
muha
Letošnji česen lepo kaže. Kljub obilnemu deževju ni noben sajenček zgnil. Sajenje česna na vrh okopa (ali kako se temu že reče) se je tudi letos izkazalo za uspešno. Ko se bo malo osušilo ga bo treba še okopati. Ali ga je potrebno že kaj dognojiti? Česen je avtohtone primorske sorte Štrigon, posajen v začetku novembra.
Česen 2016
Česen 2015
Česen 2014
Česen s prispevki 2013
muha
Letošnji česen lepo kaže. Kljub obilnemu deževju ni noben sajenček zgnil. Sajenje česna na vrh okopa (ali kako se temu že reče) se je tudi letos izkazalo za uspešno. Ko se bo malo osušilo ga bo treba še okopati. Ali ga je potrebno že kaj dognojiti? Česen je avtohtone primorske sorte Štrigon, posajen v začetku novembra.
Ja res je, tale moj je sajen na obali. Posadil sem ga okrog 200 kom. Vsi stročki so prikukali iz zemlje in zaenkrat so zdravi. Skrbi pa me, da se bodo nalezli rje od divjega. Opažam, ker imamo okrog precej divjega in je zelo rad rjast se ta rja sčasoma prenese na domačega. Drugače pa svetujejo okopavanje česna dokler se ta debeli. Za gnojenje pa naj bi se ga do izkopa dva do trikrat foliarno dognojilo s kalijevim sulfatom. Dušika zelo malo, najboljše v treh delih, od marca do maja. Pravijo, da če ga je premalo je nizek pridelek, če ga je preveč povzroča gnitje. Priporočajo tudi žveplo, skupno z kalijevim sulfatom. Toda to so vse priporočila, druga plat so pa izkušnje. Seveda je ogromno odvisno os sestave zemlje, dvomim pa, da kdo dela analizi zemlje za hobby program, ali pa....
Franci, lep česen imaš. Daj malo več povej o njem (npr. barva strokov in število v glavici, ali naredi cvet ali ne, kako se obdrži čez zimo, okus, kako se lupi,...)
Česen je bolj skromna rastlina. Če raste na zemlji bogati s humusom, mu to kar zadošča. No, za oskrbo s kalijem mu jaz spomladi, ko pogleda ven, posujem malo lesnega pepela (marca). Potem pa ga mogoče enkrat poškropim z gabezovo prevrelko.
Če zemlja ni prekrita, ali je zbita, ga je potrebno, ko pride ven okopati. In potem v rastni dobi še enkrat. Moramo pa to početi previdno, da ne poškodujemo korenin.
Če se česen goji na intenziven način, so pa bolj intenzivno gnoji in škropi. Obstaja kar veliko prispevkov na to temo._________________naredimo svet lepši
Česen je bolj skromna rastlina. Če raste na zemlji bogati s humusom, mu to kar zadošča. No, za oskrbo s kalijem mu jaz spomladi, ko pogleda ven, posujem malo lesnega pepela (marca). Potem pa ga mogoče enkrat poškropim z gabezovo prevrelko.
Če zemlja ni prekrita, ali je zbita, ga je potrebno, ko pride ven okopati. In potem v rastni dobi še enkrat. Moramo pa to početi previdno, da ne poškodujemo korenin.
Če se česen goji na intenziven način, so pa bolj intenzivno gnoji in škropi. Obstaja kar veliko prispevkov na to temo._________________naredimo svet lepši
To je avtohtona sorta slovenskega česna. Spada med jesenske sorte. Barve lupine je temno roza, v glavici je 9-10 strokov. Glede obstojnosti, jaz sem ga izkopal 11 junija. Do danes še nobena glavica ne odganja, skladiščen v kleti kjer je trenutna temperatura okroh 10 stopinj. Tako, da bo še kar nekaj časa lep. Se pa verjetno ne skladišči toliko časa kot spomladanski. Okus je meni všeč, menda je za kuhinjo edinstven. Vem, da ga vsi, ki ga množično pridelujejo prodajo v trenutku, pa še premalo ga imajo. Cvet naredi, jaz jih ponavadi potrgam 20. maja. Lupi se zelo rad, se pravi, da se kožica rada loči. Tale moj bo komaj za sprotno porabo, za sajenje pa ga kupim pri kmetu, ki ga že kar nekaj časa poznam.
Za ime česna Štrigon obstaja več razlag. Po eni Štrigon izvira iz istrskega sinonima za vampirja. Beseda štrigon izhaja iz latinske besede strix. Tako so poganski Rimljani imenovali nočno ptico sovo, ki je otrokom in dojiljam izpila mleko ali kri. Spet po drugi naj bi bil Štrigon kozel z človeškimi okončinami, po tretji čarovnik.....