Stran 1 od 1

OBIRANJE BRESKEV

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Pe Jul 27, 2018 8:49 pm
Napisal/-a damjan
ŽIVJO

Ali obirate breskve mehke ali lahko pobereš trde in se potem zmehčajo.Kaj je boljše ker zelo napadajo čebele in jih grizejo.Hvala za odgovor .lp Damjan

Objavljeno: Pe Jul 27, 2018 9:27 pm
Napisal/-a juglans
Še trde, ker jih sedaj že tako ali tako ne moreš shraniti na dovolj hladnem mestu, kjer bi potem počasi zorele.
Smo ravnokar zaključili z vkuhavanjem kompota. 44 kozarcev sorta chiara
V prihodnje pa bodo pričele tudi že vinogradniške, s katerimi bo potrebno tudi nekaj storiti, a ne vem še kaj bi.

Objavljeno: Pe Jul 27, 2018 11:17 pm
Napisal/-a muha
juglans je napisal/a:

V prihodnje pa bodo pričele tudi že vinogradniške, s katerimi bo potrebno tudi nekaj storiti, a ne vem še kaj bi.
Buhvari vkuhavat, izgubijo vse, kar je na njih mamljivega, ostane le grenčina. Marmelada je pa dobra. Še kako jabolko vmes in ne preveč sladkorja, njami . Ravno sem odprla zadnji kozarec.

Objavljeno: Pe Jul 27, 2018 11:55 pm
Napisal/-a juglans
O, hvala za nasvet. Malo smo resnično razmišljali, da bi jih še malo "pokompotili". Potem pa nič. Marmelade zadnje čase nekako zelo malo pojemo tako da so v špajzi še neki stari letniki.

Sicer jih (tudi ostalo sadje) velikokrat kar narežemo na koščke in zamrznemo za smutije, vendar je skrinja nekam nenavadno polna.

Pomislil sem tudi na sušenje. morda kdo kaj ve, ali se je to že kaj poizkušalo in kako je izpadlo?

Objavljeno: So Jul 28, 2018 12:55 am
Napisal/-a ck
Obiranje:

- za svežo porabo ponavadi obiramo take, ki so na otip že malo mehke (nekateri pa imajo radi tudi trde),
- za marmelado porabimo mehke,
- za kompot obiramo zrele a še trde, (porabimo tudi malo naćete od os in sršenov)
- za gosti sok porabimo zrele - tako mehke kot trde (porabimo tudi načete od os in sršenov)
- za hrambo v hladilniku obiramo zrele, a še trde. Tako podaljšamo čas hrambe._________________lp

Objavljeno: So Jul 28, 2018 1:03 am
Napisal/-a ck
juglans je napisal/a:

Pomislil sem tudi na sušenje. morda kdo kaj ve, ali se je to že kaj poizkušalo in kako je izpadlo?


Sem poskusil s sorto redhaven. Zreli in na otip malce mehki breskvi sem odstranil koščico, jo narezal na večje krhlje ter posušil. Za jest so ob robovih in v delu ki je ob peški bile preveč izsušene in skoraj neužitne. Enako lupina. Okus je bil tudi bolj medel. Zato ni čudno, da jih ne prodajajo._________________lp

Objavljeno: So Avg 29, 2020 10:27 pm
Napisal/-a Ana
Muha

pišeš, da so vinogradniške breskve dobre za marmelado. Moje vinogradniške niso nič špricane, so zelo okusne in dišeče. Koža pa je na eni strani nagrbančena in pikasta. Sedaj jih na tej strani lupim, ostalo pa narežem na koščke.
Kaj naj dodam da bi ta marmelada dobila malo barve, Imam v zamrzovalniku
nekaj črnega ribeza. Ali bi ta kombinacija bila dobro.

Hvala za odgovor.
Ana

Objavljeno: So Avg 29, 2020 11:15 pm
Napisal/-a metuljc
Ana, bo, še boljše bi bile robide, ker imajo manj lastnega okusa, ali pa malo aronije, ker da hitro barvo. Samo sok aronije, prekuhaš plodove, zmelješ, precediš skozi gosto cedilo.
Če pa hočeš obdržati okus breskev nespremenjen, pa pusti same, bo bleda, ampak dobra marmelada.
Tudi jaz sem danes obirala in jutri me čaka še ena runda, dobim pomočnika, ki je višji, mlajši,...... Laughing

Objavljeno: Po Avg 31, 2020 10:28 am
Napisal/-a brbr
Jaz sem pa moje breskvice - tudi pikaste, zgrbančene, a izjemnega okusa, vložila same, brez vsega.

Enih nisem niti olupila, samo narezala na koščke, dobro natlačila v kozarec in pasterizirala.
Večino plodov pa sem za trenutek potopila v krop, olupila, očistila, narezala na koščke in ravno tako natlačila v kozarec.

Vsi kozarci se dobro držijo. Breskvice bodo čez zimo še kako prav prišle..._________________naredimo svet lepši