Stran 1 od 1

Ognjišče - zunanja kuhinja

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Sr Avg 01, 2018 5:52 pm
Napisal/-a Kravzlj
Zdravo!

Glede na to da nas je tu veliko iz vseh različnih koncev in mišljenj, vas vabim k debati in pomoči.

Ker sem zadnja leta začel malo bolj kuhati in pripravljati jedi zunaj na ognju, je čas, da naredim zunanje ognjišče.
Ideja je taka, da na tleh zabetoniram neko ravno površino ki ima malo roba da žerjavica ne leti vsepovsod.
V osnovi sem mislil samo zabetonirati in bi bilo to. Ampak sem po pogovoru s prijateljem spoznal da beton ne bo vredu podlaga.

Torej zaenkrat še iščem najboljšo rešitev. Verjetno betonsko podlago, na katero položim šamotne opeke. Za stranice bi mogoče uporabil kar tanjše šamotne opeke, pa mogoče samo zamazal s betonom.

Ali je kdo od vas delal kaj podobnega, zanimajo me mnenja in izkušnje.
Ali je potrebno kaj dodati v beton, a je potrebno šamotne opeke pritrditi s šamotno malto in take zadeve.

aja, v osnovi je mišljeno kurišče, oziroma večji prostor za dva ognja. Eden za kotliček, in drugi za sač. Oziroma v mislih imam še kakšen žar in pa peka na ponvi.

Hvala za nasvete in lp Luka_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Objavljeno: Sr Avg 01, 2018 6:25 pm
Napisal/-a Plamenka
Mi imamo čisto enostavno kurišče, a za naše potrebe popolnoma zadošča. Mišljeno je bilo, da bi kdaj kuhali v kotličku, a ga še nismo nabavili, občasno spečemo kake čevapčiče in nekaj zelenjave na mreži, ki jo namestimo čez kurišče ali pa zvečer zakurimo samo zaradi ognja in otroci opečejo toaste ali kaj podobnega.
Kurišče je na mestu nekdanjega peskovnika. Nobene posebne podlage ni, da se po dežju hitreje osuši. Obrobljeno je z robnimi tlakovci (mislim, da v dveh vrstah/nivojih), ki jih imamo tudi za razmejitev med travo in gredicami. Ko kurišča ne uporabljamo, je pokrit z lesenim pokrovom.