Stran 1 od 2
Prezimovanje grmovnic, dreves v loncih na prostem
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Po Dec 17, 2018 5:23 pm
Napisal/-a mravlja
Pozdravljeni,
že dalj časa me muči vprašanje prezimovanja sadik grmovnic in dreves v loncih na prostem, torej v snegu, v minusu in z vsemi vplivi, ki pritičejo pravi zimi. Zakaj?
Nabralo se mi je nekaj rastlin, za katere še ne vem, kaj bi..., kako bi... in so zato končale v loncih. V klet več kot toliko ne spravim, in včasih se mi zdi prezimovanje rastlin, ki so prilagojene naši naravi - v kleti, preprosto neumnost. In včasih v jeseni, seveda kaj pozabim zunaj...
Namenoma sem zunaj puščal šisandri. Sta v 30L loncih in sta pod balkonom prestali obe zadnji zimi, obe s ca. -15C, tudi obema pomladnima zmrzalima sta bili kos. Z njuno rastjo sem zadovoljen. Zunaj sem prav tako namenoma pustil, sem mislil, da sejance drena, le da se je kasneje izkazalo, da mi je pod grmom drena pognala trdoleska (do gozda je kakih 300m), ki sem jo prestavil domov v lonce. A trdoleske, zanimivo, mi prve zime zunaj niso preživele. Zunaj pa mi brez težav prezimi sejanec jablane, vse zadnje tri zime je bil zunaj v loncu ca 9L. To pa je tisto, kar me najbolj zanima - jablane, hruške, pečkači... torej sejanci (in osnove) domačih sadnih dreves, ki bi si jih rad pripravil za pomladno cepljenje, a se jim ne bi rad izogibal v kletnih prostorih. Kakšne so vaše izkušnje? Kako se lotiti, da si ne napravim škode?
Objavljeno: To Dec 18, 2018 9:35 am
Napisal/-a goIdhorn
Jaz jih zakopljem v zemljo.
Objavljeno: To Dec 18, 2018 9:37 am
Napisal/-a krnekdo
Pri večtedenski zmrzali bi se ti lahko pojavil problem izsušitve sadike.
Objavljeno: To Dec 18, 2018 5:22 pm
Napisal/-a Mesar
V 15 l loncih imam že nekaj let sejance jablan, breskev, rumeni dren. Vse brez težav prezimi zunaj na prostem. Pozimi namečem na lonce sneg, da se slučajno ne izsušijo, mislim da je to še največja nevarnost.
Objavljeno: To Dec 18, 2018 11:58 pm
Napisal/-a mravlja
Tudi breskev? To pa je zame presenečenje. Je sejanec vinogradniške?
Mogoče kdo ve koliko minusa so pripravljene "potrpeti" sadike posameznih vrst?
Objavljeno: Sr Dec 19, 2018 8:07 am
Napisal/-a metuljc
Odgovora, enoznačnega, na tako vprašanje ni. Odvisno od namočenosti prsti v loncu oz. izsušenosti, od sončnega obsevanja, od menjavanja mrzlih in toplih obdobij, od..................
Objavljeno: Sr Dec 19, 2018 11:32 am
Napisal/-a mravlja
Sem mislil na... - torej ekstremno nizke temperature, ki jo posamezne sadne vrste oz. sorte še prenesejo (oz. ki jo prenesejo tudi v loncu). Se spomnim ene ameriške razpredelnice (mislim, da jo je nazadnje objavila muha) o minimalnih temperaturah, ki jih še prenesejo cvetovi posameznih sadnih vrst (v času pomladnih pozeb). Verjetno obstajajo (sem skoraj prepričan, da obstajajo) podobni podatki za obstojnost sadnih dreves na mraz. Obstojnost kakijev na mraz je npr. deklarirana po vrstah in sortah (D. kaki do D. x in D. virginiana) od recimo -12 do -30 st. C (novi ruski/ukrajinski kultivarji). Če se je kdo že srečal s podobnimi podatki za ostale sadne vrste oz. če ima kdo konkretne izkušnje... bi zapisano prav z veseljem prebral.
Objavljeno: Sr Dec 19, 2018 11:44 am
Napisal/-a metuljc
Moj odgovor ostaja enak. Enoznačnega odgovora za vsako posamezno vrsto/sorto ni.
Objavljeno: Sr Dec 19, 2018 7:55 pm
Napisal/-a mravlja
No, ja. Enoznačnega odgovora seveda ni - za vsa vprašanja sigurno ne, ne pri rastlinah, ne pri ljudeh. Obstajajo pa seveda izjeme - za vse ljudi velja, da so pri temperaturi 37C bolni - enoznačen odgovor. Verjetno gre pri rastlinah podobno... Če povzamem podatke z nekega ameriškega foruma - za vse fige v loncih (o tem sem enkrat že... ) velja, da ko jim poleti temperatura substrata preseže 37C - se mučijo in prenehajo z rastjo. Seveda ima namočenost svoj vpliv, a 37C je 37C. Ta podatek mi je bil zaradi povezave s človekom zelo zanimiv, mogoče ima kak globlji pomen, ne vem. Predpostavljam, da so tudi za rastline postavljeni neki limiti (seveda po vrstah, sortah... različni) in ti me zanimajo. Ali so popisani kje v literaturi - tega ne vem, pa bi rad vedel, za kakije npr. se jih da dobiti.
Bi pa zelo rad slišal/bral vaše izkušnje.