Stran 1 od 2
O vitalnosti hrane
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Ne Feb 10, 2019 11:58 pm
Napisal/-a juglans
V sredo, 13.2. 2019 bo predavanje dr. Jens Otto Andersena iz laboratorija Biodinamičnega raziskovalnega združenja Danske (BRAD) na temo vitalnosti hrane.
Predavanje bo v Novem mestu, na kmetijski šoli Grm Novo mesto, Sevno 13., predavalnica P3 ob 17. uri.
Ker nas občasno obhajajo dvomi in zmeda o resničnosti preštevilnih informacij, je to edinstvena priložnost, da si razširimo svoja obzorja in razčistimo nejasnosti ob kompetentnem strokovnjaku.
Še nekaj malega o dr. Andersenu. (kopirano iz vabila ga. Angelce Horvat)
Dr. Jens Otto Andersen je raziskovalec, ki se že več kot 20 let ukvarja z raziskavami , kjer išče odgovore na vprašanja, katere so zakonitosti, ki odločajo o kakovosti hrane. Kaj daje rastlinam in ljudem, ki se z njimi hranimo, vitalnost?
Je soavtor raziskovalnega poročila »Ekološko pridelana hrana in zdravje ljudi« in avtor knjige »Vitalnost od tal do želodca«. Je soustanovitelj konzorcija v katerem se povezuje z Univerzo v Kasslu (Nemčija) in Inštitutom Louis Bolk na Nizozemskem ter mednarodnega raziskovalnega združenja »Kvaliteta hrane in zdravje«.
Dr. Jens Otto Andersen je s svojimi sodelavci po Evropi razvil metodo (biokristalizacija), s katero lahko ocenimo vitalnost ali življenjsko moč v hrani.
Objavljeno: To Feb 26, 2019 2:45 pm
Napisal/-a figula
jejhata, tole mi je ušlo
juglans si šel ? je bilo kaj zanimivega za slišat ?
Objavljeno: Sr Feb 27, 2019 10:11 pm
Napisal/-a juglans
Sem šel, ker me je zanimalo kako bo podajanje snovi in pogled na problematiko izpadlo iz malo drugačne perspektive. Namreč, dobro smo vajeni bližnje-sosedskih kultur, (ITA., AUS., NEM., ...) Danca pa v naših krajih težko urajmaš.
Zanimivosti? Vsaka ušesa so slišala njim pomembne stvari, težko je posploševati, ... in tudi mene se je dotaknila ena malenkost.
Slušalstvo je bilo standardno za takšne dogodke (nekaj starčkov, par kmetov in ene trije mladi - do vseh veliko spoštovanje, cinizem pa na račun odzivnosti splošne populacije, ki ga ni bilo ... heh)
In tisti moment .... ljudje sprašujejo o še bolj poglobljenih rezultatih, konkretnejših številkah iz raziskav in podobno, v odgovor pa dobijo, bi rekel kar modrost v stilu "zdrav razum nam pove, da so naprej stvari še očitnejše in tega ni potrebno dokazovati".
Pač slovenska pikolovska narava v stilu nadpapeštva od samega papeža, kupuje pa se akcijska ponudba. No ja ...
Sicer je bilo predstavljenih tudi nekaj konkretnejših podatkov (raziskava vpliva konvencionalna/nekonvencionalna-eko in deloma še demeter hrana)
Rezultati so bili meni pričakovani, tako da nič posebno novega. Vse se že ve, ni več ekstra prostora za novo odkrivanje tople vode.
Ampak vseeno je to dobro, pač za tiste skeptike, ki neprestano mahajo s povezavami na znanstvene študije. Nobenega takšnega ni bilo na predavanju.
Zanimivo je tudi to, da je po njegovem stanje pri nas v primerjavi z razvitejšim severom še razmeroma dobro. Izhajal je iz statistik porabljenih gnojil in FFS v kmetijstvu in po tem smo še nekako solidno obvarovani. Seveda, če in sploh kaj pojemo iz domače, lokalne pridelave. (aktualne afere in grenka spoznanja kako nas blagovni tokovi z domačo hrano pogosto obidejo)
Na pobudo slovenske kmetijske stroke in prizadevnih članov BD društev se pri nas vzpostavlja laboratorij z vso potrebno opremo za določanje vrednosti hrane z biokristalizacijsko metodo.
Zelo vzpodbudno je deloval tudi ravnatelj šole, ki je smeri zelo naklonjen in v učnem programu polagajo veliko pozornosti nekonvencionalnim pristopom kmetovanja.
Pod črto. Meni je bilo zelo všeč, domov pa sem odšel malo bolj optimističen. Vredno.
-------------
In še ena nepovezana zadeva.
Te dni kolega pričakuje sina, prvorojenca. Nisem vedel, da se z ženo že kakšno desetletje trudita in sedaj jima je končno le uspelo.
"Ja kriza no ... " z njim sočustvujem, on pa meni. "Če bi vedel koliko je tega, potem bi šele rekel, da je kriza ..."
Fak.
Objavljeno: Sr Feb 27, 2019 10:22 pm
Napisal/-a metuljc
juglans je napisal/a: |
Slušalstvo je bilo standardno za takšne dogodke (nekaj starčkov, par kmetov in ene trije mladi - do vseh veliko spoštovanje, cinizem pa na račun odzivnosti splošne populacije, ki ga ni bilo ... heh)
|
In kam šteješ sebe?
No, po fotki v članku sodeč pa malo pretiravaš. Vsaj enega na fotki ne morem uvrstiti v nobeno kategorijo. Tukaj.
Objavljeno: Sr Feb 27, 2019 11:06 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Juglans, še živ ?!
Objavljeno: Če Feb 28, 2019 12:29 am
Napisal/-a figula
juglans hvala za tvoje misli.
Mi je bil malo hecen naslov - vitalnost hrane. Običajno o hrani mislim, da je lahko hranilna mi je pa izraz vitalna tudi všečen.
Ja, optimizma nam kronično primanjkuje. Me veseli, da si dobil eno dnevno dozo.
In da imamo ravnatelje, ki razmišljajo napredno.
Glede nepovezane zadeve - v moji delovni skupini cca 20 ženskih duš, so se kar 3 sodelavke trudile. In to mladi, zdravi pari.
Očitno imajo raziskave o vzrokih kar prav
Objavljeno: Če Feb 28, 2019 5:35 am
Napisal/-a mravlja
Vitalna... - po premisleku... - prav to bi morala biti prava oznaka za hrano.
(Pravijo, da si, kar ješ. Ješ hranilno hrano - si (na/ pre/ preveč ?) hranjen. Ješ vitalno hrano - si vitalen. Recimo...)
Vitalna hrana je hrana z vrta... - v "centrih" vidim precej "mrtve" hrane, "plastične..."
V tej "optiki" se mi zdijo tudi rezultati "nepovezane zadeve" s hrano, ki jo uživamo, še kako povezani... Lahko se tudi motim.
Objavljeno: Če Feb 28, 2019 8:16 am
Napisal/-a figula
mravlja, imaš še kako prav glede nepovezane zadeve in prehrane!
To kar pravijo, je samo delno točno. Bolj natančno je - si, kar prebaviš - ali še bolj globinsko - si, kar tvoji mikroorganizmi prebavijo.
Zato je naš mikrobiom tako življensko pomemben - predvsem njegova raznovrstnost.
Objavljeno: Če Feb 28, 2019 8:27 am
Napisal/-a muha
mravlja je napisal/a: |
V tej "optiki" se mi zdijo tudi rezultati "nepovezane zadeve" s hrano, ki jo uživamo, še kako povezani... Lahko se tudi motim. |
Verjetno, a ima velik vpliv tudi psiha. Današnje stresno življenje in življenjski nazori temu niso ravno v prid. Drugače so tekli procesi v telesu, ko je veljalo za višek uspeha poročiti se in imeti otroke. Danes je pa vse bolj ali manj usmerjeno v kariero in materialno uspešnost, tudi podzavestno. Drugače pa TV, računalniki in kar je še podobnega. Pa ne zaradi sevanja, zaradi fizičnega oddaljevanja. Nekateri se še spomnite električnih mrkov desetletja nazaj. Menda je bilo tudi statistično dokazano, da se je kot posledica teh mrkov v tistem obdobju rodilo opazno več otrok.
Kar pa zadeva vitalnost hrane, mi je misel, da ti to pove že zdrava pamet, kar všeč. Občasno na pritisk ostalih članov družine kupim kristalko v naši trgovini (če bi bilo samo po moje, bi jedli radič, sveže zelje, kislo zelje ...). Kako je ta reč vodena, bljak! Pa še namočena, da teče od nje. Prav zanimivo bi mi bilo brati verodostojno primerjavo med tako solato in tisto, ki kasneje zraste na mojem vrtu.