Stran 1 od 43

Hruška - Pyrus

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Ne Jun 09, 2013 1:51 am
Napisal/-a Igy
Hruške nekoč in danes


Hruška (Pyrus communis) je do 16 m visoko drevo s pokončnimi vejami. Deblo doseže do 60 cm premera, lubje ima sivkasto-rjave barve, skorja je razpokana, številne vejice - mladike imajo na koncu trnate zaključke. Listi so zgoraj gladki, temnozeleni, spodaj pa bledi, fino dlakavi. Hruška spada v skupino pečkatih sadežev._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.

Objavljeno: Sr Jun 19, 2013 1:46 am
Napisal/-a AndrejK
Letos spomladi sem kupil hruško sorte tepka, cepljeno na sejancu zato, ker druge podlage nisem našel. Nujno sem želel ohraniti eno hruško, ki se lahko vsak hip podre, saj je že precej trohlena, ima pa super plodove. Ta hruška je bila posejena februarja, cepil pa sem aprila. Kaže, da so se cepiči prijeli, samo raste pa ne. Niti osnovni brsti ne razvijejo listov, kot bi se ji čas ustavil aprila.

Današnja slika:
http://www.akvaristika.si/images/slike5/hruska.jpg

Vse okoliške hruške in ostalo drevje raste normalno. Kakšna ideja, kaj bi lahko bilo narobe?

LP, Andrej

Objavljeno: Sr Jun 19, 2013 7:20 am
Napisal/-a Optimist
Več glav več ve....
Moje mnenje je, da stvar izgleda več kot dobro!
Lansko jesen presajen divak je pri meni videti precej bogi napram tvoji sadiki!
Letos bo tvoja sadika delala predvsem na razvijanju koreninskega sistema. Drugo leto bo pa veselje.... Važno je samo da bodo nanovo zrasle veje do zime olesenele...._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....

Objavljeno: Če Jun 20, 2013 1:27 am
Napisal/-a Igy
AndrejK cepljenje je bilo uspešno. Čestitam.
Vendar naslednjič bolje, da počakaš da sadika vsaj eno leto raste, ker se mora prilagoditi na rastne razmere in razviti koreninski sistem. Zato običajno prvo leto ne pretirava z rastjo.
Predlagam le, da jo imaš na očeh in jo zaliješ če vidiš, da jo stiska suša._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.

Objavljeno: To Avg 20, 2013 6:15 pm
Napisal/-a Rak
Potrebujem potrditev, da je to hruška Morettini, dozorela je letos na polovici avgusta.



Objavljeno: Po Okt 07, 2013 10:07 pm
Napisal/-a TwityPity
pixie je napisal/a:
TwityPity
Kutina kot podlaga se uporablja samo za kutine in hruške, vendar pazi Exclamation
ni vsaka hruška kompaktibilna (primerna) kot cepič za na kutino,
zagotovo se prime pastorjeva hruška (če sem zabluzila ime sorte, naj me kdo popravi) kakšna viljamovka se ne bo prijela. če hočeš cepiti viljamovko, boš moral narediti takeole:
na kutino cepi pastorjevo in naslednje leto na to pastorjevo cepiš viljamovko oz katero koli drugo sorto, ki jo želiš..

TwityPity je napisal/a:
Hvala, torej je za Viljamovko potrebno imeti posredovalko - v tem primeru Pastorjevo (sinonimi: Curé, Pastorjevka, Pastorenbirne, Vicar of Winkfield, Farářska hruška, Pera del curato, Kaluđerka, Bon-papa, Plebanka, Pastornice, Popska kruška).

babaco je napisal/a:
Za Viljamovo B ( Bouve ) posredovalka ni potrebna.

pixie je napisal/a:
toliko bolje, ni toliko dela Razz
jaz sem mela v spominu da viljamovka potrebuje posredovalko, ups.
se opravičujem..
in še dobro da se vedno najde kdo ki te hitro popravi.

TwityPity je napisal/a:
babaco, ko gledam ponudbo od mirosana, je Viljamovka Bouve res direktno na kutini (kaj pomeni Kutina MA - ne vem), Viljamovka in Rdeča Viljamovka pa sta na posredovalki (ni navedeno kateri). Torej je za zadnji dve vseeno potrebna posredovalka.
Katere sorte pa so še primerne za posredovalke?

babaco je napisal/a:
Se mi zdi, da je primerna podlaga tudi Hardijeva hruška, bi bolje vedel VinkoZ.
Podlage Kutina MA, Kutina MB, Kutina MC, Kutina BA 29, so selekcija navadne kutine, Provansalske kutine,..

Objavljeno: Ne Nov 17, 2013 9:04 pm
Napisal/-a babaco

Piturali, čaka jo usoda v pečici. Morda kakšen dober recept?

Objavljeno: Ne Nov 17, 2013 9:18 pm
Napisal/-a vinkoz
Imaš ZS.
lp. Vinkoz

Objavljeno: Ne Nov 17, 2013 9:42 pm
Napisal/-a metuljc
Vinkoz, še emni, prosim. Imam pituralke, od včeraj, mi jih je ena dobra duša prinesla iz tvojih krajev.
Še bolje, objavi recept, ti bo še kdo hvaležen. Saj imamo vendar rubriko Recepti prav za take reči, a ne?