Stran 1 od 2
Som po madžarsko
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Pe Jan 22, 2021 10:52 am
Napisal/-a tinko
Pri nas bo danes za kosilo som po madžarsko.
Objavljeno: Pe Jan 22, 2021 1:17 pm
Napisal/-a muha
Nikoli slišala, nikoli jedla. Kako približno se to pripravi?
Objavljeno: Pe Jan 22, 2021 4:49 pm
Napisal/-a tinko
1 kg soma, olje za cvrtje, 1/2 kg čebule, 2 zeleni papriki, sol, mleti poper, ostre rdeče paprike po okusu (do 1 žličke), 2 žlici paradižnikove mezge.
Kose ribe popečemo na vrelem olju na obeh straneh. Čebulo narežemo na tanke kolobarje. Očiščeno papriko narežemo na rezance. Na olje, na katerem se je pekla riba, dodamo čebulo, svežo papriko, sol, mleti poper, mleto papriko, mezgo, po potrebi nekaj vode. Vse dobro premešamo, dodamo kose pečene ribe in pustimo, da vse skupaj še malo prevre.
Moja opomba: če je bilo olja preveč pri pečenju, se ga delno odlije, da ni jed premastna. Lahko se uporabi tudi druga riba. Še najboljše fileti, da ni potrebno obirati kosti. Kljub temu, da je čebule veliko, se je v jedi ne čuti, v jedi pa je videti, kot bi bilo notri naribano zelje.
Za prilogo je največkrat kuhan riž.
(posebna izdaja ZDRAVJE, Ribe na 150 načinov, 1987)
Objavljeno: Pe Jan 22, 2021 6:52 pm
Napisal/-a muha
Tinko, hvala. Zdi se zelo okusno.
Kupujem file postrvi, bom poskusila s to varianto.
Objavljeno: Pe Jan 22, 2021 7:25 pm
Napisal/-a tinko
Pa zmrznjeni fileti morskega psa, vitkega soma ali kaj podobnega, so zelo poceni in okusni. Sicer pa som ali ščuka, če mi uspe ulov.
Pozimi, ko ni domače paprike, kupim ˝tribarvno˝. Je jed še bolj pisana. Če zmanjšam količino mlete pekoče paprike, uporabim sladko.
Za vse, ki čebule ne marajo, jo v tej jedi ne občutijo.
Objavljeno: Po Jan 25, 2021 9:59 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Tole pa mora bit top, hvala _________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Po Jan 25, 2021 2:40 pm
Napisal/-a tinko
Žlehtnoba! Enostaven recept, hitra priprava in dober okus.
Objavljeno: So Jan 30, 2021 11:05 pm
Napisal/-a Žlehtnoba
Za tole sem ti dolžan pa eno MEGA ZAHVALO. Neverjetno, res. Jaz sem sicer naredil "lososa po madžarsko"
Ampak vse je bilo tako, kot praviš - "čebulca kot ribano zelje", uporabil sem tris paprik, da je še izgledalo "noblih".
Pa vse skupaj je tako hitro pripravljeno! Zraven sem dal samo kuhan riž brez kompliciranja... Matr, na tuj (tvoj) račun sem danes v očeh drugih prejel dodatne bonus pike, haha
P.S.: Mogoče samo moj dodatek: za tisto maščobo sem kombiniral kanec oljčnega olja v vročo ponev, po minuti ali dveh pa še košček masla. Vse ostalo pa je bilo tako, kot si zapisal (tisto malo vode je bilo v mojem primeru 2dl)._________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Ne Jan 31, 2021 3:46 pm
Napisal/-a tinko
Me veseli. Recept je v knjigi zelo suhoparen. Tudi olivno olje ni bilo tako popularno ob izdaji knjige, kot je sedaj. Za maslo si tudi sam odkril, da jed popestri. Vode je potrebno dodati 2 dl, če želiš, da je meso lepo pokrito. Kuham nekoliko dlje, kot nekaj trenutkov, na temperaturi, da le rahlo povreva.