Stran 1 od 1

Slive - vložene za zimo, brez dodanega sladkorja

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Sr Sep 08, 2021 2:33 pm
Napisal/-a muha
brbr je napisal/a:
Ck, slive se odlično ohranijo, če jih daš v kozarce za vlaganje in pasteriziraš.

Jaz naredim takole:
- slive operem, očistim, razpolovim in naložim v kozarce za vlaganje (pri nas je porcija polovični kozarec). Malo potlačim, da med polovicami sliv ni zračnega prostora. Na vrhu pokapam nekaj kapljic limonovega soka in kozarce zaprem, a ne čisto do konca.

Kozarce dam v večjo posodo, na dno katere položim kuhinjko krpo. Kozarci se v posodi me dotikajo med seboj, niti stene posode. Vse zalijem s hladno vodo, ki naj sega do pokrovov. Potem počasi segrevam, tako da v cca 30min voda pride do pod vrelišča - začnejo se dvigovati mehurčki. Na taki temperaturi potem pasterziram cca 15min.
Vroče kozarce potem dobro zaprem in počasi ohladim pod odejo ali kar v vodi, v kateri so se pasterizirali.

Tako shranjene slive v kozarcu želirajo (ni tekočine) in so uporabne za kar koli. Še posebno pa za cmoke, pite,... Torej jedi pri katerih ne sme biti sadje premokro. polovičke ostanejo cele, čvrste in jih lahko eno po eno jemlješ iz kozarca.

Objavljeno: Sr Sep 08, 2021 6:20 pm
Napisal/-a brbr
Samo to dodam, da na enak način lahko shranjujemo tudi drugo sadje. Tako vlagam marelice, breskve - oboje je več kot odlično in nadvse uporabno za kakšno rulado pozimi... Tudi hruške, le da te malo bolj potlačim, da spustijo malo soka. Enkrat sem enako vložila tudi jagode - no te so bile bolj pire, a odličnega okusa._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Sep 10, 2021 12:05 pm
Napisal/-a GrGr
Jaz pa slive sušim. Seveda le lepo zrele, povsem zdrave, najraje "domače češplje".
Na polovico, peško preč, potem v navaden plastičen sušilnilk za en dan. V tako (kratkem) času se seveda ne izsušijo povsem. Ohlajene v steklene kozarce, zaprem in v hladilnik.
Nikoli ne splesnijo, okusa in teksture so fenomenalnega, prav vsak, ki jih je poskusil, je bil navdušen. So popolnoma drugačne kot kupljene suhe slive.
Lani sem jih nasušil kakih 20 kozarcev in ker jih letos ni, smo jih od spomladi jedli previdno, tako da jim imam 5 še vedno. Vrhunske so, čas se jim sploh ne pozna!