Stran 1 od 3

Pasterizirani shranki brez dodatkov.

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: To Jun 21, 2022 4:06 pm
Napisal/-a muha
Tole tolikokrat pride prav, a ker je recept iz drugega vira, ni prav, da bi ga kar kopirali sem. Lahko si ga ogledate pri

Viru

in še naš Klepet

Objavljeno: Sr Avg 17, 2022 1:58 pm
Napisal/-a brbr
Smo vsi sredi obdobja raznih pasterizacij, kaj. V moji shrambi so že kozarčki marelic (vložene samo marelice, brez vode, sladkorja, itd.). Kar nekaj časa vsake par dni pasteriziram paradižnike. Najprej jih potopim v vrelo vodo in olupim. Potem pa cele vložim v kozarec, malo potlačim, da ni praznega prostora. V kozarce ne dodajam ničesar, če pa, je to par kapelj limone ali ščepec soli.

Pri pasterizaciji me pa vedno zanima ena stvar: povsod piše, da se kozarci v vodi med pasterizacijo ne smejo dotikati. Močno me zanima, zakaj, a odgovora nisem našla. Predno probam, kaj se zgodi, me zanima, če mogoče kdo v Gartlcu ve odgovor..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Avg 17, 2022 2:02 pm
Napisal/-a Melona
Če se prav spomnim, naj bi raje počili, če se med vrenjem dotikajo in trkajo eden ob drugega.

Objavljeno: Sr Avg 17, 2022 4:47 pm
Napisal/-a metuljc
Ja, to je edini razlog. A, če voda ne vre preveč, se to ne zgodi.

Objavljeno: Če Avg 18, 2022 1:14 am
Napisal/-a cinija1
Pa tudi zato, da je vrela voda okrog in okrog kozarca. Ko dam kocke paradižnika (Metuljc po tvoje) pustim vsaj pol prsta prostora med kozarci. Temperaturo dam na srednjo temperaturo, da se masa v kozarcih lepo pregreje, nato pa na več, da začne lepo vreti in to čisto narahlo.

Me pa zanima kako ve to delate. Ali date takoj na visoko temperaturo?

lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: Če Avg 18, 2022 9:44 am
Napisal/-a muha
V mrzlo vodo potem pa takoj nastavim temperaturo.

Le, kadar je v receptu napisano, da se kozarci polnijo na vroče in še pasterizirajo, takrat vodo segrejem vnaprej, preden dam kozarce notri, da se temparatura vode in v vsebine kozarcev čimbolj ujame.

Objavljeno: Če Avg 18, 2022 10:39 am
Napisal/-a brbr
Hvala za odgovore. Tole s trkanjem me malo bega. ker pri pasterizaciji voda ne vre na polno ampak se samo dvigajo mehurčki. tako se kozarci/stekelnice ne pramikajo. Če bi bili kozarci postavljeni tesno drug ob drugega, se pa sploh ne bi mogli premikati. No, mogoče bi bilo vode potem premalo...

Jaz v posodo s kozarci natočim mrzlo vodo in vse skupaj počasi segrevam. Tako naj bi temperatura vode narastla do pod vrelišče (dvigajo se mehurčki) v cca 30min. Potem to temperaturo vzdržujem cca 15min. Običajno pasteriziram polovične kozarce. Pri večji je potreben daljši čas._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Avg 18, 2022 12:53 pm
Napisal/-a lpmami
Verjetno je to priporočilo o razmiku med kozarci nastalo še v času kurjenjs na deva, ko je bilo teže uravnavati temperaturo kot zdaj s plinom ali elektriko in je lahko tudi zavrelo.
Če bi se pa kozarci tiščali med seboj, bi po moje z mehurčki nastale vibracije, ki pa tudi imajo svoj učinek na material._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Če Avg 18, 2022 7:19 pm
Napisal/-a Tonček
Tekočine: če je med kozarci nekaj prostora, pride do boljšega prenosa toplote zaradi konvekcije https://sl.wikipedia.org/wiki/Konvekcija.
Trdne snovi: ravno obratno.