Stran 1 od 5

Orehovec

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Če Jul 07, 2022 10:18 am
Napisal/-a muha
crtj je napisal/a:





free image hosting




Objavljeno: Če Jul 07, 2022 10:23 am
Napisal/-a muha
Melona je napisal/a:
Zjutraj nastavljen sončku.



Pa pet kozarcev višnjevega kompota je tudi že pod dekico, skleda višenj je pa v fazi razkoščičevanja za v skrinjo, kjer bodo čakale na pot v štrudelj.


copatka je napisal/a:
crtj je napisal/a:
Kako tvoji plavajo? Naši ne znajo :(

Kar se tiče sonca, opazil sem, da če zadeva stoji na senčnem mestu, je širši spekter arom in okusov - tudi bral sem, da različne temperature in stopnje UV vplivajo na to, kaj se izluži in ohrani. Nimam pa zdajle žal linka pri roki.

Resda potem nimaš klasičnega "motorno olje" barvnega odtenka, ki je ena od znamenitih plati orehovca. Vendar okus odtehta, če pa ravno hočeš črnega, pa ga lahko tudi pustiš en čas na zraku.


Mene pa to zelo zanima, sem ravno danes namočila orehe in googlala, če kje najdem ta podatek Wink . Na našem koncu ga itak delajo drugače - najprej samo namočijo in na sonce, šele kasneje dodajo v vodi raztopljen sladkor. In zraven nič drugega.
Jaz bi ga rada naredila kako drugače, predvsem manj sladkega. V enem receptu ga celo zavijejo v črn polivinil in nič na sonce, da se ohrani čim več vitaminov. Mi lahko zaupaš, kako ga ti delaš? Tudi ti dodajaš limone, pomaranče, klinčke, cimet? A se ne izgubi preveč okusa in vonja orehov, če vse to dodaš? Rolling Eyes
Zaenkrat so moji samo namočeni v sadjevec in še razmišljam, kako naprej Wink .

crtj je napisal/a:
Delam tako:

- sadjevec ali tropinovec 40%
- orehi so približno 3/4 od 4,2 L kozarca, kar glede na prostor med njimi pomeni, da na koncu volumsko pride delež tekočine cca polovica
- zraven gre 1 skorjica cimeta
- 10 klinčkov
- skorjica 1 bio pomaranče in pol skorjice bio limone, ali je res bio, ve samo ona (na splošno mi gre dosti bolj skupaj z orehi aroma pomaranče kot limone, stvar okusa)
- letos poskusno tudi 10 zrn kave
- relativno malo sladkorja, recimo 1 cm na dno 4,2 L kozarca, dodano je že takoj zato, ker sem nekoč nekje prebral, da pomaga pri izluženju snovi iz orehov; kasneje potem dodaš po okusu, če je potrebno
- če imam pri roki strok vanilije, dam še to; enega ali vsaj polovico na kozarec

Količine so popolnoma neznanstvene in neobčutljive, nastale so kot smiselni približek skozi leta. Sploh ni rečeno, da ne bi povečanje ali zmanjšanje česa zadeve še izboljšalo, vendar je moj krog potrošnikov tipično zelo zadovoljen z rezultatom.

Potem se to namaka do nadaljnega in pretoči nekoč med septembrom in novim letom, kakor se kdo spomni, nakar postane dobro sredi pomladi, res zelo dobro pa po2 letih. To je zelo pomembno upoštevati, namreč to, da je zadeva v času pretočenja razmeroma grozna, je normalno.

Po moje ni nič kategorično narobe s tem, da imaš, kot praviš, najprej samo orehe v alkoholu in šele potem dokončno oblikuješ okus.

Načeloma ni skrbi, da bi pri teh količinah karkoli premagalo okus samih orehov, ker so res brutalni. Res pa je, da več kot je sestavin, bolj je to džungla in se porazgubijo posamezne note. Naša letošnja mešanica je po moje skupaj s kavo že morda prek roba, ampak boom videli.

Objavljeno: Če Jul 07, 2022 10:26 am
Napisal/-a muha
copatka je napisal/a:
Crtj, najlepša hvala! Smile In kam ga daš ti zoreti - na sonce ali ne? Če boš kdaj srečal tisti link, bom hvaležna, če mi ga pošlješ.

Saj jaz sem ga pred par leti že delala po "šparovnem" savinjskem receptu, zadnji dve leti ni bilo orehov, letos so pa spet zelo polni. En štamperle sem ga še imela kot vzorček za naslednjič - saj tudi brez dodanih vonjav ni slab, je pa čisto presladek (na 1 liter sadjevca dajo 25 dkg sladkorja in 1/4 litra vode Rolling Eyes ).
Bom letos dodala vonjave in manj sladkala, pa da vidimo, kako bo všeč preizkuševalcem Wink .

Super, Muha, med recepti sem ga tudi jaz iskala, pa ga ni bilo Wink .


crtj je napisal/a:
Naš stoji ves čas izven direktnega sonca. Absolutno je velika razlika - paleta okusov je širša in hkrati bolj nežna (daleč pa od sramežljivosti).

Objavljeno: Če Jul 07, 2022 11:25 am
Napisal/-a copatka
Crtj, ampak očitno svetlobo mu pa privoščiš Wink . Ga bom dala na severno okno._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: Če Jul 07, 2022 2:52 pm
Napisal/-a crtj
Tisti na osvetljeni skrinji so bili tam toliko časa, da sem jih slikal Smile zdaj so na mračnih tleh hodnika.

Po mojih dosedanjih vtisih je sicer razlika že to, da so nekje znotraj sobe namesto na oknu.

Objavljeno: Pe Jul 08, 2022 8:59 am
Napisal/-a laksikon
Ne vem, v čem je point dajat na sonce, jaz ga imam v kuhinji zgoraj na elementu, kjer je tudi najtopleje pri nas. Sonce marsikaj uniči ali pa spremeni v slabo, da sploh ne omenjam raznih oljnih maceratov. Mešat je treba pogosto, jaz se trudim pa ga vsak dan, včasih par krat na dan.
Imam tudi eno rundo iz leta 2019 v kleti brez sladkorja in je zelo dober. Vsi ga hvalijo, ko ga poskusijo. Ne vem, katere začimbe sem vse dal noter, bral sem razne recepte in nekaj kombiniral...

Objavljeno: Pe Jul 08, 2022 9:18 am
Napisal/-a crtj
Glede mešanja - to bolj pomeni "parkrat obrni in pretresi" kot pa "odpri in mešaj", ker zadeva rada oksidira (saj če ne prej bo pri pretakanju, vseeno pa ni treba večkrat vabiti k temu).

Objavljeno: Po Jul 11, 2022 8:09 am
Napisal/-a muha
cinija1 je napisal/a:
Ko je bil še moj Ciril ob meni sem delala orehovec tudi jaz. Ena gospa je rekla, da ona dela po tem receptu.
7. 7.
7 orehov
7 dcl šnopsa
Brez česar koli drugega zraaven. To je za zdravilo.

Lahko pa daš nekaj vode, sladkor, sok pomaranče. Po okusu.

lp cinija

Objavljeno: Po Jul 11, 2022 11:34 am
Napisal/-a copatka
Cinija, ja, to je savinjski "ta šparovni" recept Wink . Mene so tukaj tako učili, le da dodajo zraven še vodo in veliko sladkorja._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)