Stran 1 od 1

Habanada

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Če Sep 01, 2022 10:55 am
Napisal/-a mfranc
Habanada, Capsicum chinense, še eden čili, ki naj bi imel okus habanera, brez njegove "zoprne" Wink pekoče ostrine.

Na trgu je precej variacij slavnega habanera, ki naj bi imeli minimalne skovile, tam do 1000. Vsaj tri takšne čilije sem gojil, pa so me vsi razočarali z okusom.

Zato sem bil bolj pozitivno presenečen s tole sorto. Križanec med oranžnim habanerom in sladko papriko, ki sploh nima skovilov.
Jih pa lepo nadomešča z okusom. Pikanten, prijeten sadni okus.

Michael Mazourek, profesor ki se ukvarja z izboljševanjem odpornosti rastlin proti boleznim in škodljivcem, je tole verjetno naredil za hobi.
Trinajst generacij je bilo potrebno za stabilnost sorte.

Grmi so nizki, pri meni pod 50 cm, drugo leto bo v loncu. Zelo roden, plodovi 2 do 4 cm se kar drenjajo na grmu.

008-1_________________mfranc

Objavljeno: Če Sep 01, 2022 11:41 am
Napisal/-a mravlja
Lep opis - res mora biti dober Wink - in zanimivo ime: "Haba-nič" ! Si ga bo lahko zapomniti.


Mfranc, lahko zapišeš še "iz katere štacune" so semena?
Prosim.

Objavljeno: Če Sep 01, 2022 12:34 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ne razumem najbolje ... Ali kaj peče ( malo ) ali čisto nič-nič ?!

Objavljeno: Če Sep 01, 2022 3:57 pm
Napisal/-a mfranc
AB, nič-nič, zero, nula, ništrc! Scoville Heat Units (SHU): 0

Celo želel bi da ima med 500 do 1000 skovilov, ampak takoj bi verjetno padel v "kloako" Cool mnogih čilijev s temi skovili; vsi po spisku
(vsaj deset sem jih imel, nekaj jih še sadim) variirajo od nule do nekaj/veliko tisoč skovilov. Večina ima, ko pečejo, prav zoprno pekoče skovile.

No, prvega ki sem ga poskušal, je bil NuMex Suave Orange (Plamenka, če si mi to ti dala, sem prvo imel nekaj drugega ... Rolling Eyes - ampak slično "pakovanje".)
V glavnem neokusna stvar, rastel in rodil pa je "ko pr norc". Nekje v arhivu imam sliko polno rodnega grma na vrhu kompostnika.
To sem storil v afektu, ne samo da ni bil užiten, celo zrastel je proti metru in zasenčil ostale čilije Very Happy ._________________mfranc

Objavljeno: Če Sep 01, 2022 7:33 pm
Napisal/-a mfranc
AB, hotel sem samo dodati, da je takale, brez skovilov, odličen za grickanje, pri malici, ali pri katerem koli obroku:
če povem z drugimi besedami, pri obrokih "grickam" tudi kakšne druge papričice, kar najdem doma. Npr. jalapeno Chernobyl (ta je res samo "navadna" sladka paprika),
Corno di Toro Orange (do 500 SHU, letos zopet brez skovilov), Aji Jobito, ta ima letos kar nekaj pekočine, ocenjujem jo na 1000 SHU. Ampak so bolj za uravnoteženo prehrano Wink .

Habanada je užitek za borbončice Very Happy ._________________mfranc

Objavljeno: Če Sep 01, 2022 7:37 pm
Napisal/-a mfranc
Mravlja, se mi zdi da iz Vertilooma, vidim pa da jo imajo verjetno vsi nam znani semenarji._________________mfranc

Objavljeno: Če Sep 01, 2022 11:52 pm
Napisal/-a mravlja
Mfranc, hvala. Čilijev je res toliko sort, prodajalcev tudi... - raje povprašam, kot da iščem "zrna po belem svetu". Wink