Puranova stegna, bedra
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
(Prenos iz arhiva)
copatka je napisal/a: |
Pečico vklopim na 200 stopinj. Zložim jih na pekač, natrem s česnom, soljo in oljčnim oljem. Malo začinim s svežimi ali suhimi zelišči. Vmes natresem kar precej neolupljenih česnovih strokov. Polijem čez še malo oljčnega olja in dam na kratko na 200 stopinj, kmalu zmanjšam na 180. V stegno zapičim termometer in ko doseže 75 do 80 stopinj (kar je v približno eni uri), je bolj kot ne pečeno. Ponavadi malo pustim še pod infro, da je čim bolj hrustljava koža. Vmes pa parkrat zalijem z malo piva ali belega vina, oziroma s sokom, ki se izceja. Meso je vedno zelo sočno in okusno. Se mi zdi, da uboge purane kar premalo uporabljamo, nam se zdi odlično meso. Pa ne tisti beli suhi puranovi zrezki, ampak stegna in bedra. Včasih jih kupim in skuham tudi za kužici, sta čisto nori nanje . |
crtj je napisal/a: |
Puranja krača in stegno ... v pečico v pokritem pekaču, na razno zelenjavo (v katero se bo utapljala mast kože), česen, začimbe, počasi dve-tri ure, na koncu meso pada s kosti in je špica. 150-170 večino časa, na Puranji kosi so tipično kar debeli in se splača vanje narediti zareze (v katere lahko potem vtakneš česen, vtreš sol etc). V tej situaciji, ko je vtrta sol, tipično niti ni treba dodajati kakšen tekočine v zelenjavno posteljico, ker bo meso spustilo dovolj soka. Če le pekač ostane zaprt. |