Stran 1 od 1

Potica - nočna

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: To Dec 26, 2023 9:32 am
Napisal/-a muha
Prednost te potice je, da jo lahko pripravite zvečer, spečete pa zjutraj. Ali obratno, kakor se vam izide. Važno je le, da ima čas vzhajati tam okoli 8 - 10 ur.

1. korak: vzamete katerikoli recept za potico, ki se vam je že obnesel, a vas je jezilo, ker je skorja odstopala.

1. korak: naredite kvasec, kot običajno, le s količino kvasa ne smemo pretiravati. Svež kvas = 10 g na 200 g moke. (600 g moke = 30 g kvasa ali 1 zavitek suhega kvasa. ) * Suhi kvas lahko tudi vmešate v moko in priprava kvasca ni potrebna. Nujno pa preberite navodila na vrečki, pri nekaterih vrstah suhega kvasa je vseeno treba pripraviti kvasec.

3. korak: pripravite nadev.

4. korak: zamesite testo. Sestavin predhodno ne ogrevajte! Dobro ga pregnetite, da je lepo gladko.

5. korak: testo razvaljate (recimo na debelino svinčnika) Tako testo se dosti laže valja, kot že vzhajano. Če se slučajno strga, ga ni težko zakrpati.

6. korak: nadevamo, zvijemo in damo v pekač.

7. korak: pustimo vzhajati čez noč. Pozimi lahko na sobni temperaturi (nekateri ga dajo kar v pečico, hladno seveda!). Poleti, če je stanovanje vroče, pa v hladilnik ali še bolje v hladno shrambo, če jo imamo.

8. korak: pečemo, kot po navadi. Potice pred peko ni potrebno prepikati.

Toliko na grobo iz mojih prvih izkušenj s takim načinom peke. Po okusu je enaka, kot klasično pripravljena, je pa testo nekoliko manj puhasto. Mogoče zato, ker je v mojem klasičnem receptu več kvasa?



Slika ni ravno najboljša. Ne vem, ali je kriva slaba svetloba ali fotoaparat, a za prikaz, da skorja ne odstopa, bo že.