Stran 1 od 2
Žar ... in peči
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: Sr Jan 24, 2024 11:24 pm
Napisal/-a mravlja
Kaj rado se zgodi, da sama zelenjava ni dovolj. Da ne postane dolgočasno, je občasno treba zakuriti - tako ali drugače.
Sem našel na spletu Ooni peči ... https://www.youtube.com/shorts/4aoviJOyXNQ . Ima kdo izkušnje z njimi?
Nekam nizke se mi zdijo.
Objavljeno: Če Jan 25, 2024 9:32 am
Napisal/-a Pepe
To je za pico. Ima sin, zakuriš z bukovimi polenci, čez 15 minut ima kamen 400 stopinj in se pica speče v minuti do dveh. Obstajajo tudi variante s plinskim gorilnikom. Speči se da še kaka druga stvar, denimo steak z dodatno litoželezno ploščo.
Objavljeno: Če Jan 25, 2024 10:56 am
Napisal/-a Lpmami
Videti je prav vabljivo in učinkovito, a ima prav nevabljivo ceno. Pa (skoraj) samo pico peči ... khm, bi morali biti hudi ljubitelji pice, da bi ga toliko uporabljali, da bi bil približno rentabilen nakup._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Če Jan 25, 2024 11:33 am
Napisal/-a mravlja
Pepe je napisal/a: |
To je za pico. Ima sin, .... |
Pa je z izdelkom - s picami - zadovoljen?
Vem, da se pice morajo peči na visokih temperaturah, vseeno pa se mi 400-500 stopinj C zdi malo veliko.
Peč je draga, res, če pa rabiš v kratkem času 15 pic (koščke smo prerasli), je, kolikor je meni znano, verjetno edina rešitev.
Bi zdržala toliko pek zapovrstjo!??
Pepe, kaj meniš?
Objavljeno: Če Jan 25, 2024 12:51 pm
Napisal/-a Pepe
Med posameznimi pekami je treba vzeti kako minuto časa, da se kamen dogreva. To napako sem enkrat sam naredil, ko sem pekel pice na pikniku v naravi za eno družbo. En je pice pripravljal na pladenj, jaz sem rokoval s pečjo. Tako hitro žal ne gre. Vsaka pica ohladi kamen in potem jih ne zapečeš enakomerno. Spodaj so premalo, zgoraj preveč. Normalen postopek je tak, da imaš samo en lopar, na njem testo raztegneš za pico, obložiš, daš pečt, vsakih 20 sekund v peči malo obrneš, po minuti do treh (odvisno od nadeva) vzameš ven in potem greš sestavljat drugo pico, ker vzame spet tri minutke ali več. Pa kako eno ali dve polenci še vržeš na ogenj.
Nekateri kupijo debelejši (neoriginalni) kamen. Midva s sinom sva ga tudi hotela, ampak Italijani imajo dostavo kamna izven Italije hudo zasoljeno.
Objavljeno: Če Jan 25, 2024 3:10 pm
Napisal/-a GrGr
Cene teh (plinskih) peči so že kar OK: https://www.bauhaus.si/plinska-pec-za-pico-cozze-13-za-pico-s-premerom-do-34-cm
Temperatura namenskih profi peči za pico je blizu 450, hitrost peke tam seveda zelo šteje (število peči prav tako).
Mikal mi je že nakup, a se zanj nisem odločil zaradi majhnosti&praktičnosti. Pico pečem pogosto, pripravim jo na peki papirju v dimenzijah pečice, oz."žičnega pladnja" v pečici. Tega obložil z Al-folijo, nanj/o "potegnem" peki papir s pico in spečem na max.temperaturi moje pečice = 250 stopinj. Na ta način je ogrevana enakomerno in izpade ooodlična.
Verjetno pa več kot način peke štejejo sestavine: testo kot za kruh, pečen/kuhan pršut namesto šunke, itd.
Objavljeno: Če Jan 25, 2024 4:34 pm
Napisal/-a Pepe
Nekateri bi rekli, da je prava pica samo margerita in so vse ostalo poskusi, kako skriti slabo testo in slab način peke
Priznam, da v gostilni margerite nikoli ne jem, doma pa je kar veliko pojemo in se ne grebemo za ostale dodatke na pici. Vsekakor so te pice skromno obložene, ker glavni okus da primerno zapečeno dobro testo. Načeloma je za pripravo testa za pico potrebna odlična namenska moko in 48 ur. Tega postopka ne obvladam povsem. Sin to zna, sam pa nimam tega potrpljenja in uporabim kak krajši in enostavnejši recept. V končnem rezultatu je resnici na ljubo kar velika razlika. Ampak, če ne ješ hkrati, je tudi enostavnejše testo super.
Ooni pečka ob pravilni uporabi zmore temperaturo kot jo dosegajo profi peči. Zato je tudi zelo popularen izdelek.
Objavljeno: Če Jan 25, 2024 10:33 pm
Napisal/-a mravlja
Pepe, res lepa hvala za odgovor, napisal si prav to, kar me je zanimalo.
Zaenkrat bom odgovoril samo: "Preračunavam... "
Objavljeno: Pe Jan 26, 2024 10:11 am
Napisal/-a Pepe
Če nimaš ambicij, da bi si pečko dal v avto in nekam peljal ter tam pekel, potem je po mojem bolje, da gledaš kar za plinskimi variantami. Pri nas pečemo enkrat na balkonu, včasih na dvorišču, včasih pa na kateri drugi lokaciji. Od peke na balkonu smo malce umazali fasado. Pri plinu tega ne bi bilo.
Ko preračunavaš, upoštevaj še, da priračunaj še:
- termometer
- vsaj en lopar
- krtača za čiščenje.
Opcijsko še plinski gorilnik, ki ga prigradiš na pečko.