Stran 1 od 1

Buče v omaki

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Po Jun 10, 2013 11:26 am
Napisal/-a Andreja
ZELIŠČNA OMAKA

- 1 jedilna žlica masla
- 1 jedilna žlica moke
- 4 dl mleka
- 2 jedilni žlici drobno sesekljanih zelišč: peteršilja, drobnjaka, kopra,
pehtrana, majarona, muškatnega oreščka, sol, poper
(jaz sicer dam nekoliko več kot 2 jedilni žlici)

Na maslu prepražimo moko, da se speni ter nato med stalnim mešanjem dolivamo mleko ter pustimo, da zavre in se zgosti. Odstavimo, dodamo zelišča, muškatni orešček, solimo in popopramo.

Omako ponudimo k belem mesu, ribam in zelenjavam.

BUČE V OMAKI

- 1 kg buč, naribanih na rezance (buče naj bodo čim manj vodene, lahko
jih tudi nekoliko ožemete, če so buče že stare in vodene)
- 1 čebula
- 3 žlice masla
- 1 žlica moke, sol, jušna kocka
- 1/2 žliče zmlete kumine (prvič ko sem delala, sem jo dala notri, vendar
mi ni bila preveč všeč, naslednjič bom kumino izpustila.. komur je pa
okus všeč, pa naj seveda kar uporabi tudi kumino)
- 2 žlici belega vina
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žlička peteršilja
- 1 žlička pehtrana

Na maslu opražimo čebulo, dodamo naribane buče, jih potresemo s kumino, dodamo kocko (raje damo domačo vegeto), prilijemo vino in dušimo do mehkega. Moko vmešamo v smetano in dodamo dušenim bučam. Malo pokuhamo, dodamo peteršilj in pehtran ter postrežemo.