Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Malce nazaj odgnala,Fico Lungo del Portogallo. Upam da ne potegne v zimo...
image_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Ima kdo kakšno fotko od figovih sejancev?

Bi to lahko bila figa?
V lončkih imam posejan rumeni dren, pričakujem vznik 2017. Zemljo sem dobil v betonski gredi nad katero raste figa.
Če kliknem na sliko, se pri meni poveča.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

ja, ja, to so mlade fige. lani mi je takšna pognala v špranji med tlakovcema. prvi listi nenavadno (po obliki) spomnijo na murvine. Še eno leto prej sem našla v špranji stopnic pod našo figo malo drevesce in sem mislila, da je javor, še dobro, da sem malo bolje pogledala, zdaj raste pri sosedih, še v loncu.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Naše "kobanke" so odvrgle vse lanski nastavek plodov, zda je polno novih, violeta pa se še odloča bo ali ne bo.
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Jaz imam 3 plodove na brown turkey in tudi ne vem kaj bo z njimi. Enaki izgledajo že 2 meseca.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

ant, ko se bodo spomnili, se bodo v dveh, treh dneh precej povečali in začeli zoreti. Tudi pri nas še nič ne kaže s prvim rodom, se pa izdatno pojavljajo plodiči drugega roda.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas je figa (violetka) edino sadno drevo, ki bo letos kaj imelo... Ne bi ravno na prvo žogo pričakoval takega izida, ampak tako je Smile

Prva generacija je že kar debela, pa tudi druga je že v pripravi.
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Pri nas prvi rod debele rumene fige, popolnoma neužiten, notranjost je izsušena, drugi rod je lepo nastavljen in upam,da dozori. Drobnejša vijoličasta figa je polno nastavljena, ona brez problemov vsako leto rodi bogate in okusne sadeže._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Huh, pri nas je Violeta znorela, kar se rasti tiče Shocked . Tako velikih poganjkov še ni naredila in to kljub temu, da je letos prvič nisem gnojil.
Drugo leto dobi samo kak založni PK.

Čeprav radi poudarjamo, kako skromna rastlina je figa, se mi zdi, da je letošnja topla in mokra klima napravila svoje .....

Prvega rodu je letos malo manj kot lani, so pa zato plodovi zelo debeli!

Ravno smo začeli z "vzorčnim" obiranjem._________________mfranc
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

mfranc:Ravno smo začeli z "vzorčnim" obiranjem.

No, pri meni pa so kar konkretni vzorci.
Posebno Rjavi matalon pa Zeleni matalon, pojavlja se tudi začetek zrelosti prvega rodu tudi pri vrsti Kamberji .
Problem bo pri drugem rodu , ki je količinsko oz. kilaži caa. krat 5 napran prvemu rodu, saj je še zaloga lanskih suhih FIG.
Pri ostalih 18 vrstah, razen RDEČI MATALON , ki je mega drevo, je tudi pri meni bolj vzorčnost..
Največje zadovoljstvo pa si štejem z uspešnim cepljenjem različnih sort na Rjavi Matalon, kar se bo nadaljevalo.
lp. Vinkoz
Odgovori