Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

Odgovori
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Hvala, copatka... in hvala, Andrej, a vseeno nimam tako polnega in obloženega kot je tvoj cepljen - na tvoji sadiki bo zgleda vsaj cca 10 kil zraslo, Wink , kapo dol

Bi te vprašal nekaj, Andrej - ali si poskusil s tega cepljenega odrezati kakšen zalistek in ga ukoreniniti v vodi? Ali bi imela ta nova rastlina iste lastnosti kot matična? Meni je sicer uspelo ukoreniniti tri zalistke cca 10 cm visoke, ki sedaj lepo rastejo in me prav zanima, kakšen bo ta pozen pridelek, heheh_________________kar zraste pač zraste
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, seveda ima enake lastnosti (saj gre za klone), a ne v koreninskem delu. Saj cepijo prav zato, ker ima podlaga bolj močan koreninski sistem kot cepljeni paradižnik.
akira

Odgovor Napisal/-a akira »

Tudi jaz sem poslikala nekaj sort, ki mi jih je spomladi prijazno odstopil Rade (hvala ti, Rade še enkrat), nisem imela prej prilike, da se odzovem:

Elba

in Dasher

Zaenkrat lepo rastejo...
Rade

Ja, metuljc, tudi jaz mislim, da je tako, bom pa videl do jeseni na lastnem primeru.

Akira, lepo ti raste, počasi pa bodo tudi začeli dozorevati..._________________kar zraste pač zraste
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Rade je napisal/a:
Bi te vprašal nekaj, Andrej - ali si poskusil s tega cepljenega odrezati kakšen zalistek in ga ukoreniniti v vodi? Ali bi imela ta nova rastlina iste lastnosti kot matična? Meni je sicer uspelo ukoreniniti tri zalistke cca 10 cm visoke, ki sedaj lepo rastejo in me prav zanima, kakšen bo ta pozen pridelek, heheh

metuljc je napisal/a:
Ja, seveda ima enake lastnosti (saj gre za klone), a ne v koreninskem delu. Saj cepijo prav zato, ker ima podlaga bolj močan koreninski sistem kot cepljeni paradižnik.

Hmm, če smo čisto natančni ne more imeti enakih lastnosti v kolikor govorimo o celi rastlini. Za celo rastlino, bi morali zalistnik cepiti na isto podlago. Če govorimo samo o zgornjem delu, pa imata enake lastnosti. Ker nas zanima cela rastlina = končni efekt, torej samo iz zalistnika ne dobimo enakega efekta.

Metuljc, se strinjaš? Saj lahko se tudi motim, ampak po logiki vegetativnega razmnoževanja bi moralo biti tako. Ne vem, če se lastnosti koreninskega sistema (podlage) lahko prenesejo na zalistnik.
Rade

No, jaz sem ukoreninil zalistke iz lastno vzgojenih rastlin, tako da bodo verjetno res pravi klon in enaki plodovi.
Zanimivo bi pa bilo to narediti pri cepljeni rastlini, ker bi potem res podlaga ne bila enaka kot pri matični._________________kar zraste pač zraste
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Rade, v koliko si vzel zalistnik iz necepljene rastline bo seveda enako, ampak vprašanje je bilo drugačno!
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Rade je napisal/a:

Bi te vprašal nekaj, Andrej - ali si poskusil s tega cepljenega odrezati kakšen zalistek in ga ukoreniniti v vodi?

Ne, nisem poskusil ukoreniniti zalistnikov. Menim, da je letos prepozno za to.
Morda, če bi živel na Primorskem in imel rastlinjak.
Glede lastnosti takšne rastline pa bi se kar strinjal z Biciklom.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bicikl, geni in s tem lastnosti se gotovo ne prenašajo med podlago in cepljenim delom. Sem pa že v prvem zapisu napisala, da koreninski del ne bo enak, torej bo gotovo privzemal manj vode z minerali, kar bo gotovo imelo posledice.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ena fotografija lepega grozda (še) nedozorelih Red Zebra:

Wink
Odgovori