Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Domač Bokashi posip
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Domač Bokashi posip
(Prenos iz arhiva)
Glej tudi: priprava škropiva iz EM1
Recept po katerem se zgledujem in smo se učili na delavnici pred nekaj leti:
75 kg otrobov
4 dcl melase
4 dcl EM
38 l vode
Postopek:
Sestavite zelo dobro zmešajte in močno zgostite!
Mešanico dajte v posodo, ki je neprepustna za zrak in je med samim postopkom fermentacije ne odpirajte (anaerobni postopek).
Fermentacija naj poteka pri temperaturi najmanj cca. 20 °C; izogibajte se direktnemu soncu.
Čez 14 dni je Bokashi posip pripravljen. Še bolje 3 tedne.
Doma ponavadi delam z naslednjo količino:
7,5 do 8 kg otrobov
40 ml melase
40 ml EM
3,5 do 4 l vode
dodam še par pesti kakšnih viškov zdrobljenih zelišč od mete, rmana, preselice...
pa eno pest EM keramičnega prahu Super cera-c
Kar zadostuje za dve 5l vedri.
Originalen recept naj bi bil takle, z nekaj dodatki:
Priprava EM FKE Bokashija
EM FKE Bokashi
je naveden tudi v katalogu Austria Bio Garantie (avstrijske garancije za ekološki izdelek) kot začimba in aromatični dodatek.
EM FKE Bokashi je bio-silaža pšeničnih otrobov in bio silaža pirovih plev fermentirana z EM•FKE (EM fermentiran zeliščni ekstrakt) in melase sladkornega trsa.
Receptura:
0,5 % EM FKE Bokashi-dodatka
0,1 % Dobrega hladno stiskanega olja
3,0 % EM•FKE (liter) ali EM1
3,0 % Melase sladkornega trsa (liter)
58,0 % Grobih pšeničnih otrobov
8,0 % Pirinih plev
27,4 % vode*
= 100 % *končni izdelek mora vsebovati cca. 35 - 40 % vlage.
_________________
užitni rajski vrt[url][/url]
Recept po katerem se zgledujem in smo se učili na delavnici pred nekaj leti:
75 kg otrobov
4 dcl melase
4 dcl EM
38 l vode
Postopek:
Sestavite zelo dobro zmešajte in močno zgostite!
Mešanico dajte v posodo, ki je neprepustna za zrak in je med samim postopkom fermentacije ne odpirajte (anaerobni postopek).
Fermentacija naj poteka pri temperaturi najmanj cca. 20 °C; izogibajte se direktnemu soncu.
Čez 14 dni je Bokashi posip pripravljen. Še bolje 3 tedne.
Doma ponavadi delam z naslednjo količino:
7,5 do 8 kg otrobov
40 ml melase
40 ml EM
3,5 do 4 l vode
dodam še par pesti kakšnih viškov zdrobljenih zelišč od mete, rmana, preselice...
pa eno pest EM keramičnega prahu Super cera-c
Kar zadostuje za dve 5l vedri.
Originalen recept naj bi bil takle, z nekaj dodatki:
Priprava EM FKE Bokashija
EM FKE Bokashi
je naveden tudi v katalogu Austria Bio Garantie (avstrijske garancije za ekološki izdelek) kot začimba in aromatični dodatek.
EM FKE Bokashi je bio-silaža pšeničnih otrobov in bio silaža pirovih plev fermentirana z EM•FKE (EM fermentiran zeliščni ekstrakt) in melase sladkornega trsa.
Receptura:
0,5 % EM FKE Bokashi-dodatka
0,1 % Dobrega hladno stiskanega olja
3,0 % EM•FKE (liter) ali EM1
3,0 % Melase sladkornega trsa (liter)
58,0 % Grobih pšeničnih otrobov
8,0 % Pirinih plev
27,4 % vode*
= 100 % *končni izdelek mora vsebovati cca. 35 - 40 % vlage.
_________________
užitni rajski vrt[url][/url]
Na delavnici v Rovtah je bila receptura naslednja:
40 kg otrobov
3 dcl melase
3 dcl EM1
25 l vode
Postopek:
5l vode smo segreli na 60 -70 °C, raztopili vanjo melaso, je potrebno dobro premešati, saj je melasa zelo gosta in se nerada meša, zato je treba raztopiti v segreti vodi. To smo potem primešali v sod z 20l vode. Dobro premešali dodali EM1 in biodinamično premešali (recimo 100x v eno in 100x v drugo stran). Potem smo to postopoma dodajali k otrobom. Mešali dokler ni vse skupaj postalo homogeno, če stišneš v pest mora ostati kepa, ki pa z rahlim stiskom razpade. Bolje je mešati z roko, saj dobiš občutek kdaj je gotovo, pa še lepše se meša, kot pri testu za kruh recimo. Potem napolnimo posode, sproti tlačimo in neprodušno zapremo. Mene so učili za vsaj tri tedne lahko pa tudi več. Bokaši ima ko je fermentiran izredno močan vonj.
Pa še:
- Voda naj bo izvirska, deževnica ali filtrirana, saj klor uničuje mikroorganizme.
- Posoda naj bo plastična, lahko lesena, kovinske ne pridejo v poštev, prav tako mešala.
- Najboljši dan za izdelavo po koledarju Marie Thun je dan za plod ali cvet, nikakor dan za list, najbolje pa na polno luno na dan za plod, cvet in to je smo parkrat v letu.
- Dobro zaprt bokaši, naj fermetira 3 tedne, v takem stanju lahko počaka do 2 leti. Z leti naj bi samo pridobival. Ko se ga enkrat odpre, ga je treba posušit, najbolje na soncu. Dobro posušenega pa zopet lahko hranimo do 2 leti, v zaprti posodi.
- Če se pojavi na vrhu bela plesen, jo odstranimo in bokaši čim prej porabimo ali posušimo, v kolikor je črna pa ga zavržemo.
- Med časom fermentacije se nam lahko posoda napihne, počasi iztisnite zrak in na posodo postavite obtežitev.
Sestavine se dobi:
Otrobe kupite pri kakšnem mlinarju, v kmetijskih zadrugah... melaso, Em in ostalo pa pri EM Tehologija - Slovenska stran in pa multikraft - avstrijska stran v nemščini, angleščini in italijanščini, če pobrskate po googlu, pa je tega še precej.
_________________
40 kg otrobov
3 dcl melase
3 dcl EM1
25 l vode
Postopek:
5l vode smo segreli na 60 -70 °C, raztopili vanjo melaso, je potrebno dobro premešati, saj je melasa zelo gosta in se nerada meša, zato je treba raztopiti v segreti vodi. To smo potem primešali v sod z 20l vode. Dobro premešali dodali EM1 in biodinamično premešali (recimo 100x v eno in 100x v drugo stran). Potem smo to postopoma dodajali k otrobom. Mešali dokler ni vse skupaj postalo homogeno, če stišneš v pest mora ostati kepa, ki pa z rahlim stiskom razpade. Bolje je mešati z roko, saj dobiš občutek kdaj je gotovo, pa še lepše se meša, kot pri testu za kruh recimo. Potem napolnimo posode, sproti tlačimo in neprodušno zapremo. Mene so učili za vsaj tri tedne lahko pa tudi več. Bokaši ima ko je fermentiran izredno močan vonj.
Pa še:
- Voda naj bo izvirska, deževnica ali filtrirana, saj klor uničuje mikroorganizme.
- Posoda naj bo plastična, lahko lesena, kovinske ne pridejo v poštev, prav tako mešala.
- Najboljši dan za izdelavo po koledarju Marie Thun je dan za plod ali cvet, nikakor dan za list, najbolje pa na polno luno na dan za plod, cvet in to je smo parkrat v letu.
- Dobro zaprt bokaši, naj fermetira 3 tedne, v takem stanju lahko počaka do 2 leti. Z leti naj bi samo pridobival. Ko se ga enkrat odpre, ga je treba posušit, najbolje na soncu. Dobro posušenega pa zopet lahko hranimo do 2 leti, v zaprti posodi.
- Če se pojavi na vrhu bela plesen, jo odstranimo in bokaši čim prej porabimo ali posušimo, v kolikor je črna pa ga zavržemo.
- Med časom fermentacije se nam lahko posoda napihne, počasi iztisnite zrak in na posodo postavite obtežitev.
Sestavine se dobi:
Otrobe kupite pri kakšnem mlinarju, v kmetijskih zadrugah... melaso, Em in ostalo pa pri EM Tehologija - Slovenska stran in pa multikraft - avstrijska stran v nemščini, angleščini in italijanščini, če pobrskate po googlu, pa je tega še precej.
_________________
Linki:
vam lahko bakterije ocistijo hiso
http://www.orz.si/skrb-za-vode/efektivni-mikroorgani
Literatura:
dr. Teruo Higa "An Eart Saving Revolution" obstaja tudi v hrvaščini: "Revolucija za spas Zemlje"
Cho’s Global Natural Farming (SARRA) v elektronski obliki
Filmi:
PROKASHINazadnje urejal/a Aye-Aye 02 Jun 2013 10:56; skupaj popravljeno 1 krat
vam lahko bakterije ocistijo hiso
http://www.orz.si/skrb-za-vode/efektivni-mikroorgani
Literatura:
dr. Teruo Higa "An Eart Saving Revolution" obstaja tudi v hrvaščini: "Revolucija za spas Zemlje"
Cho’s Global Natural Farming (SARRA) v elektronski obliki
Filmi:
PROKASHINazadnje urejal/a Aye-Aye 02 Jun 2013 10:56; skupaj popravljeno 1 krat
avtor:muha
Druga runda doma izdelanega biogena. Natlačila sem ga kar v prosto posodo organka, s tem, da sem mrežico odstranila, iztok na dnu pa zaščitila s folijo.
Notri je šla kompletna količina iz približno 8 kg otrobov. Še kakšne pol kile bi bilo lahko več, če bi pošteno stisnila še vrhnjo plast.
barva je lepa, vonj pravi
Vidi se, da je bilo dobro natlačeno:
Za sušenje so tile vroči dnevi super. Malce spominja na orehov nadev za potico, kajne
_________________
muha
Druga runda doma izdelanega biogena. Natlačila sem ga kar v prosto posodo organka, s tem, da sem mrežico odstranila, iztok na dnu pa zaščitila s folijo.
Notri je šla kompletna količina iz približno 8 kg otrobov. Še kakšne pol kile bi bilo lahko več, če bi pošteno stisnila še vrhnjo plast.
barva je lepa, vonj pravi
Vidi se, da je bilo dobro natlačeno:
Za sušenje so tile vroči dnevi super. Malce spominja na orehov nadev za potico, kajne
_________________
muha
Bokaši po vrtu lahko pravzaprav potresamo kadarkoli, le ne pregosto in po rastllinah saj je kar močno gnojilo, sploh če pride še v stik z vodo lahko rastlino zažge, če ga je preveč, drugače, pa ga je dobro malo vkopati v zemljo. No pozimi pač ne, saj delujejo ti mikroorganizmi nekje tam do 8°C, potem gredo v stanje mirovanja, tako da je sedaj še čas, vse do jeseni.
Še sveže poročilo:
Lani sem nabavila EM. Iz neznanja in zaradi pomanjkanja izkušenj sem se komaj dala preprosilti, da sem vzela le pol litra, namesto celega. Ker ne delam na desetine kil biogena in hektolitrov EMa, mi ga je ostala dobra polovica. Gorenjski veter, ki piha k nam direkt iz Krvavca, mi je prišepnil, da je stran metanje grda razvada ne-Gorenjcev in sem šla maja delat iz tega biogen. Toliko sem popustila razsipnosti, da sem količine EM in melase povečala za 100 %.
Poleg tega sem v eni posodi zmešala bolj suho maso (tako, kot sem si zapomnila, da naj bi jo od EM tehnolgije svetovali enemu od članov na starem forumu), v drugi pa tako, kot smo se naučili na delavnici v Rovtah.
Oboje sem močno natlačila v posode. Suho varianto v dvolistrsko, ki se dobro zapre, vlažnejšo pa v posodo brez pokrova, na vrh pa plastično vrečo s 5 litri vode za obtežitev (kot pri kisanju zelja).
Rezultati:
- suha varianta, čeprav dobro zaprta, je imela ob robovih in ob strani pa tudi sem in tja vmes kar nekaj bele plesni. Rahlo se je nakazovala tudi že črna. Presuhe snovi očitno ni možno dovolj stisniti.
- normalno vlažna varianta: rahla plesen le ob robovih, kjer voda zaradi oblike vreče očitno ni dovolj zatesnila. Ostal izgled v redu, vonj pa ne čisto značilen za biogen - malo je vlekel za vonj namoka za žganje.
Večino sem danes porabila za potresanje med plasti mulča, preostalo bom posušila, bo pa namenjeno izključno kompostu, v organku se ga ne upam porabit, da se mi vse skupaj ne spridi.
Tisti biogen, ki ga sušim na gornjih slikah, pa svojo funkcijo še vedno opravlja odlično.Nazadnje urejal/a muha 06 Dec 2013 04:28; skupaj popravljeno 2 krat
Lani sem nabavila EM. Iz neznanja in zaradi pomanjkanja izkušenj sem se komaj dala preprosilti, da sem vzela le pol litra, namesto celega. Ker ne delam na desetine kil biogena in hektolitrov EMa, mi ga je ostala dobra polovica. Gorenjski veter, ki piha k nam direkt iz Krvavca, mi je prišepnil, da je stran metanje grda razvada ne-Gorenjcev in sem šla maja delat iz tega biogen. Toliko sem popustila razsipnosti, da sem količine EM in melase povečala za 100 %.
Poleg tega sem v eni posodi zmešala bolj suho maso (tako, kot sem si zapomnila, da naj bi jo od EM tehnolgije svetovali enemu od članov na starem forumu), v drugi pa tako, kot smo se naučili na delavnici v Rovtah.
Oboje sem močno natlačila v posode. Suho varianto v dvolistrsko, ki se dobro zapre, vlažnejšo pa v posodo brez pokrova, na vrh pa plastično vrečo s 5 litri vode za obtežitev (kot pri kisanju zelja).
Rezultati:
- suha varianta, čeprav dobro zaprta, je imela ob robovih in ob strani pa tudi sem in tja vmes kar nekaj bele plesni. Rahlo se je nakazovala tudi že črna. Presuhe snovi očitno ni možno dovolj stisniti.
- normalno vlažna varianta: rahla plesen le ob robovih, kjer voda zaradi oblike vreče očitno ni dovolj zatesnila. Ostal izgled v redu, vonj pa ne čisto značilen za biogen - malo je vlekel za vonj namoka za žganje.
Večino sem danes porabila za potresanje med plasti mulča, preostalo bom posušila, bo pa namenjeno izključno kompostu, v organku se ga ne upam porabit, da se mi vse skupaj ne spridi.
Tisti biogen, ki ga sušim na gornjih slikah, pa svojo funkcijo še vedno opravlja odlično.Nazadnje urejal/a muha 06 Dec 2013 04:28; skupaj popravljeno 2 krat
muha je napisal/a: |
- normalno vlažna varianta: rahla plesen le ob robovih, kjer voda zaradi oblike vreče očitno ni dovolj zatesnila. Ostal izgled v redu, vonj pa ne čisto značilen za biogen - malo je vlekel za vonj namoka za žganje. |
To je še zmeraj v redu, bolj ko je star, bolj dobiva močan in malo alkoholen vonj.